В събота от 11:00 часа Сдружение „Балканка” организира гражданско събиране

...
В събота от 11:00 часа Сдружение „Балканка” организира гражданско събиране
Коментари Харесай

Искат наказания и оставки за унищожението на река Вит

В събота от 11:00 часа Сдружение „ Балканка” провежда гражданско събиране на моста на река Вит, околност Боаза. Риболовци, локални поданици и загрижени жители се събират, с цел да изразят възмущението си от метода, по който се протяга ръка към естествените благосъстояния на България.

Причината – разораването на километри от река Вит в нарушаване на куп европейски наставления и законите, настоящи в страната. От сдружението напомнят, че засегнатият сектор от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: Защитена зона Български извор по директивата за хабитатите и Защитена зона Васильовска планина по директивата за птиците. Това значи, че е обиден сектор, включващ предпочитани местообитания и предпазени типове по двете европейски наставления, а за активността няма извършена наложително процедура по Закона за биологичното многообразие.

Проблемът извънредно нашумя последната седмица след сигналите и видеокадрите, снимани на място от представители на сдружението. Новината доби извънреден отзив в обществеността и медиите, като единствено няколко часа, откакто рибарите качиха новината на тяхната страница, тя беше споделена от хиляди хора. Хиляди хора показаха възмущението си от дейностите и това, че някой е позволил такова безумство. Новината доближи и до премиера Бойко Борисов, който персонално направи оглед на място, където откри нарушаването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР