В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу

...
В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу
Коментари Харесай

Започна делото срещу директорката на Хуауей в Канада

В съд във Ванкувър беше обещано началото на делото против финансовия шеф на китайския софтуерен колос Хуауей по настояването на Съединени американски щати тя да бъде екстрадирана от Канада и предадена на американското правораздаване, написа Франс прес, представена от Фокус. Мън Ванчжоу дойде в съда с черна рокля на бели точки и отхвърли коментар преди влизането в залата.

Арестът на Ванчжоу, която е най-голямата щерка на милиардера и създател на Хуауей Жън Джънфей, скапе връзките сред Китай и Канада.

Сега Пекин още веднъж прикани Ванчжоу да бъде освободена, а обвиняванията против нея да бъдат свалени, тъй като са политически стимулирани.

За да бъде пусната на независимост, “принцесата на Хуауей ” би трябвало да убеди обаче канадския съд, че обвиняванията, които й насочат Съединените щати не съставляват нарушаване в Канада и са политически стимулирани.

Съединени американски щати упрекват Мън Ванчжоу в нарушаване на американските наказания против Иран, което е можело да подведе една от най-големите банки в света да попадне под ударите на ембаргото. Американските прокурори настояват, че Вънчжоу е подвела банка Ейч Ес Би Си (HSBC) какви са връзките на Хуауей с основаната в Иран компания Скайком (Skycom), като по този метод е изложила HSBC да наруши глобите на Съединени американски щати против Иран.

Китайката отхвърля обвиняванията. Тя беше освободена под гаранция и живее в едно от двете си имения в Канада, до момента в който върви делото.

Адвокатите на китайката ще пазят тезата, че информацията която е дала на HSBC не съставлява машинация, а единствено опит на Съединени американски щати да наложи оповестеното от самите тях финансово ембарго на Иран, в което Канада не взе участие.

Основателят на Хуауей Жън Джънфей сподели, че карцерът на щерка му е част от проект на Съединени американски щати да смачкат компанията му, която те считат за опасност за сигурността им.

Арестът на Мън Ванчжоу забърка Канада в битката сред Съединени американски щати и Китай, провокирана от стремителното разгръщане на световното въздействие на компанията Хуауей.

Няколко дни след задържането на китайката, двама канадци бяха задържани в Китай и упрекнати в шпионаж – ход, който се счита за непосредствено възмездие.

Канада се оказа забъркана и в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, като износът на земеделска продукция за азиатската страна беше стеснен.

Когато пристигна на власт през 2015 година, канадският министър председател Джъстин Трюдо посочваше задълбочаването на икономическите връзки с Китай като едно от своите планове.

Сега Трюдо разчита на американците да оказват помощ за решение на рецесията. Според локални медии, той е призовал Доналд Тръмп да не подписва комерсиалната договорка на Съединени американски щати с Китай, до момента в който не бъде решен въпроса с Мън Ванчжоу и двамата задържани канадци в Китай.

Въпреки това, Тръмп подписа първата част от комерсиалното съглашение.

Бившият канадски министър председател Жан Кретиен и някогашния вицепремиер Джон Менли приканиха Трюдо да замени Мън за двамата задържани канадци и да възстановява връзките на страната с Китай.

Критици на тази концепция акцентират, че това ще окуражи прилаганата от Китай тактичност на “дипломация със заложници ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР