В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на

...
В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на
Коментари Харесай

Растат активите и печалбите на банките

В рубриката „ Финансов дневник “ представяме една поредност от изявления на "БАНКЕРЪ " и "ПрайсУотърХаусКупърс България ", отдадени на развиването на банковия бранш у нас. Инициативата ни ще наблюдава по какъв начин се показват водещите кредитни институции всяко тримесечие, което е от значително значение за приемането на страната ни в Европейския банков съюз и валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната ". Сериозно внимание обръщаме и на по-малките банки, защото е значимо за читателите ни да знаят, че парите им са в сигурни ръце.
Близо четвърт век "БАНКЕРЪ " класира кредитните институции у нас по пет индикатора. Това са общият размер на активите им, личният им капитал, облагата и възвръщаемостта на личния капитал и на активите. Тези индикатори комбинират в себе си значимостта на всяка една банка за бранша (неслучайно ЕЦБ и респективно Българска народна банка са въвели финансови буфери за редовно значими банки) и нейната успеваемост и непоклатимост.

Двайсет и пет банки оперират на банковия бранш в България към 30 юни 2019 година, пет от които са клонове на задгранични кредитни институции.

Концентрацията в бранша се резервира висока, като най-големите пет банки не престават към 30 юни да заемат релативно висок дял от общите активи в банковата система - 59.9% (59.4% към края на 2018-а).

Общо активите на банковата система към 30 юни 2019 година възлизат на 109 милиарда лева, като означават растеж от 2.9% по отношение на 31 декември предходната година. На база активи, към 30 юни първите 10 банки концентрират 83.6% пазарен дял. УниКредит Булбанк АД заема челната позиция с активи в размер на 19.6 милиарда лв. или 18.0% от бранша. Банка ДСК ЕАД е на втора позиция с 14.2% пазарен дял, като след придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк АД (Експресбанк АД) се чака да настигне УниКредит Булбанк АД. На трета позиция е Обединена българска банка АД, която резервира мястото си от края на 2018-а с пазарен дял от 10.8 %. Размествания в класацията евентуално ще провокира и придобиването на Банка Пиреос България АД от Юробанк България АД, вследствие на което Юробанк, която се подрежда на 5-то място по общо активи, има капацитет да се придвижи нагоре и да доближи до 3-та или 4-та позиция.



Нетните активи на банките към 30 юни 2019 година възлизат на 14.1 милиарда лева, като бележат растеж от 2.1% по отношение на 31 декември 2018-а. На челна позиция излиза Банка ДСК, чиито чисти активи бележат повишаване от 5% по отношение на края на предходната година. Спад от 6.7% в чистите активи записва УниКредит Булбанк и към 30 юни застава на второ място. Обединена Българска Банка резервира третата си позиция по този индикатор, отчитайки растеж от 5.7% за първото полугодие на тази година. А Първа капиталова банка бележи растеж от 3.5% в капитала и застава на пета позиция, изпреварвайки Райфайзенбанк (България) ЕАД, която записва понижение на чистите активи от 5.9 %. Останалите банки в Топ 10 резервират позициите си по отношение на 31 декември 2018-а.



Нетната облага на банковата система нараства с 14.6%, като доближава до 918 млн. лева за първото шестмесечие на 2019 година (в съпоставяне с 801 млн. лева за първите шест месеца на предходната година). Уникредит Булбанк АД заема първата позиция с 27% от облагите в бранша за първото полугодие, като усилва облагата си с 4.8% по отношение на същия интервал на предходната година. Банка ДСК ЕАД остава на втора позиция по дял на облагата в бранша, а точно 14%, генерирайки растеж от 11.9% по отношение на съпоставимия интервал през 2018-а. Първа капиталова банка АД е на трета позиция по облаги, с облага от 94 млн. лева, което е 107.2% нарастване спрямо първите шест месеца на предходната година Юробанк България АД и Райфайзенбанк (България) ЕАД също бележат растеж в облагата, надлежно от 5.1% и 7.1 %.





Възвръщаемостта на активите (изчислена на база Нетна облага / Общо активи) доближава през първото полугодие до 0.9% общо за банковата система, по отношение на 0.8% през същия интервал на предходната година. По този индикатор БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. - клон България заема челната позиция (3.0%) и изпреварва Ти Би Ай Банк ЕАД, която беше отпред през първото тримесечие на 2019-а, само че през второто остава на второ място с 2.7% възвръщаемост на активите. Следвани са от УниКредит Булбанк (1.3%), Експресбанк (1%) и Юробанк България (1.0%).



Възвръщаемостта на личния капитал (изчислена на база Нетна облага / Собствен капитал, като класацията не включва Група 3-та клонове на задгранични банки), доближава до 6.3% за първото полугодие спрямо 6,5 % за същия интервал на 2018-а. С най-висока възвръщаемост на личния капитал е Ти Би Ай Банк (11%), а на второ място е Първа капиталова банка с 10%, следвани от УниКредит Булбанк (9.4%), Райфайзенбанк (България) (8.7%) и Експресбанк (7.7%).



Материалът е направен от специалистите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Атанас Ненов, Мениджър, Консултантски услуги, Павел Пирински, Старши управител, Одит услуги и Блага Николова, Одит услуги. Текстът е основан на формалната информация и статистика, оповестени на уеб страницата на Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР