В Рим например, ограничават скоростта на движение и въвеждат възрастово

...
В Рим например, ограничават скоростта на движение и въвеждат възрастово
Коментари Харесай

Как се справя Европа с регулацията на електрическите тротинетки?

В Рим да вземем за пример, лимитират скоростта на придвижване и вкарват възрастово ограничаване за потреблението на електрическа тротинетка

Независимо дали ги харесвате или не, електрическите тротинетки се трансфораха в нещо всекидневно из цяла Европа.

Пазарът на този вид транспортни средства чартърен на Стария континент върви нагоре през последните години.

Радват се на все по-засилен интерес в градовете и изключително измежду младите.

Тази година облагата от споделените електрически тротинетки в Европа възлиза на 651.90 млн. евро, сочат данни на Statistica. По прогнози потребителите на тази услуга ще доближат 55.5 милиона до 2026 година, оповестява Euronews, представена от.

Не е мъчно да откриете електрическа тротинетка в своя град. Те се оферират на относително налична цена. Нарастващите произшествия и смъртни случаи, включващи електрически тротинетки, обаче предизвикаха управляващите да подхващат ограничения по отношение на използването им.

На равнище Европейски Съюз Европейската комисия (ЕК) търси опция за разписване на рекомендации. Паралелно с това се постановат и механически стандарти.

Как се оправят страните на локално равнище?

Рим и Париж

Властите в Рим лимитират скоростта на придвижване и вкарват възрастово ограничаване за потреблението на електрическа тротинетка. Ако желаете да употребявате тази услуга по улиците на италианската столица, ще би трябвало да носите със себе си документ за идентичност.

Максималната скорост на напредване към този момент ще бъде 20 км/ч вместо предходните 25 км/ч по пътищата и 6 км/ч за пешеходните зони без коли.

Освен това италианците възнамеряват да лимитират броя на операторите, отдаващи чартърен тротинетки. Те ще могат да бъдат до трима. Ще има и нови правила за паркиране.

Предвидено е новите ограничавания да влязат в действие през януари 2023 година, оповестява AFP.

Сходни правила работят и в други европейски столици.

Париж, да вземем за пример, вкара нови условия за електрическите тротинетки чартърен предходната година. Поводът беше гибелта на пешеходец, който умря, откакто беше блъснат от такова транспортно средство.

Според новите разпореждания скоростта на придвижване на електрическите тротинетки чартърен се лимитира до 10 км/ч в някои региони на столицата, в това число към значими туристически обекти - Лувъра, Айфеловата кула и други

Като резултат тротинетките, ръководени от фирмите Dott, Tier и Lime, чрез геолокация в действително време, автоматизирано се забавят до половината от естествената им оптималната скорост, откакто влязат в избраните зони.

Операторите също по този начин подхващат стъпки за справяне с неправилното паркиране, като изискват от потребителите да създадат фотография, доказваща, че са оставили машината на вярното място.

Осло, Хелзинки и Стокхолм

Властите в няколко европейски страни взеха решение да забранят използването на електрически тротинетки в избрани часове на денонощието, с цел да се опитат да понижат случаите с тях.

През юли тази година норвежката столица Осло забрани потреблението на тротинетки през нощта. В Хелзинки от предишния септември не може да се кара електрическа тротинетка след среднощ през уикендите. Местната администрация също по този начин наложи понижаване на допустимата скорост на придвижване. Причината - прекалено много произшествия с пияни водачи.

Миналия ноември в Стокхолм също бяха изменени разпоредбите. Властите понижиха броя на фирмите, отдаващи тротинетки чартърен.

Дания, Испания и Норвегия

Няколко европейски страни направиха наложително носенето на каски, включитело Дания и Испания. Последната даже вкара минимални механически стандарти за електрическите тротинетки.

В Норвегия каските са наложителни за водачи на възраст до 15 години. Властите също по този начин вкараха същите ограничавания за приложимост на алкохол, каквито важат за водачите на коли.

Англия

Във Англия не е законно да управлявате персонална електрическа тротинетка в града и по паважите. Можете да употребявате единствено такива чартърен. Местните управляващи възнамеряват смяна на разпоредите за идната година. Те търсят способи да създадат изискванията за потребление на този превоз по-безопасни и стимулиращи нововъведенията, осведоми Би Би Си.

Предвижда се оптималната скорост на придвижване да бъде 25 км/ч, лидерът да има шофьорска брошура и да носи каска.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР