В седмицата на Световния ден на съня - над 70%

...
В седмицата на Световния ден на съня - над 70%
Коментари Харесай

Над 70% от българите има проблеми със съня

В седмицата на Световния ден на съня - над 70% от българите имат проблеми със заспиването и се разсънват най-малко един път вечер. Това демонстрират данните от последните проучвания(Изследването е на Агенция " Прагматика " и " iSleep ". Приблизително всеки втори се разсънва изтощен прекомерно рано заран и има потребност от още сън денем.

Дона Борисова работи в колцентър от у дома. Работното ѝ време е плаващо, което постоянно пречи на съня. Най-вече поради нощните смени.

" Времето за адаптиране от предната промяна до идната промяна е доста малко и нямам доста време да свърша свои персонални задължения. Когато се пробвам да си оправя режима на сън от нощната промяна, мъчно задрямвам в действителност и от време на време съм спала доста малко часове и не съм готова за идната промяна и се изтощавам по-бързо ", споделя тя.

Според лекарите хъркането може да е сигнал, че страдаме от сънна апнея.

" Най-често тези пациенти ги водят техните съпруги или приятелки, защото това, по което нормално се схваща, че един пациент вероятно може да има сънна апнея е хъркането ", сподели доцент Даниел Петков, шеф клиника УНГ заболявания към УМБАЛ-Бургас.

Заболяването не трябва да се поденява, тъй като може да докара до по-сериозни проблеми.

" Заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулти, инфаркти. В извънредно тежките форми на сънна апнея, знаете, че тези пациенти нормално както стоят и заспиват. Това си е един доста огромен проблем, изключително за професионални водачи ", уточни доцент Даниел Петков, шеф клиника УНГ заболявания към УМБАЛ - Бургас.

Проблемите със съня могат да се дължат на насъбрано напрежение или претърпян стрес. Затова за лекуването им се употребяват и различни способи - като йога и медитация.

" Вечер като си легне човек и се отпусне, затваря очите си и стартира да следи дишането си. Вдишва, осъзнава по какъв начин въздухът навлиза през ноздрите, след това излиза и това нещо да бъде главното, което да занимава мозъка му, тъй като когато мозъкът се концентрира в нещо, непринудено се освобождават напреженията ", разяснява Люба Комитова, йога инструктор и психотерапевт.

И още един съвет от експертите - най-малко час преди лягане не ползвайте мобилни устройства. Доказано пречат на мозъка да се отпусне и да заспим.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР