В самото начало на месеца официално бе представено и започна

...
В самото начало на месеца официално бе представено и започна
Коментари Харесай

Излезе Windows 11 2023 Update : нововъведения и промени

В самото начало на месеца публично бе показано и стартира да се популяризира новото огромно функционално възобновяване за Windows 11, което носи името 2023 Update и в същото време е версия 23H2 на тази операционна система. Това възобновяване носи със себе си огромен брой нововъведения и промени, които в началото бяха планувани за огромния функционален ъпдейт, който до момента бе прочут със своето кодово име Sun Valley 3.

Някои от изброените по-долу нови неща се появиха през месец септември тази година с обновяването Moment 4, само че в този момент има редица напълно нови неща.

Версия 23H2 на Windows 11 се базира на същата кодова база като версия 22H2. Това значи, че няма да има проблеми със съвместимостта на приложенията. Новата версия на операционната система ще се популяризира като дребна кумулативна актуализация, която просто задейства редица усъвършенствания и нововъведения.

Обикновено споделяме, че актуализациите от сходен темперамент не би трябвало да въздействат на стабилността на операционната система. Но казусът не е подобен. Промените засягат Explorer, Task Manager и доста други систематични съставни елементи, което може директно да повлияе на тяхната продуктивност.

Нововъведения и промени в Оценка за съвместимост Windows 11 v.23H2

Explorer

Нека да стартираме с Explorer. Сега той употребява платформата Windows App SDK в композиция с библиотеката WinUI 3 за потребителски интерфейс. Това е значима смяна, която ще разреши цялостното преправяне на външния тип на Explorer в бъдеще.

Адресната лента и полето за търсене са модифицирани благодарение на WinUI. Между другото, те са върнати на нормалното си място – сред заглавната лента и лентата с принадлежности. В този си тип Explorer стана ненапълно сходен на класическата версия от Windows 7, само че с поддръжката на табове.

Добавен е съвременен панел за спомагателна информация. Той освен ще ви заяви подробната информация за файла, само че и ще покаже листата с последните дейности, което ще е потребно, когато се работи взаимно върху даден документ. Можете да употребявате Alt + Shift + P, за бързо отваряне на панела.

Началната страница е модифицирана благодарение на библиотеката WinUI. Потребителите, влезнали в Azure Active Directory (AAD), ще виждат „ въртележка “ от предложени файлове с опция за прелиминарен обзор на наличието в тях. Останалите ще имат достъп единствено до разделите „ Бърз достъп “, „ Любими “ и „ Последни “.

Добавен е новият раздел „ Галерия “, с цел да се улесни достъпът до сбирката ви от фотоси от Explorer. На тази страница се демонстрират същите детайли, които можете да намерите в раздела Всички фотоси на приложението Снимки.

„ Галерията “ е усъвършенствана за достъп до неотдавна направените фотоси. Ако в телефона ви е основано аварийно копие на OneDrive Camera Roll, направените от вас фотоси автоматизирано ще се появят в горната част на страницата. Можете също по този начин да употребявате падащия листата „ Колекция “, с цел да изберете кои папки ще се демонстрират в „ Галерия “ (Gallery).

И най-после, интерфейсът с табове в Explorer е усъвършенстван. Сега можете да поставите отворен таб в обособен прозорец или да го преместите в различен прозорец, който към този момент е отворен. Казано по-просто, табовете към този момент работят по същия метод, както в известните уеб браузъри.

Поддръжка на архиви в RAR, 7z и други формати. Windows към този момент може да отваря архиви в най-различни формати в това число RAR, 7z, GZ, TAR и други Това е допустимо с помощта на консолидираното на плана с отворен код libarchive в системата. Очаква се през идната година потребителите да могат и да основават архиви в тези формати.

Таскбарът

В тази актуализация лентата на дилемите също е получила някои доста потребни усъвършенствания. Така да вземем за пример възобновена е опцията за деактивиране на групирането на детайли. Това значи, че всеки отворен прозорец си има собствен личен бутон в лентата на дилемите, а името на прозореца се демонстрира до иконата на приложението.

Освен това към този момент можете да скриете проявлението на датата и часа в систематичната лента. А знакът за броя на получените вести е сменен с иконка на камбанка, която ще се оцветява в цвета на систематичния акцент, когато се появят нови вести.

Миксерът на звука

Миксерът за силата на звука е модифициран. Сега той е в жанр Fluent Design и подхожда на дизайна на операционната система. Както и преди, можете да го употребявате, с цел да регулирате бързо силата на звука за всяко приложение и да превключвате сред изходните устройства.

Между другото, в този момент можете да употребявате миксера за силата на звука, с цел да изберете технология за съраунд тон от конфигурираните на компютъра.

Емотикони

Windows към този момент може да демонстрира по-сложни емотикони с 3D резултат. Тази функционалност ще бъде налична в някои приложения и браузъри в бъдеще. Новите емоджита се основават благодарение на градиент. Microsoft счита, че те ще създадат известията ви по-емоционални.

Подобрения в шерването на местни файлове

Microsoft е направила промени в систематичния прозорец за шерване и функционалността Nearby Sharing за шерване на локалните файлове от персоналния компютър.

Направени са следните усъвършенствания:

Преработен е дизайнът на прозореца за шерване, с цел да подхожда на дизайна на Windows 11. Всички консуматори към този момент ще могат да изпращат файловете си по имейл посредством Outlook от Share прозореца. Просто кликнете върху иконата на Outlook в раздела „ Споделяне “. В прозореца Share към този момент има поле за търсене, тъй че можете да търсите контакти в Outlook, с цел да споделите даден файл. Освен това прозорецът към този момент демонстрира 8-10 предложени контакта, с които можете бързо да споделяте наличие, в това число да изпращате файла по имейл. Вместо падащ лист в този момент има бутон, който ви разрешава да активирате функционалността Nearby Sharing (Споделяне наблизо). Когато активирате функционалността Nerby Sharing (Споделяне наблизо), ще намерите компютрите си в горната част на листата в съответния раздел. Сега файловете ще се трансферират по-бързо от един компютър на различен благодарение на Wi-Fi Direct. Добавен е детайл „ Споделяне “ в контекстното меню на Explorer в допълнение към иконката в горната част на контекстното меню. Тези варианти стават налични при шерване на местни файлове от работния плот, Explorer, Photos, Scissors, Xbox и други приложения, които употребяват систематичния прозорец Share.

Copilot

Copilot евентуално е главното изобретение в тази актуализация на Windows 11. Copilot е основан на чатбота на Bing, показан по-рано тази година.

Copilot се появява като странична лента на работния плот. Можете да го употребявате, с цел да управлявате настройките на компютъра си, да стартирате приложения и да получавате отговори на запитванията си. Copilot ще бъде надълбоко интегриран в операционната система, което ще му разреши да основава текстови известия, употребявайки данни да вземем за пример от календара ви в Outlook.

Може да се каже, че Copilot е новият дигитален помощник в Windows, който замества Cortana.

Нова начална страница в Настройките

Microsoft вкара нова начална страница в приложението Settings, която предлага бърз достъп до главните настройки и ви разрешава да управлявате своя Microsoft акаунт.

Интерактивните карти оферират разнообразни настройки на операционната система и акаунта. Всяка карта е проектирана по този начин, че да дава на потребителя настояща информация и нужните контроли. В тази версия на началната страница се демонстрират до 7 карти, само че в бъдеще ще бъдат добавени още.

Препоръчителни настройки. Тази карта регистрира характерното потребление на компютъра ви и предлага настоящи и подобаващи варианти за настройки. Можете да я употребявате, с цел да настроите системата си по-бързо, спестявайки ви време. Съхранение в електронен облак. Предоставя информация за положението на съхранението в облака и ви предизвестява, в случай че пространството ви е на привършване. Възстановяване на акаунта. Помага ви да подобрите сигурността на вашия Microsoft акаунт. Тук ще намерите повече информация за възобновяване, тъй че да не губите достъп до профила си, даже в случай че забравите своята ключова дума. Персонализиране. Използвайте тази карта, с цел да измененията фоновото изображение на работния си плот или да преминете към друга тематика на дизайна единствено с един клик. Microsoft 365. Позволява ви бързо да намерите информация за положението на абонамента и изгодите от него, както и да извършите някои дейности с него. Xbox. Можете да преглеждате и управлявате положението на абонамента си от приложението „ Настройки “. Bluetooth устройства. Сега можете бързо да се свързвате с нужните ви Bluetooth устройства, без да влизате в специфичния раздел с настройки.

Важно е да се означи, че началната страница се трансформира според от метода, по който употребявате компютъра си. Тя се приспособява по подобен метод, че постоянно да разполагате с най-актуалната и потребна информация.

Динамично осветление

Има нова функционалност, наречена „ Динамично осветяване “ (Dynamic Lighting), която е предопределена за ръководство на RGB осветяването на обвързваните аксесоари.

Тази функционалност работи единствено с устройства, които поддържат стандарта HID LampArray. Няколко производители на устройства, в това число Acer, ASUS, HP, HyperX, Logitech, Razer и Twinkly, работят с Microsoft за възстановяване на тази функционалност.

Ink Anywhere

Добавена е новата функционалност Ink Anywhere, която ви разрешава да пишете на ръка със Surface Pen или друга химикалка непосредствено върху полетата, които редактирате. Windows автоматизирано ще преобразува написаното от вас в текст и ще го сложи в текстовото поле.

Резервно копие

Добавени са нови варианти за архивиране и възобновяване на систематичните настройки, с цел да се улесни миграцията към нов компютър и да се помогне на разработчиците да запазят клиентите си. Целта на измененията е да се обезпечи на потребителите прочут работен плот, тъй че да за броени минути да могат да се върнат към работа на друго устройство.

След основаването на аварийно копие благодарение на новото приложение за архивиране на Windows или в „ Акаунти “ -> „ Архив на Windows “ ще можете да изпробвате функционалността за възобновяване по време на първичната конфигурация на Windows 11 (OOBE) на нов компютър или след възобновяване на фабричните настройки на настоящото ви устройство.

Потребителите виждат възобновените иконки на класическите приложения в Start менюто и лентата на дилемите, даже в случай че тези приложения не са били конфигурирани от Microsoft Store.

Тези приложения, които са налични от Microsoft, могат елементарно да бъдат възобновени, като кликнете върху съответната иконка Ако приложението не е налично в Microsoft Store, ще бъдете пренасочени към уеб страница, откъдето можете ръчно да изтеглите инсталационния файл.

Dev Drive

Dev Drive е нова функционалност на Windows 11, предопределена да усъвършенства продуктивността на основни работни натоварвания на разработчиците. Тя ви разрешава да създадете обособен дял на твърдия си диск, който употребява Resilient File System (ReFS), която обезпечава по-добра продуктивност и сигурност. Функцията е предопределена да отговори на потребностите на разработчиците за хостване на изходния код на плановете, работните папки и кеша на пакетите. Тя не е подобаваща за естествени потребителски натоварвания, било то за предпазване на документи, инсталиране на приложения и така нататък

Антивирусната стратегия Microsoft Defender има нов режим на продуктивност, който има за цел да сведе до най-малко неговото влияние върху работните натоварвания на разработчиците в Dev Drive.

Има редица нововъведения в систематичните приложения на Windows 11 – в Paint, в работата на инструмента за изрязване, в работата фотографиите и така нататък Windows 11 23H2 предлага доста нови неща и вероятно на всеки ще е забавно независимо да ги открие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР