В съботата преди се прави задушница. С нея почитаме паметта

...
В съботата преди се прави задушница. С нея почитаме паметта
Коментари Харесай

Голяма задушница преди Великия пост

В съботата преди се прави задушница. С нея почитаме паметта на околните, които сме изгубили, и се помолваме за мира на душите им. По традиция, на задушница се върви на гробища. Прави се и по избор - друга подавка. На гробища се върви заран с подавка и със свещ, както и с малко (разредено) вино за преливане на гроба на покойника. Редно е да вземем и повече свещи, в случай че на гробища имаме познати или по-далечни родственици, а и можем да помогнем на някого. Слагаме пресни цветя, по това време от градината това са кокичета, само че може и друго, обичано цвете на покойника.

Обикновено градската администрация пуска ексклузивен или спомагателен превоз до гробищата, тъй че се поинтересувайте за графика на рейсовете.

Неделя след задушница е и започваме да се приготвяме за. Последно месо ядем в неделя, а от понеделника то е неразрешено. Седмицата след до идната неделя -, се назовава Сирница. На желаеме амнистия на хора, които сме обидили, само че и просто по този начин - да пречистим сърцата си в навечерието на същинския пост. Последно сирене, яйца и млечни артикули слагаме точно на. От понеделника след него - оставаме на цялостен пост.

Така се падат задушниците преди

2021 година - 6 март
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР