В Сърбия от понеделник сертификатите за заведенията след 20 часа

...
В Сърбия от понеделник сертификатите за заведенията след 20 часа
Коментари Харесай

Нови мерки в Сърбия: Над 56% от населението е ваксинирано

В Сърбия от понеделник документите за заведенията след 20 часа стават наложителни. Повечето сърби обаче считат, че ограниченията не са задоволителни. Над 56 % от сърбите са имунизирани, само че броят на новозаразените е висок и лечебните заведения са цялостни.

Преценили са, че панаирните покои на Белград ще са задоволително просторни, с цел да поемат искащите да се ваксинират. В началото на делничния ден вали дъжд, а има задоволително хора да запълнят всички кабинки.

Но лекарите не са впечатлени. Свикнали са на огромни опашки. Над 56 % от сърбите имат ваксина, за някои от тях към този момент е време за трета доза. Въпреки това, последната коронавирус вълна за тях е доста тежка.

" В момента обстановката е сериозна и на моменти пагубна. Което значи че от време на време няма места където да се настанят пациенти. Вече месец и половина имаме над 6 хиляди новозаразени на седмична основа ", съобщи доктор Предраг Кон, основен епидемиолог, Кризисен щаб на Република Сърбия.

Петата вълна още веднъж запълва потенциала на новата болница, издигната единствено за коронавирус заболели преди 11 месеца.

" Тази болница беше построена единствено за 4 месеца, та е най-голямата в Европа, има 930 кревати в интензивни и полуинтензивни отделения ", добави доктор Снежана Аджич, шеф на коронавирус болница в Батайница.

Лечебното заведение се намира в покрайнините на Белград, в страната са издигнати още две коронавирус лечебни заведения. Но в този момент и трите са на ръба, към този момент се мисли кои от другите лечебни заведения също да превключат на коронавирус режим. А инсталацията за О2 в двора на тази в Батайница работи на цялостни обороти.

" Най-тежко потърпевшите ни са тъкмо от този делта-вариант на корона вируса. И всички те имат потребност от О2. Ние на ден хабим сред 15 и 20 тона О2 ", добави доктор Снежана Аджич.

Сърбия е една от първите в Европа, която стартира да имунизира през февруари, получиха с преимущество количества от " Пфайзер ". Малко по-късно имунизацията се укрепи с съветската " Спутник ", китайската на " Синофарм " имат от от " Астра Зенека ". Но макар положителното имунизационно покритие, вирусът връща силата си.

" Тъй като отбраната на първите имунизирани стартира да отслабва и в този момент би трябвало да се реваксинират, инфекцията стартира и да повтаря при 10 % от преболедувалите, ограниченията и носенето на маски не се съблюдава ", разяснява доктор Предраг Кон.

Така че в този момент е времето на младите споделят лекарите. В заведенията започнаха да изискват зелен документ след 22 часа, ползата им към имунизациите леко се повиши. Но незадоволително прецизират в здравния център в Ниш. От имунизираните през днешния ден тук, едвам 20 % с първа игла.

" От 1-ви ноември имаме лек спад на прегледите 2800 прегледа, 300 положителни. Но за в този момент не сме върнали никого, и трите амбулаторни коронавирус центъра в Ниш са натоварени, само че за в този момент са задоволителни. Пикът в този момент се дължи най-много на това, че 70 % от младите към момента не са имунизирани ", разясни доктор Даниела Цветкович, шеф на здравна работа " обща медицина ", в Ниш.

" Имаме доста начинания, които да подтикват имунизирането,но антиваксърското лоби е в действителност мощно. Аз персонално съм сюрпризирана, че измежду тях има известни лекари, които евентуално получават доста пари. Защото се оказа, че огромна част от сякаш върлите антиваксъри, имат цялостен курс от 2 дози ваксина ", сподели още Драгана Сотирович, кмет на Ниш.

Експертите в Сърбия упорстват зелените документи да станат наложителни на всички места и когато и да е. Но за в този момент политиците им взеха решение че е задоволително, заведенията да изискват документи от клиентите си от 20, а не от 22 часа. Малка крачка към постигането на мечтаните 75 % групов имунитет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР