В събота всички машини трябва да бъдат доставени в избирателните

...
В събота всички машини трябва да бъдат доставени в избирателните
Коментари Харесай

Росица Матева отново се обясни за доклада на ДАНС и обяви: В събота всички машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции

В събота всички машини би трябвало да бъдат доставени в изборните секции. Предават се и другите бумаги и материали, подреждат пространствата от секционните изборни комисии и се запечатват. Днес са тръгнали машините за страната, а на следващия ден сутринта ще тръгнат тези за София и напълно покрай София. Това изясни в ефира на NOVA представителят на ЦИК Росица Матева.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 838
От ЦИК са утвърдили транспортен проект, който е изпратен и на Министерство на вътрешните работи, и на „ Сиела Норма ”.

Тя още веднъж разяснява и отчета на ДАНС, и анулацията на машинното гласоподаване на първия тур. „ Няколко пъти обявихме с ръководителя на ЦИК, че в петък на 27 октомври на извършена среща при ръководителя на Народното събрание в наличието на вицепремиера Мария Габриел и на шестима членове на Централната изборна комисия, министърът на електронното ръководство съобщи, че няма да подпише решението за засвидетелствуване на сходството. Той удостовери, че откакто се срещнал с отчета от ДАНС, е извикал заместник-министер, изискал му е писмени пояснения, който е удостоверил изложеното в справката на ДАНС, че е направил тези дейности. И затова той няма да подпише това решение ”, сподели Матева.

„ Въпросът е в това, че този заместник-министър, дейностите, които е направил на 25 октомври, сложиха под подозрение машинното гласоподаване ”, сподели Матева.

По думите й в отчета е посочено, че всички дейности по инспекциите и по тестванията на машините са завършили на 24 октомври. И това, което е направил заместник-министърът на 25 октомври, не е разказано като част от процедурата, изясни Матева.

Тя разяснява и изборните измами. „ Секционните изборни комисии са длъжностни лица и би трябвало да носят отговорност за дейностите си. Виждаме, че към този момент има формирани производства на доста от тези места. Действително на локални избори има прекалено много недействителни гласове, би следвало да се извърши разбор на аргументите за този феномен, тъй като това е и в 2015, и в 2019 ”, сподели Матева.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР