В Румъния ще има референдум за еднополовите бракове. Конституционният съд

...
В Румъния ще има референдум за еднополовите бракове. Конституционният съд
Коментари Харесай

В Румъния ще има референдум за еднополовите бракове

В Румъния ще има референдум за еднополовите бракове. Конституционният съд на страната разгласи, че референдумът за обичайното семейство е легален. Допитването за смяна в Конституцията, с която бракът да се дефинира като съюз сред мъж и жена, а не като съюз сред съпрузи, както е в този момент, ще се организира на 7 октомври. Ако смяната стане факт, еднополовите бракове в Румъния ще са противокоснституционни.

Допитването се провежда след гражданска самодейност, събрала повече от 3 милиона подписа вподкрепа на референдум и повече от 500 000, изисквани, с цел да се инициира допитване за конституционна смяна. При внасянето през 2016 година на петицията, настояваща бракът да бъде записан в Конституцията като съюз сред мъж и жена, а не като съюз сред съпрузи както е в този момент, Виорел Патрана, един от основателите съобщи, че съюзът сред мъж и жена е естествената формулировка на семейство.

Ако референдумът в Румъния бъде сполучлив и смяната бъде направена, еднополовите бракове в северната ни съседка ще са противоконституционни. Поправката е подкрепяна от множеството политици и религиозни организации, само че против нея се афишира румънският президент Клаус Йоханис. Конституционният съд на Румъния реши, че законопроектът, изменящ главния закон на страната, че фамилията е учредено на брак сред мъж и жена - вместо на сегашната дефиниция на "двама съпрузи " - е в сходство с конституцията. Сенатът одобри нормативния акт за референдума предишния вторник.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР