В самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) започна предварителното гласуване

В самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) започна предварителното гласуване ...

В сепаратистката ЛНР ще гласуват за президент и парламент.


В самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) започна предварителното гласуване за президент и парламент, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС. Избирателните секции са отворили в 8:00 часа (7:00 часа българско време). Решението за провеждане на избори за държавен глава и депутати в Народния съвет е на основание постановление, прието от парламента през септември.

Президент и народни представители ще бъдат избирани чрез пряк таен вот. Предварителното гласуване ще продължи днес и утре и е предназначено за лицата, които няма да могат да отидат до секциите на 11 ноември, за когато е насрочен редовният вот. Основното гласуване започва в неделя от 8:00 часа и ще продължи до 20:00.

Киев и редица западни държави призоваха Москва да не допуска провеждането на изборите. Те не признават правото на самопровъзгласилите се републики да организират вот за президент и депутати, тъй като това според тях противоречи на Минските договорености. Москва смята, че споразуменията не са нарушени, тъй като в тях има ограничения единствено за организирането на общински избори.

За поста президент на ЛНР се съревновават четирима кандидати. С най-големи шансове е Леонид Пасечник, бивш офицер от Въоръжените сили на Украйна, който в момента е и.д. държавен глава. Предишните общи избори в ЛНР се проведоха на 2 ноември 2014 година. Тогава за поста президент на непризнатата република се пребори Игор Плотницки. По данни на ЦИК за него гласуваха близо 445 хил. души от всички 705 хил. участвали в изборите. Активността беше 68,70%.

Източник: novinite.bg