В резултат на климатичните промени океаните на планетата по-бързо се

...
В резултат на климатичните промени океаните на планетата по-бързо се
Коментари Харесай

След Грета Тунберг ООН алармира за страшна опасност, надвиснала над човечеството

В резултат на климатичните промени океаните на планетата по-бързо се затоплят, губят О2 и стават по-киселинни. С ускорени темпове се топят и ледовете, съгласно мрачна интернационална научна оценка, оповестяват международните организации.

Ако не бъде овладяно световното стопляне, още по-страховита картина вещае специфичният отчет на Междуправителствената експертна група за климатичните промени: повишаване на морското ниво с над 90 сантиметра до края на века, по-малко риба, намаляване на океанските течения, още по-малко сняг и лед, по-силни и влажни урагани, по-застрашителни явления Ел Ниньо.

 световно стопляне
"Океаните и ледените елементи на света са в огромна неволя. Това значи, че и всички ние сме в огромна неволя. Промените се форсират ", споделя един от водещите създатели на отчета, Майкъл Опенхаймер от Принстънския университет.
Въпросните промени освен ще обиден 71 % от света, затрупан с океани, или 10-те %, покрити с лед и сняг, само че и ще навредят на хора, растения, животни, храна, общества, инфраструктура и световна стопанска система, означават създателите на отчета. Океаните гълтам над 90 % от непотребната топлота от въглеродното замърсяване във въздуха, както и огромна част от самия въглероден диоксид. Моретата се затоплят по-бавно от въздуха, само че улавят топлината за по-дълго с по-сериозни странични резултати. Докладът свързва тези води с криосферата - леда и снега на Земята, защото бъдещето им е преплетено.

"Океаните и криосферата поемат топлината от климатичните промени от десетилетия. Последствията за природата и човечеството са всеобхватни и съществени ", споделя Ко Барет, заместник-председател на Междуправителствената експертна група за климатичните промени.

 световно стопляне климат
Специалният отчет открива:

- Моретата понастоящем се повишават с 3,66 милиметра годишно, което е 2,5 пъти по-бързо от темповете в интервала сред 1900 и 1990 година

- Океаните на планетата към този момент са изгубили сред 1 и 3 % от кислорода в горните си равнища и ще губят още, в случай че стоплянето продължи.

- От 2006 до 2015 година топенето на ледове от Гренландия, Антарктида и планинските ледници се е ускорило. Понастоящем годишната загуба на лед се равнява на 720 милиарда тона.

- Арктическата юнска снежна завивка се е свила на половина след 1967 година до 2,5 милиона квадратни километра.

- Арктическият воден лед през септември, когато се регистрира годишният най-малко, понижава с близо 13 % на десетилетие след 1979 година Тази година бяха регистрирани вторите рекордно ниска равнища, откогато се води статистика.

Ако замърсяването с въглерод продължи, до края на века има сред 10 и 35 % възможност всяка година арктическият воден лед да изчезва през септември.

- Заради климатичните промени морските животни евентуално ще намалеят с 15 % до края на века, а уловът - с сред 21 и 24 %.

 По думите на Стивън Хокинг климатичните промени ще доведат човечеството до крах, защото на нашата планета ще изчезнат изискванията за живот
За първи път интернационалният екип от учени предвижда, че "някои островни народи евентуално ще станат необитаеми вследствие на обвързваните с климата промени в океаните и криосферата ".
Междуправителствената експертна група за климатичните промени е нараснала прогнозното си повишаване на морското ниво до края на века в най-лошия сюжет с 10 сантиметра по отношение на предвижданията си от 2013 година Причината е нарасналото скорошно размразяване на ледените покривки в Гренландия и Антарктида.

Новият отчет планува, че при нормалния сюжет за въглеродните излъчвания, до края на века моретата ще се повишат с сред 61 и 110 сантиметра, като най-вероятното повишаване е 84 сантиметра. Това е малко по-малко от обичайното повишаване с един метър, което учените постоянно употребяват.

"Морското ниво продължава да се повишава с ускорени темпове. Свързаните с него рискови събития, които се случват рядко - един път на век в близкото минало, се чака на доста места да зачестят до най-малко един път годишно ", се показва в отчета.

Ако стоплянето продължи, морското ниво ще се повиши с два до три пъти през идните епохи. "Светът гледа към бъдеще, което несъмнено наподобява изцяло друго от сегашното ", споделя един от създателите на отчета, немският климатолог Ханс-Ото Портнер, представен от Асошиейтед прес.

Киселинността на океаните леко се е повишила, само че ще продължи да се усилва бързо, в случай че стоплянето продължи. В най-лошия сюжет се чака покачване с 95 % на общата киселинност на океаните, отбелязва съавторът на проучването Нейтън Биндоф от университета на Тасмания.

Дори стоплянето да бъде лимитирано до няколко десети от градуса, кораловите рифове в топлите води по света ще изчезнат тук-там, а на други места ще бъдат радикално разнообразни, се показва в отчета.

 коралов риф
"Вече сме очевидци на гибелта на коралови рифове - един от най-силните предупредителни сигнали, които получаваме ", споделя Портнер.
Авторите на отчета вършат прогнозите си въз основата на разнообразни сюжети за излъчванията на улавящия топлота въглероден диоксид. Според единия светът фрапантно е понижил въглеродното замърсяване, а съгласно най-лошия е направено малко за оправянето с казуса.

"По-близо сме до най-лошата обстановка ", предизвестяват учените. Експертите допълват, че отчетът не значи, че Земята е изцяло обречена. "Целта ни е да покажем, че имаме избор. Дали ни чака тъмно бъдеще зависи от решенията, които ще бъдат взети. Предстои ни по-добро бъдеще, в случай че създадем верния избор ", споделя Ханс-Ото Портнер.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР