В резултат на кризата предизвикана от Ковид-19 има четири възможни

...
В резултат на кризата предизвикана от Ковид-19 има четири възможни
Коментари Харесай

40% от българите очакват, че отговорното потребление ще бъде наложено със закон – най-много в ЕС


В резултат на рецесията провокирана от Ковид-19 има четири вероятни сюжета за развиването на света – от голямо въздействие на световни компании, наименуван „ Звездни системи “ и огромно наблюдаване на живота, озаглавен „ Контрол на живота “ до „ Триумфът на локалното мислене “, който дава предимство на локалните общности и отговорно ползване с фокус върху дълготрайната грижа за бъдещето на планетата, наименуван „ Земята в развиване “. През идващите години можем да станем очевидци на един от тях, или на композиция от два и повече сюжета. Това демонстрира изследване, извършено от “L’Echangeur “, центърът за маркетингови нововъведения на BNP Paribas Personal Finance и подразделението за изследвания на банката „ Обсерватория “.

В същото време, огромното годишно изследване на групата BNP Paribas Personal Finance „ Обсерватория 2020 “, извършено в края на 2019 година удостоверява, че европейците, в това число и българите, са подготвени да използват по-отговорно и по-често да купуват местни артикули, което кореспондира непосредствено със сюжети 3 и 4. Проучването демонстрира също по този начин, че виновното ползване ще бъде наложено от самите хора или даже със закони.

Четирите сюжета съгласно L’Echangeur и Observatoire

Първият сюжет, наименуван „ Звездни системи “, планува демократичен модел за развиване, в който самостоятелни стопански играчи основават основата за необятен кръг от оферти с висока добавена стойност, където всеки човек има свободата да избере това, което го прави благополучен.

Според втория, „ Контрол на живота “, светът ще се развие към централизиран модел, в който жителите дават на държавните управления и на огромни организации отговорността да работят в името на общото богатство и да бъдат виновни за тяхното благоденствие. Този сюжет допуска необятно разпространяване на разнообразни форми на следене, учредено на нуждата от централизиране на данни, които да обезпечат всеобщо нахлуване в живота на свързани устройства и изкуствен интелект.

Третата алтернатива, или „ Триумфът на локалното мислене “, е основана на децентрализиран модел, учреден на системи, които се концентрират върху локалния интерес и взаимност и подсигуряват устойчивото развиване на общество, което се управлява от общия интерес. Това включва усилване на локалната търговия, а също по този начин и териториален активизъм, което допуска известно равнище на самостоятелност на локалните общности.

Четвъртият вероятен сюжет, наименуван „ Земята в развиване “, е диалогичен модел, основан на прехода на гражданското общество към по-задълбочена грижа за хората и заобикалящата ги среда. Това развиване подтиква основни играчи да възприемат по-добри практики в името на груповия интерес като слагат под въпрос откритите модели – блян към нововъведения, облага и по този начин нататък.

Тези сюжети бяха създадени въз основата на големия опит на центъра за изследвания „ Обсерватория “, който от 35 години разкрива и проучва потребителските трендове и на центъра за нововъведения L’Echangeur, който повече от 20 години поддържа трансформацията на комерсиалния бранш. Експертите на двете звена на BNP Paribas Personal Finance организираха задълбочено изследване, в което заложиха генерални и макроикономически знаци за създаване на сюжетите. Първите се отнасят до фактори като околната среда и климата, стандарти и законодателство, демография и стопанска система. Вторият вид знаци имат непосредствено въздействие върху потребителите – угриженост за околната среда, цифрова просветеност, умения за междуличностно другарство и финансов комфорт.

Също по този начин под внимание бяха взети две разнообразни гледни точки. Първата е на марките и търговците, които развиват портфолиото си с все по-персонализирани оферти и по този начин непрекъснато ускоряват връзката си с потребителите. Втората е на обособения човек, който желае да бъде подсилен от тези марки и търговци, които могат да отговорят на неговите условия и, които се концентрират върху стоките, потребявани от индивида и въздействието от своите дейности.

Сценарий 1: Брандовете звезди или „ Звездни системи “

Първият вероятен сюжет преглежда неотложен отговор на проблемите, провокирани от Ковид-19, без значение от обстоятелството, че е учреден на непрестанен напредък. Той води до разширение на разликите в границите на пазара и до растеж на облагата за водещите търговци на дребно, което допуска водещите марки да работят по-отговорно. Този сюжет облагодетелства огромните компании и растежа на онлайн потреблението. Това надали е успокоителен вид, като се има поради, че рецесията явно ще навреди на доста от уязвимите заинтригувани страни, като в това време не съумява да премисли тази система и нейното дълготрайно влияние.

Според Никола Диаконо, цифров анализатор в L’Echangeur: „ Правилото, че най-силните оцеляват, ще трансформира главните играчи в ритейл бранша, изключително тези които са способни да поемат ролята на спасители на хората и да се нареждат като герои, в огромните спечелили. Когато рецесията завърши, те ще завоюват още по-голям дял в света на търговията и ще бетонират статуса си на блестящи звезди в очите на цифровите консуматори. “

Сценарий 2: Животът ни - следен и следен

Сценарият „ Контрол на живота “ планува средносрочни ограничения, основани на законодателство и включване на разнообразни групи от популацията. Отчасти този сюжет, който може да бъде смесен сполучливо с дейностите на държавните управления, към този момент се случва с помощта на огромните софтуерни компании в Китай, първата страна наранена от рецесията. Много евентуално е той да бъде прибавен и в западните страни, имайки поради възходящото въздействие на изменящи разпоредбите водачи като Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple.

Според Гийом Рио, началник на направление „ Технологични трендове “ в L’Echangeur: „ Ковид-19 ще форсира навлизането на нови ритейлъри в живота ни. Това е стъпка напред, която ще бъде допустима и законово учредена с все по-широкото нахлуване на свързани устройства в системата на опазването на здравето, което получава утвърждението и на научните среди. Появява се напълно нова стопанска система, подкрепена от непрекъснатата смяна, която движи живота и света като цяло. Това е промишлеността на живота! “

Сценарий 3: Триумфът на локалното мислене

Сценарият „ Произведено локално “ е създаден за да бъде естествена краткосрочна наклонност, която поддържа напредъка на човечеството. Като слага акцент върху всичко, което е локално, този вид за развиване на света удовлетворява редица желания като проследяемост, околна среда, опазване на работни места на локално равнище, самостоятелност и по този начин нататък. Идеята е да се понижи въздействието на световната свободна търговия и да се построи форма на икономическа и обществена самостоятелност, което включва усилване на локалния стокообмен и на териториалния активизъм. Това допуска локалните общности да имат известно равнище на самостоятелност. Вече наблюдавахме реализацията на частта, обвързвана с териториалния активизъм, което се случи по натурален път със затварянето на границите и нуждата от независимо облекчаване на потребностите на другите страни.

Във връзка със сюжет 3 Никола Диаконо съобщи: „ Локалното ползване е инструмент, който разрешава на обществото да показва икономическа взаимност със земеделските производители и локалните компании. Това развиване оказва помощ за опазването на околната среда, удобно е в условия, когато подвижността на артикули е лимитирана и обезпечава прозрачността, която потребителите търсят в разгара на всяка здравна рецесия. Но локалната търговия не може да съществува без цифровизация, изключително в този момент когато въвеждането на 5G технологията е единствено въпрос на време. „ Произведено локално “ е основен детайл от тактиката за връщане на независимостта на доставките – от храна до медицински материали. “

Сценарий 4: „ Земята в развиване “ - победа на груповия интерес

Четвъртият сюжет, наименуван „ Земята в развиване “ е дълготрайна визия. Той слага под въпрос самата концепция за досегашното развиване и напредък непременно. В основата на този сюжет е публичният спор, до момента в който останалите три се основават на неотложност на ограниченията. Този сюжет би могъл да обезпечи тенденция за справяне със структурна рецесия, за чието разрешаване се разчита на групови дейности, съвместими с концепцията за резистентност на живота на Земята.

В тази връзка, Сесил Гофрийо, шеф на L’Echangeur обобщава: „ За да променим света е належащо да променим самите себе си, а задължението ни би могъл да има нова форма. След като по-рано прегърнахме филантропията, в този момент фирмите се движат по пътя на публичната ангажираност и премислят бизнес моделите си стадий по стадий. Идеята за по-радикално преосмисляне на моделите със мощен фокус върху човечността, доброволчеството, взаимната работа и солидарността, елементарно биха могли да станат действителност вследствие на сегашната структурна рецесия. “

Основните трендове, показани в сюжети №3 и №4 – растеж на потреблението на местни артикули и по-отговорно държание и ползване бяха изведени и в изданието за 2020 година на „ Обсерватория “ - огромното годишно изследване на групата BNP Paribas Personal Finance, озаглавено „ Времето на потребителския активизъм “. Въпреки, че то беше извършено преди Ковид-19 рецесията, някои от главните заключения предсказаха бъдещето и могат да бъдат отнесени към днешната обстановка. Над 14 000 души от 15 европейски страни, измежду които и България, обявиха, че съгласно тях Земята е в заплаха и с цел да я спасим ще би трябвало да променим държанието си и да бъдем по-отговорни консуматори.

Потреблението ще се промени в посока повече отговорност, без значение дали ни харесва или не

„ Обсерватория 2020 “ сподели, че хората ще трансформират държанието си, с цел да обезпечат бъдеще на Земята. Това е учредено на вярването на 60% от хората, че планетата към този момент е достигнала пределната точка и върви към злополука. Според 55% човечеството ще вземе нужните ограничения, за избавяне на родната ни планета. В същото време 56% са уверени, че решението се крие в новите технологии. С цел да предотвратят злополуката хората биха трансформирали потребителските си привички.

Хората ще поправят уредите си, сами ще ремонтират дома си и ще използват местни артикули

„ Обсерватория 2020 “ демонстрира, че европейците са подготвени да трансформират потребителското си държание към по-отговорно. Например, 87% от участниците в изследването за подготвени да понижат битовите боклуци, които генерират и по-често да поправят разнообразни уреди или мебели вместо да ги заменят с нови модели. По отношение на виталния цикъл на техниката в дома, 86% от хората споделят, че в бъдеще ще избират здрави устройства, даже и това да значи да ги употребяват по-дълго време и да имат по-стари модели.

Наблюдава се и подготвеност за понижаване на потреблението на запаси и на замърсяващи планетата материали – 85% от хората декларират, че биха употребили по-малко вода, електричество и горива. Използването на пластмаса, което е една от най-големите закани за планетата, ще бъде понижено от 84% от европейците.

Участниците в изследването „ Обсерватория “ също по този начин имат вяра, че покупката на местни артикули с по-къса верига на доставка ще помогне на планетата. Това мнение се споделя от 84% от хората. Друга удобна стъпка за битка с климатичните промени е скрита в бранш „ Направи си самичък “. Например, 82% от хората са подготвени сами да ремонтират домовете и уредите си и даже да готвят у дома вместо да се хранят в заведения за хранене или да поръчват храна.

68% от българите сами вземат решение да употребяват отговорно

По отношение на виновното ползване, забавно наблюдаване е, че 68% от българите декларират че сами са решили да използват отговорно. Този индикатор е непосредствен до междинния за Европейски Съюз. Най-много хора одобряват виновното ползване като идея в Португалия – 83% Друга забавна цифра е, че 92% от българите се дефинират като виновни консуматори.

Ние сме в топ 3 на локалните националисти

Потреблението на локално създадени артикули, което се свързва със сюжет 3, е стъпка към по-отговорно потребителско държание за 54% от българите. В това отношение ние сме на втора позиция в Европейски Съюз дружно с Португалия и сме след Италия с 60%. Потреблението на локални артикули е от най-малка значимост за хората в Белгия с 23%.

Българите са №1 в Европейски Съюз по упования за закони за отбрана на околната среда

В България 40% от хората чакат, че виновното ползване и отбраната на околната среда ще бъдат наложени със закони. Това е най-високото равнище в Европейски Съюз и е по-високо от междинното от 31%.

В дълготрайна вероятност множеството европейци имат вяра, че виновното ползване ще бъде наложено от самите консуматори. Това мнение се споделя от 35% от участниците в изследването. Само 25% от българите споделят увереността, че потребителите ще трансформират навиците си сами до момента в който 64% от унгарците са на тази позиция, което е най-високото равнище в Европейски Съюз.

Други 34% от европейците имат вяра, че смяната в потребителските привички ще бъде наложена с налози. Те декларират, че приемането на правилото „ Който замърсява, заплаща “ ще бъде най-ефективно за спасяването на Земята.

Във връзка с четирите сюжета и изданието за 2020 година на изследването „ Обсерватория “, Жозе Салойо, шеф на БНП Париба Лични Финанси в България съобщи: „ През идващите месеци и години ще станем очевидци на неизбежна смяна на потребителските привички на хората. Като виновен сътрудник на бизнеса, БНП Париба Лични Финанси споделя вероятните изходи от рецесията за да помогне на българските ритейлъри да приспособяват сполучливо бизнес моделите си и да се възстановят от рецесията допустимо най-бързо. “

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР