В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Рафаело, художник в

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Рафаело, художник в
Коментари Харесай

"Рафаело, художник в Рим" на Стефани Стори

В рубриката " Четиво " Дневник разгласява фрагмент от " Рафаело, художник в Рим ", с създател Стефани Стори, възложен от Издателство " Изток Запад "

Стефани Стори е авторка на зашеметяващия дебютен разказ " Маслени бои и мрамор: разказ за Леонардо и Микеланджело ". Той е преведен на шест езика и се създава като игрален филм от " Пайъниър Пикчърс ". Когато не написа художествена литература и не продуцира телевизионни излъчвания, тя нормално пътува по света със брачна половинка си - артист и комедиен сценарист, притежател на премия " Еми " - в търсене на идната си история.

Таванът на Сикстинската шапка на Микеланджело е един от най-емблематичните шедьоври на Ренесанса. В " Рафаело, художник в Рим " Стори споделя за неговото основаване през очите на най-яростния противник на Микеланджело - младия, хубав и брилянтен художник Рафаело.

Останал сирак на единадесет години, той е твърдо решен да съблюдава обещанието, което е дал на татко си на смъртния му одър - да стане най-великият художник в историята. Ала с цел да бъде най-хубавият, Рафаело би трябвало да победи именития Микеланджело Буонароти. Когато папа Юлий II поканва и двамата художници в Рим, те се изправят един против различен - Микеланджело изписва Сикстинския таван, а Рафаело декорира с стенописи покоите на папата.

Докато се стреми към съвършенство в живописта, Рафаело се бори със своите вътрешни демони: обезверената си упоритост, парализиращия боязън от несъвършенството и неизменимата си самотност. През това време той заговорничи с кардинали, проправя си път измежду руините на античния Рим и се влюбва в щерка на хлебар, станала продажница, която се трансформира в негова муза.

" Над 25-годишните проучвания на италианското ренесансово изкуство придават дълбочина на историята и я изпълват със завладяващи детайлности за хората и процесите, а живописната прозаичност на Стори сигурно ще зарадва феновете на изкуството и феновете на исторически романи ". - Буклист

Като четец на " Дневник " може да купите книгата със специфична отстъпка от най-малко 10% в. Кодът за нея е 10Dnevnik. Поръчайте книгата.

Ако в настояща промоция има по-висока отстъпка - тя важи за вашата покупка.

Откъс от " Рафаело, художник в Рим " на Стефани Стори

 Рафаело, художник в РимС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Защо Микеланджело постоянно става воин?
" Мизерстващ ваятел, без подготовка в изкуството на стенописа, заставен от капризен папа да изостави обичания си мрамор и да изрисува някакъв презрян таван, преодолява огорчението и пречките и основава възвишен шедьовър... "

Sì certo, вие сте разчувствани от историята. Трогнат съм от това.

Обаче не вярвате, че той е изрисувал този таван, като е лежал по тил, нали? Как се е промъквал във вътрешността и на открито, като тялото му е било единствено на една ръка разстояние от тавана, без да размазва боята от самото начало? И по какъв начин се е премествал? Като е мърдал по всички страни лопатките и задните си елементи? Може би един път или два пъти, когато се е сблъсквал с някоя изключително остра извивка на спандрел, той е нямал различен избор, с изключение на да легне по тил за няколко минути, само че дано незабавно да погребем този мит.

Микеланджело е рисувал като всички нас - изправен. Не ми ли вярвате? Вижте личните му рисунки. Той е скицирал себе си, рисувайки този таван, с отметната обратно глава, протегната над главата ръка, изравен на краката си. Така че не, Микеланджело не е бил някакъв обуздан воин, заставен да лежи по тил от неотстъпчив папа.

Не му се дразня за тази история. Иска ми се единствено да се бях сетил за нея.

Кажете ми, per favore, че не вярвате, че мразеше да рисува. Да, Микеланджело постоянно повтаряше лъжата като Никейския знак на вярата, само че това не я прави истина. През четирите години, в които рисуваше в Сикстинската шапка, без въобще да вае мрамор, той продължи да подписва писмата си с " Микеланджело, ваятел в Рим ", като че ли толкоз доста мразеше да рисува, че не можеше да се назова художник.

Обаче влизали ли сте в Сикстинската шапка в някоя тиха вторнична заран и гледали ли сте тези цветове? Santa Madonna, какви цветове. И вие ли бяхте разчувствани до сълзи? Сега ми кажете, че е могъл да нарисува такова нещо, до момента в който го е мразел. Това ли казвате на децата си? Намерете нещо, което ненавиждате, насилете се да го извършите и хоп - шедьовър!

Знам какво приказват хората за мен. Казват, че Рафаело Санти от Урбино е идеалният велможа: вежлив, милосърден, преклонен. Казват, че съм се родил с толкоз щастливо лице, че нищо не ме безпокои. Казват, че привлекателната ми осанка отразява вътрешната ми хубост. Казват, че геният ми идва от вътрешната страна, че всичко ми се удава елементарно. Ала не ме лишавайте от моята човещина, тъй като ме бива да играя функции.

Обзалагам се, че вие също го вършиме, от време на време се усмихвате даже когато се чувствате зле, тъй че не ми оспорвайте тази съществена човешка дарба. В действителния живот никой не може да бъде толкоз милосърден, предан и обаятелен, на какъвто се преструвам. Никой.

Представяте си ме, в случай че въобще си ме представяте, по този начин, както ме разказва той, нали? Стоящ на назад във времето, елементарен за забравяне, елементарен противник за побеждаване. Когато погледна обратно към тези години, аз също си представям събитията по този начин, както ги споделя Микеланджело - той в центъра, аз в ъгъла.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР