В съответствие с твърдата си решимост да изпълни своя мандат

...
В съответствие с твърдата си решимост да изпълни своя мандат
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна лихвите с 50 базисни пункта - първо тяхно повишение от 2011 г.

В сходство с твърдата си решителност да извърши своя мандат за ценова непоклатимост ЕЦБ предприе нови значими стъпки, посредством които да обезпечи връщане на инфлацията на целевото ниво от 2% в средносрочен проект. ЕЦБ реши да увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ с по 50 базисни пункта и утвърди Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм (TPI).

На съвещанието си в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да увеличи главните си лихвени проценти с 50 базисни пункта, отбелязвайки първо повдигане на лихвените ставки от 2011 година насам.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение ще бъдат увеличени надлежно до 0,50%, до 0,75% и до 0,00%, считано от 27 юли 2022 година, уточни ЕЦБ.

"Целесъобразно ще бъде по-нататъшно нормализиране на лихвените проценти на идващите съвещания на Управителния съвет ", се споделя в известието на ЕЦБ след края на днешното съвещание.

Управителният съвет на ЕЦБ реши, че е уместно да предприеме по-голяма първична стъпка в процеса на нормализиране на главните лихвени проценти, в сравнение с бе обявено при предходното му съвещание (когато ЕЦБ алармира за идно повдигане на лихвите с 25 базисни пункта).

Това решение се основава на обновената оценка на инфлационните опасности и на засилената поддръжка, която TPI ще обезпечи за ефикасното предаване на паричната политика. То ще подкрепи връщането на инфлацията към средносрочната цел на Управителния съвет, стабилизирайки по-силно инфлационните упования и осигурявайки сходство на изискванията на търсене с постигането на инфлационната му цел в средносрочен проект.

"Днешната решителна стъпка за преустановяване на негативните лихвени проценти разрешава на Управителния съвет да премине към взимане на решенията за лихвените проценти съвещание по съвещание. Бъдещият ход на главните лихвени проценти, определяни от Управителния съвет, ще зависи от данните и ще спомогне за постигането на инфлационната цел от 2 на 100 в средносрочен проект ", обясниха от централната банка на еврозоната.

ЕЦБ също по този начин реши да утвърди нов финансов инструмент - Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм (Transmission Protection Instrument, TPI), чиято роля ще бъде "да се подкрепи за ефикасното действие на трансмисионния механизъм на паричната политика ", осведоми БНР.

По-специално, до момента в който Управителният съвет продължава да възстановява паричната политика, TPI ще подсигурява, че нейната позиция се предава гладко във всички страни от еврозоната. Единният темперамент на паричната политика на Управителния съвет е причина ЕЦБ да може да извършва мандата си за ценова непоклатимост. TPI ще стане част от инструментариума на Управителния съвет и може да бъде задействан, с цел да противодейства на нежелана, безредна пазарна динамичност, застрашаваща съществено предаването на паричната политика в цялата еврозона. Мащабът на покупките по TPI зависи от сериозността на рисковете за предаването на политиката. Покупките не са авансово лимитирани. Предпазвайки трансмисионния механизъм, TPI ще разреши на Управителния съвет да извършва по-ефикасно мандата си за ценова непоклатимост.

Банката също по този начин "ще продължи да реинвестира напълно заплащанията по главницата от скъпи бумаги с падеж, закупени по програмата за покупки на активи, за нескончаем интервал от време след датата, на която стартира да покачва главните лихвени проценти и във всеки случай, толкоз дълго колкото е належащо за поддържане на задоволително ликвидни условия и подобаваща позиция на паричната политика ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР