В Русе се създава обществена психоза, че въздухът над Русе

...
В Русе се създава обществена психоза, че въздухът над Русе
Коментари Харесай

Екоинспектори: Създава се психоза, че въздухът над Русе е отровен

В Русе се основава социална неуравновесеност, че въздухът над Русе е токсичен, което не се открива от инспекциите на апаратурата. Това съобщи шефът на Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ инж. Любомир Атанасов при показване на годишния доклад на ведомството, оповестява tvn.bg.

По думите му, най-вече са сигналите за миризми във въздуха, само че резултатите от инспекциите показвали, че по-голямата част от тях са неоснователни. Въпреки това, публични организации афишират, че предстоят постоянни цивилен протестни дейности против мръсния въздух в града

През предходната година в инспекцията са получени 847 цивилен сигнала за нечист въздух, само че едвам 282 са били основателни, аргументира се Атанасов. Единствено превишаване на допустимите стойности във въздуха имало по индикатора „ фини прахови частици “. През 2017 година замърсяването от тях е било в общо 72 дни, до момента в който през 2016 година са били 77, добави Атанасов. Според него, нарастването на фините прахови частици е главно през зимния интервал и се дължи на отоплението с твърдо гориво или от потреблението на нерегламентирани горива.

Трите автоматизирани станции в Русе, денонощните екипи и преносимите станции от други инспекции не са отчели превишение на равнищата на главните замърсители като азотни оксиди, серен диоксид, въглероден оксид, бензен и озон, сподели още Атанасов и посочи, че се наблюдават индикаторите, които са заложени в европейското и българското законодателство.

Най-голямото наказателно разпореждане, издадено от русенските екоинспектори, е на цех „ Монтюпе “ – на стойност 300 000 лв. за несъблюдение на изискване в Комплексно позволение и позволено неорганизирано изпускане на излъчвания, сподели още инж. Атанасов. Санкцията е доказана от Районния съд, само че се чака да бъде обжалвана. Въпреки това от компанията са декларирали подготвеност да инсталират нови биофилтри на индустриалните си цехове.

Очаква се инсталация от Япония, която да направи замерванията. От екоинспекцията регистрират, че в Русе няма превишаване на главните замърсители, които се наблюдават. За веществата, за които се счита, че тровят въздуха обаче няма нито европейска, нито национална норма. В момента се водят диалози с отрасловото министерство за залагането на стандарти, сподели инж. Атанасов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР