В събота (4 април) в гората край Чернобил избухна пожар.

...
В събота (4 април) в гората край Чернобил избухна пожар.
Коментари Харесай

16 пъти по-висока радиация в Чернобил

В събота (4 април) в гората край Чернобил избухна пожар. Той доста е повишил радиоактивността в района.

Ръководителят на Държавната екологична ревизия Егор Фирсов написа във Фейсбук, че в центъра на пожара радиацията неведнъж е надвишила естествените стойности. " Това са неприятни вести ", уточни той. Фирсов разгласява и видео, на което се вижда, че измерената с гайгеровия брояч радиация е с 16 пъти по-висока от естествената за региона.

Според Егор Фирсов пожарът в това време е обхванал общо 100 хектара горски площи. В погасяването му са се присъединили два пожарогасителни самолета и един хеликоптер. Вчера преди обяд украинските избавителни служби твърдяха, че пожарът е овладян, въпреки че тогава ставаше дума единствено за повърхност от към 20 хектара.

Засега не е известно какво тъкмо е провокирало пожара в блокираната зона към централата. Егор Фирсов обаче изрече съмнение, че той вероятно е обвързван с " паленето на треви от страна на несъзнателни жители ".

Днес Фирсов уточни, че от Държавния научно-технически център за нуклеарна и радиационна сигурност са създали изследване и резултатите са успокоителни. " Не се тормозете да отворите прозорците и да проветрявате пространствата по време на изолацията ", съобщи още специалистът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР