В регионалния исторически музей на Димитровград бе представена нова експозиция

...
В регионалния исторически музей на Димитровград бе представена нова експозиция
Коментари Харесай

Когато момчето става мъж... казармата през онези 45 години

В районния исторически музей на Димитровград бе показана нова експозиция под надпис " Когато момчето става мъж "... казармата през " тези " 45 години.

 Става ли се мъж в казармата? Виж още
Материалите са събрани с дейното подпомагане на доктор Илия Вълев, който е родом от бригадирския град, а в този момент живее и работи във Велико Търново.



Самата галерия бе открита в навечерието на Националния ни празник - 3 март, и е осъществена под егидата и с финансовата поддръжка на Министерството на защитата и Изпълнителна организация " Военни клубове и военно-почивно дело ".

Сега към нея обаче се добавени и нови експонати.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Чрез директни мемоари и разкази, посредством документи и теоретичен разбор, с доста фотографии и изцяло достоверни предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически обстоятелства, свързани с българската войска през съответния интервал. Проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход, и възмъжаването на момчетата, показва вътрешноказармения ежедневен живот на бойците.

 Награди и оценки
Награди и оценки
Снимка: Българска телеграфна агенция

Изложбата включва още колекция от истински предмети от времето на социализма. Сред тях може да се види мъжка униформа от Начално военно образование, абитуриентски мъжки костюм, униформено войнишко и матроско облекло, парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски, гвардейски калпак, военни емблеми и знаци на типовете и родовете войски, медали, предопределени за войнишкия състав, предмети от войнишкото снаряжение и предмети за разнообразни служебни действия, персонални движимости и документи, проследяващи както обособени моменти от предказармените и следказармени обичаи и ритуали, по този начин и вътрешноказармения ежедневен живот.

Изложбата може да се види в музея до края на месец април.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР