В събота в страната се провеждат церемонии по повод 146-ата

...
В събота в страната се провеждат церемонии по повод 146-ата
Коментари Харесай

България отбелязва националния си празник. Москва обвини София в провеждане на русофобска политика

В събота в страната се организират церемонии във връзка 146 -ата годишнина от Освобождението на България и националния празник Трети март. Представители на Съединени американски щати, Русия и Турция поздравиха страната по този мотив, а Москва упрекна София в провеждането на „ русофобска политика “.

На 3 март (по нов стил) през 1878 година Русия и Османската империя подписват Санстефанския кротичък контракт , с който се възвръща Княжество България. От 1990 година тази дата се приема за народен празник на България.

Българска телеграфна агенция, че стотици хора се изкачват към Паметника на свободата на връх Шипка . Там ще се организира публична гала по отбелязване на Трети март, в която ще се включат президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков .

Желязков взе присъединяване в събитията по честването на празника още в събота. „ Трети март е денят, в който България беше освободена, получи своя народен суверенитет и застана гордо на картата на Европа, като страна равноправна с останалите европейски нации “, сподели той на гала в Казанлък .

Премиерът Николай Денков също ще се включи в отбелязването на празника. Той ще взе участие в церемонията по издигане на българското знаме пред Паметника на незнайния боец в София .

В неделя Министерството на външните работи на Турция насочи привет към България във връзка националния празник с обява във Facebook.

Съединени американски щати също поздравиха България. „ Моля, приемете моите най-хубави пожелания към българския народ във връзка 146 година от Освобождението на България “, написа в изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкен , оповестено на уеб страницата на Държавния департамент.

Освен за националния празник, Съединени американски щати поздравяват България и за повече от 120 години дипломатически връзки сред двете страни. В изказването се загатва задълбочаването на европейската интеграция на България и усилването на партньорството ѝ с НАТО .

Споменават се и общите старания на Запада в поддръжка на Украйна в оправянето ѝ с нашествието на Русия,.

Външното министерство на Русия също насочи привет към България за празника. „ Днес руско-българските връзки на практика са сведени до нулата “, написа в приветствения адрес. Руската страна също по този начин упреква българското държавно управление, че организира „ откровена русофобска политика “.

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова изрече сходна позиция. Тя поздрави страната по случай националния празник с обява във Facebook, в която написа, че „ руско-българските връзки претърпяват сложни времена “ поради устрема на някои политически сили „ да потвърдят евроатлантическата си лоялност и преданост “.

Митрофанова има поради ръководещото сега държавно управление на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ. То е насочено към усилване на интеграцията на страната в Европейски Съюз и НАТО и ограничение на зависимостите от Русия.

В края на 2023 година Народното събрание. В първичния план за тях, от ПП-ДБ, беше заложена промяна на националния празник - от 3 март на 24 май .

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ , само че Българска социалистическа партия , президентът Радев, „ Възраждане “ , „ ИТН “ и други го разкритикуваха. В последна сметка то отпадна и националният празник не беше заменен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР