В резултат на арменската агресия повече от един милион азербайджанци

...
В резултат на арменската агресия повече от един милион азербайджанци
Коментари Харесай

Повече от милион азербайджанци са насилствено изселени заради арменската агресия

В резултат на арменската експанзия повече от един милион азербайджанци са принудително изселени от родните си места в района Нагорни Карабах и в Армения и са станали бежанци и вътрешно разселени лица. Това се споделя в изказване на членовете на азербайджанската общественост в България, което ФАКТИ разгласява без редакторска интервенция:

Враждебният и ненавистнически звук на изказването на арменската общественост в България, във връзка изявлението на четвъртия президент на Република България господин Росен Плевнелиев, в границите на VIII Глобален конгрес в Баку, предизвикa възмущението на азербайджанската общественост в България. В своето изявление някогашният български президент означи особеното значение на уреждането на териториалния спор въз основа на нормите и правилата на интернационалното право и на решенията на интернационалните организации. В това отношение беше изтъкнато, че азербайджанската страна е изпълнила резолюциите № 822, 853, 974 и 884 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които изискваха незабавното, абсолютно и цялостно отдръпване на всички окупационни сили на Армения от окупираните азербайджански територии. Беше наблегнато и на нуждата от определяне на добросъседски връзки, както и на възобновяване на търговско-икономическите връзки сред Армения и Азербайджан.

Бихме желали да напомним, че в резултат на въоръжената експанзия на Република Армения против Република Азербайджан, интернационално приетите територии на Азербайджан, в това число и принадлежащият му район Нагорни Карабах и още 7 азербайджански района към него, са били под военната окупация на Република Армения в продължение на съвсем 30 години. В резултат на тази експанзия повече от един милион азербайджанци са принудително изселени от родните си места в района Нагорни Карабах и в Армения и са станали бежанци и вътрешно разселени лица.

Мащабната провокация и интензивно обстрелване на позициите на азербайджанската войска и обитаеми места, където живее цивилно население, от страна на арменските въоръжени сили на 27 септември 2021 година провокира Азербайджан да предприеме контра ограничения за освобождение на окупираните си територии според член 51 от Устава на Организация на обединените нации. Конфликтът сред Армения и Азербайджан не е набожен, както желаят да го показват представители на арменската общественост в България, а териториален, зародил вследствие на неоснователните териториални искания на Армения против исторически и интернационално приети територии на Азербайджан.

Със своето безмълвно единодушие и поддръжка на нападателния арменски фракционизъм в окупираните територии на Азербайджан през всичките тези 30 години, обособени националистически водачи на арменската общественост в България способстват за усилването на междуетническата злоба, злост и ксенофобия сред арменци и азербайджанци. Така наслоеният нападателен шовинизъм намира своето блестящо изражение в това изказване, в което обвиняването по адрес на господин Р.Плевнелиев, излиза отвън рамките на общоприетата човешка нравственос, морал и добродетелност.

Азербайджан е мултикултурно и мултиетническо общество, където живее голяма и уважавана православна християнска общественост, в това число и българи. Азербайджанската общественост в България показва вяра, че след всички тези десетилетия, разсъдъкът и мъдростта ще спечелват, с цел да може най-сетне да се стигне до установяването на дълготраен мир, сигурност и съдействие сред Азербайджан и Армения, в името на благополучието и благоденствието на бъдещите генерации на двата народа.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР