В Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия за

...
В Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия за
Коментари Харесай

Африканска чума по свинете превзема нови територии в Русенска област

В Русе се организира съвещание на регионалната епизоотична комисия за битката против Африканската чума по свинете. Дискутираха се ограниченията, които ще се подхващат и оповестеното бедствено състояние до 29 юли в района от регионалния шеф Галин Григоров. Участваха регионалната администрация, доктор Георги Дяков от ОДБХ, както и представители на Министерството на земеделието: проф. Георгиев и доктор Георги Чобанов.

Междувременно излязоха позитивни резултати от пробите за Aфриканска чума в свинекомплекса в село Бръшлен. Отглежданите в селото животни са към 40 000 , от които възрастните са 35 000 по думите на доктор Георги Дяков. По-късно през днешния ден ще се направи оценка на място след уединяване на региона и ще се пристъпи към умъртвяване на животни . Те ще бъдат загробени на терен, избран от специалисти. Същата е процедурата и във фермата в с. Николово, където към този момент са умъртвени към 2000 свине. 
Причините за преместването на болестта, съгласно специалистите от Министерството са : от дивите свине; нерегламентираното развъждане на свине в задните дворове и храненето им с хранителни боклуци, разпространяващи болестта и не на последно място бързото преместване на вируса посредством придвижването на хората от едно до друго обитаемо място. Категорично се отхвърля повода да са фуражите, защото те се гранулират при температура 70 градуса по Целзий. Специалистите настояват, че за заболелите животни изходът е 100% смъртен. 
При бедствено положение всички пълномощия се трансферират на БАБХ и могат да се употребяват всички човешки запаси и техника, изясни Свилен Иванов зам.-областен шеф на Русе. Съдействие ще оказват ОД на Министерство на вътрешните работи при защита на пътищата за уединяване на засегнатите региони, РД на ПБЗН, военни от Военно формирование 32420, както и кметовете на засегнатите селища.
Д-р Чобанов уточни, че една от аргументите за разнасяне на вируса е човешкият фактор, като хора, които са били наоколо до инфектирани животни са разнесли болестта.
Вирусът е опасен единствено за свинете , само че не и за хората, които употребяват свинско. В Бръшлен е проследено през последните 35 дни придвижването на прасета по пътните листове. Има информация на коя дата са заклани и в коя касапница са доставени, която навреме се ревизира.
Положителното към този момент е отсъствието на болни животни в свинекомплексите в селата Юделник и Голямо Враново.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР