В събота Чехия регистрира рекордните 15 252 случая на коронавирус

...
В събота Чехия регистрира рекордните 15 252 случая на коронавирус
Коментари Харесай

Коронавирус в Чехия: рекорд на новозаразени, локдаун и искания за оставки. Как се стигна дотук?

В събота Чехия записва рекордните 15 252 случая на ковид за едно денонощие. Страната е измежду най-тежко засегнатите от втората вълна на пандемията. През миналата седмица жертвите на вируса надвишиха 100 дневно. Затова всички търговски обекти, като се изключи тези, които оферират артикули от първа нужда, затварят порти.

Ресторантите в Чехия пък към този момент са затворени от десетина дни. Но министърът на опазването на здравето Роман Примула бе сниман от фоторепортер на ежедневника " Блеск " да напуща, освен това без маска, първокласно пражко заведение. Премиерът Андрей Бабиш заяви, че е помолил министъра да се отдръпна, с цел да не бъде уволнен. Към своя край върви късата политическа кариера на вирусолога Примула като началник на спешния щаб във времената на пандемия, от която Чехия е наранена извънредно тежко.

" Тази неточност е непростима "

При състояние, че от предходната седмица в Чехия са затворени освен учебните заведения и множеството магазини, само че и заведенията за хранене, министърът отива на вечеря в цялостно нарушаване на разпоредбите, наложени от самия него. Както съобщи министър председателят Бабиш: " Подобна неточност е непростима, без значение какво са правили там министър Примула и господин Фалтинек (министърът е бил в компанията на Ярослав Фалтинек, представител на партията на Бабиш АНО - " Действие на недоволните жители " ).

Бабиш не скри, че случилото се е " безспорна злополука и потрес " за него. Заради ескалацията на случаите с ковид в Чехия министър председателят е под огромен напън. Със своята протестна партия АНО той е отпред на държавно управление на малцинството и е подвластен от поддръжката най-много на две групи гласоподаватели: пенсионерите, безработните и селското население, на които даде обещание финансови помощи - от една страна, от друга - младите чехи, които не се припознават със старите партии. Те към момента разпореждат очаквания на сполучливия бизнесмен Бабиш и разчитат, че той ще се оправи професионално с ръководството, въпреки в последно време социолозите да установяват спад в доверието към него.

От фрапантни ограничения до цялостно разхлабване

Първите пациенти с ковид в Чехия бяха открити при започване на март и държавното управление на часа наложи фрапантни ограничения. Само седмица по-късно учебните заведения към този момент бяха затворени, а събитията с повече от 100 участници - неразрешени. След това бяха въведени ограничавания за излизане, а тези, които имаха право да напущат домовете си, трябваше наложително да са със защитна маска, въпреки в страната маски да липсваха. Бабиш заложи на изобретателността на чехите и това се оказа правилен ход.

След това бяха затворени границите и не бе допустимо нито да се влезе, нито да се излезе от страната. Извънредното състояние завърши на 17 май и ограниченията бяха разхлабени една по една - в действителност нищо по-различно от това, което се случи и в прилежащите страни. Но през август броят на новозаразените още веднъж набъбна и даже надмина нивата от пролетта. А Бабиш не върна рестриктивните мерки и съобщи следното: " Искам да се върнем към нормалността и не желая да разрушим нашия обществен, културен и състезателен живот ". Страната просто не можела да си разреши още ограничавания. Бабиш явно е възпрял тогавашния си здравен министър Адам Войтех, който искаше да вкара наложителното носене на маски през септември, изключително след началото на образователната година. След диалог с министър председател Войтех трябваше да даде заден ход.

Здравната система на Чехия е изправена пред колапс

Възникналият безпорядък от четири разнообразни здравни разпореждания в границите на пет дни би могъл да се дефинира като емблематичен за провежданата от Бабиш политика във времената на пандемия. В нея поврат настъпи едвам преди месец с отстраняването на Войтех. Премиерът го пожертва, с цел да назначи на поста основния вирусолог Примула, който от пролетта е отпред на спешния щаб. И изглеждаше, че това е положително решение. Само че направените фотоси на министъра, нарушаващ личните си правила, приказват за тъкмо противоположното. А и езикът на цифрите е индикативен: новозаразените за последното денонощие са над 15 000. В лечебните заведения лежат съвсем 5 000 пациенти, оптималният потенциал е 10 000.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР