В руската Дума е внесен законопроект с предложение да се

...
В руската Дума е внесен законопроект с предложение да се
Коментари Харесай

Руски депутат иска да отмени независимостта на Литва

В съветската Дума е импортиран законопроект с предложение да се анулира постановлението на Държавния съвет на Съюз на съветските социалистически републики, с което е била приета независимостта на Република Литва. Въпросният проектозакон е импортиран в Народното събрание на 8 юни и е бил изпратен и до ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Документът беше препоръчан от депутата Евгений Федоров от партията на Путин " Единна Русия ". Според вносителя постановлението " ще разреши да се оспори участието на Литва в НАТО “.

Кремъл " не знае " за самодейността на депутата

Федоров счита, че когато е била приета независимостта на Литва, е бил нарушен законът на Съюз на съветските социалистически републики, уреждащ въпросите, свързани с отделянето на съюзни републики. Нарушението се състояло съответно в това, че законът в такива случаи е предвиждал провеждането на референдум за обособяване от Съюза на руските социалистически републики, а подобен в Литва не е имало.

Русия е приемник на Съюз на съветските социалистически републики, а съгласно Хартата на НАТО " противоречиви юридически лица не могат да бъдат членове на Алианса ", изяснява Федоров. Междувременно представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл не е осведомен с предлагането на представителя на " Единна Русия ".

Литва разгласи самостоятелност през 1990 година

Независимостта на Литва е приета от Държавния съвет на Съюз на съветските социалистически републики, управляван от Горбачов. На 11 март 1990 година Върховният съвет на Литовската ССР издава закон за преименуване на страната в Република Литва и афишира възобновяване на литовската самостоятелност. На 6 септември 1991 година Държавният съвет на Съюз на съветските социалистически републики, управляван от Михаил Горбачов, признава независимостта на Литва. През 2004 година страната се причисли към НАТО и Европейския съюз.

Литва поредно се застъпва за по-строги наказания против Москва, а в края на май 2022 даже предложи основаването на военноморска коалиция, която да отстрани съветската обсада на Черно море, с цел да може да се изнася украинското зърно.

Автор: Екатерина Венкина
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР