В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Енциклопедия на шпионите,

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Енциклопедия на шпионите,
Коментари Харесай

Откъс от "Енциклопедия на шпионите" на Красимир Тодоров

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Енциклопедия на шпионите ", с създател Красимир Тодоров, възложен от Издателство " Милениум "

" Енциклопедия на шпионите " разкрива историите на най-известните секрети сътрудници в света

Наричат ги шпиони, разузнавачи, секрети сътрудници, бойци на невидимия фронт, къртици, съгледвачи... Откриват ги измежду пъпчиви младежи, безлични служители, благородни господа, знойни хубавици, нежни старици, разточителни бохеми... Хрониките сочат, че шпиони съществуват от най-дълбока античност, но настоящите вести свидетелстват, че са изключително сполучливи и до през днешния ден, в ерата на кибершпионажа и тоталния информативен безпорядък.

Кои са те и какво ги стимулира? До каква степен активността им трансформира хода на международната история? Талант или предопределение е работата на тайния сътрудник?

На всички тези въпроси дава отговор премиерният том " Енциклопедия на шпионите " на съставителя на Красимир Тодоров. Документалната книга, тиражирана от издателство " Милениум ", ще бъде на пазара след броени дни.

Любопитният алманах показва историите на най-прочутите секрети сътрудници в международната история от III-II век прочие Хр. до наши дни. Много от тях познавате от холивудското кино, руските сериали, документалните ленти и художествената литература. Взети дружно портретите им съставляват извънредно четиво, в което се обрисува пълнокръвният облик на индивида, упражняващ сантименталната и рискова специалност. В разказите за тях се преплитат политика, дипломация, история и персонални пристрастености. Приемани като герои от едни, и като предатели от други, всички те са съумявали ослепително да извършват своя дълг, рискувайки живота си.

От Ханибал и Екатерина Медичи, през Мата Хари и доктор Зорге, та чак до скандалната Анна Чапман – всички герои на тази книга се открояват с ослепителен разсъдък, смело сърце и мощна религия в това, което вършат. Оценката за активността им може да е разнопосочна, методите и стилът им може да провокират полемики, само че задачите им постоянно са реализирани и резултатът от работата им е неоспорим.

Съдбата и активността на Алън Дълес, Душко Попов, Исер Харел, Етел и Юлиус Розенберг, Мелита Норууд, Олдрич Еймс и доста други са по-интересни, изненадващи и увлекателни от всеки шпионски трилър. За да живееш по този метод, се желае фикция! Не инцидентно и голям брой майстори на перото като Кристофър Марлоу, Джон льо Каре, Ян Флеминг работят и на тихия фронт и черпят ентусиазъм за своите произведения от персоналния си опит. На тях и други именити писатели шпиони е отдаден обособен раздел от книгата.
Ще научите и с какво българите Христо Боев, Александър Пеев-Боевой и Иван-Асен Георгиев са се записали в златните страници на международния шпионаж.

Читателите на " Дневник могат " да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Душан Попов – Душко
(1912-1982)

Душан Попов е роден в град Тител, Австро-Унгария, на територията на днешна Сърбия, през 1912 година, в богато семейство на бизнесмен. Благодарение на заможния си татко има опция да получи положително обучение. Младежът е безсънен, атлетичен, учи езици с лекост, удават му се светските контакти и изяви. Завършва право в немския град Фрайбург и през студентските години води разточителен лек живот дружно с приятеля си състудент Джони Ебсен, наследник на датски милионер. Заради изявления против Хитлер е задържан от Гестапо, а от покачване на обвиняване и присъда го избавя точно приятелят му Ебсен. Смята се, че точно тогава е бил вербуван за помощник на немското военно разузнаване. Попов приема да работи за Абвера, само че поради политическите си убеждения, които са в изострен контрастност с насоките на новото държавно управление на Германия. Почти незабавно след освобождението си самичък и непринудено предлага услугите си на английското разузнаване.

След експлоадирането на Втората международна война към този момент публично работи за тайните служби на Англия под кодовото име Триколката. Смята се, че необикновеният псевдоним е подбуден от многочислените му сантиментални случки и склонността му да поддържа по две любовници по едно и също време. В същото време Попов продължава активността си и за немското разузнаване с кодовото име Иван. Което в действителност не му пречи по едно и също време с това да служи и на разузнаването и контраразузнаването на Югославия под псевдонима Душко.

Така става един от малцината известни тройни сътрудници в света. Първото му предопределение е в Португалия, където води разблуден живот, обикаля локалите и казината и се среща с Ян Флеминг. Мнозина подозират, че от зародилата сред тях дружба се ражда концепцията за облика на Джеймс Бонд в творчеството на Флеминг. Няма данни до каква степен достоверна е версията, че сцената в романа " Казино Роял ", в която Бонд залага крупна сума пари на спецслужбите, с цел да надвие следствия обект, е автентичен епизод от биографията на Душан Попов. Така
или другояче, Флеминг е мощно впечатлен от артистизма, ерудицията и самообладанието на Попов.

През декември 1940 година немците му разпореждат разследващи задания, поради които той отпътува за Англия. Още тогава прави усещане, че Попов предава на Германия подправени сведения за числеността и мощта на английските въоръжени сили. През юни 1941 година Абверът го изпраща в още неутралните
по това време Съединени щати за да сътвори там лична шпионска и агентурна мрежа. Попов уведомява англичаните, а те от своя страна оповестяват на ФБР и партньорските служби на Съединени американски щати, че Попов е двоен сътрудник, като упорстват да му бъде оказвано подпомагане. Заради потребностите на военния съдружник на Германия – Япония, Попов е претрупан със задачата да събере информация, карти и схеми за военния обект и отбранителните уреди на Пърл Харбър. Затова шпионинът би трябвало да замине за Хаваите, но шефът на ФБР Едгар Хувър отхвърля да го пусне, защото не има вяра, че Попов в действителност е превербуван. Смята го за " елементарен югославски непрокопсаник ", който някак си е заблудил англичаните, до момента в който в реалност е напълно лоялен на нацистите. За да го убеди, Попов му предава листа, който носи със себе си – елементарна привидно депеша, върху която са прикрепени микроточки с съответните му задания. След това среща сътрудниците на ФБР с техниката за разработване на микроточките и предава на американците в детайли всички въпроси, които интересуват немското разузнаване и на които той би трябвало да отговори.

Говори се, че от ФБР не са оценили значимостта на този жест и са пренебрегнали значимостта на засвидетелствания немски интерес към военната база в Пърл Харбър, което е коствало и многочислените жертви при последвалата офанзива. Докато е в Ню Йорк, Душан Попов наема луксозен апартамент на изящен бул. и стартира да обикаля нощните клубове. ФБР го слага под непрекъснато наблюдаване, инсталира
микрофони в жилището му. Шпионинът е изцяло наясно с тези техни дейности, даже разяснява с подбив: " Ако се наведа да помириша букета в дневната си, сигурно ще си одраскам носа в някой микрофон ". На няколко пъти насочва претенции към Хувър да го оставят на мира да си прави работата, тъй като в случай че скоро не стартира да предава информация, германците може да изгубят доверието си в него и да се усъмнят.

Но не получава желаното подпомагане. Даже в действителност не престават да му пречат. Не единствено не му дават подобаваща информация с следено наличие, само че и употребяват в ефир незаконната му радиостанция от негово име. Всичко това съществено заплашва шпионина от компрометиране, по тази причина през юли 1943 година Душко Попов се връща във Англия, където сполучливо продължава кариерата си на двоен сътрудник. Участието му в заключителните стадии от Втората международна война е основно. Като приближен сътрудник на немското разузнаване той
от самото начало предава значима информация към Съюзниците и оказва помощ за това Третият райх да изгуби почва под краката си. Като основна частица от мрежата от двойни сътрудници той съумява да заблуди нацистите, че солидната атака против тях няма да бъде на френския бряг при Нормандия през 1944 година, с което в действителност печели и тактическа преднина за Съюзниците.

Съвременници и родственици на Душко Попов го разказват като човек, който обича да се радостни, харесва компанията на красиви дами и постоянно залага на комар. За него британският шпионин Юин Монтъгю споделя: " Познавах Душко Попов добре, бяхме другари по време на войната. Беше един от най-смелите мъже, които познавам, майтапчия, притежаваше необикновен сексапил и извънреден магнетизъм ". Попов има връзка с известната по това време френска актриса Симон Симон, както и с доста други известни хубавици.

Душан Попов умира във Франция на 10 август 1981 година, на шейсет и девет годишна възраст. Малко по-късно английското MИ6 разсекретява информацията за интервенциите с негово присъединяване, с което тяхната меродавност е потвърдена.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (871)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР