В редица европейски държави фракингът е забранен, но не и

...
В редица европейски държави фракингът е забранен, но не и
Коментари Харесай

Доставките на газ от САЩ за Европа - спасение или проклятие?

В редица европейски страни фракингът е неразрешен, само че не и в Съединени американски щати. Сега Европейски Съюз желае да замести съветския газ с доставки на американски полутечен газ. Това обаче е нож с две остриета

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че тази година Съединени американски щати ще доставят на Европа в допълнение 15 милиарда кубически метра полутечен природен газ, с цел да бъде лимитирана енергийната взаимозависимост от Русия. По-голямата част от този газ е добита посредством уреди за фракинг, които никнат в Съединени американски щати като гъби. Този спомагателен газ съставлява обаче едвам една трета от газа, който единствено Германия чака да получи от Русия през 2022-а година, написа.

Втечненият природен газ ще повреди климата

Защитниците на климата предизвестяват, че замяната на съветския газ с полутечен природен газ ще отдалечи Европа от нейните климатични цели, без да подсигурява енергийната ѝ самостоятелност.

"Това съглашение ще води Европейски Съюз и Съединени американски щати по един неверен и рисков път, тъй като допуска построяването на нови инфраструктури за доставянето на изкопаем газ ", споделя Мъри Уърти от организацията Global Witness.

"Изграждането на нови терминали допуска договаряне на вноса на изкопаем газ за години напред - надалеч оттатък интервала, в който Европейски Съюз би трябвало най-сетне да отстрани това нездравословно за климата гориво. "

Недостатъците на фракинга

Въпреки, че в огромна част от Европафракингът е неразрешен поради въздействието му върху околната среда от употребяваните химикали, които замърсяват подпочвените води, Европейски Съюз драговолно набира подобен газ от Съединени американски щати. Активистите споделят, че тласъкът за изпомпване на газ посредством фракинг води до съществени последствия за климата, в това число поради високите излъчвания метан. Според немския природозащитник Анди Георгиу въздействието на метана върху световното стопляне е десетки пъти по-голямо от това на въглеродния диоксид. Въпреки това, и от двете страни на Атлантика се прави малко за битка с излъчванията метан.

Новото газово съглашение сред Европейски Съюз и Съединени американски щати обвързва задачата за диверсификация на доставките с "климатичните цели ". Документът има за цел "да понижи интензивността на парниковите газове на новата инфраструктура за полутечен природен газ и обвързваните с нея тръбопроводи, в това число потреблението на чиста сила за прилагане на място, понижаване на излъчванията метан и създаване на чиста и възобновима инфраструктура, която е подобаваща за водород ", гласи формалното известие.

Добивът на шистов газ съществено трансформира ландшафта

Но в случай че съветският газ просто би трябвало да бъде сменен в кратковременен до средносрочен проект, природният газ евентуално ще остане вторият по величина източник на излъчвания въглероден двуокис в Европейски Съюз след въглищата. А съгласно Анди Георгиу поради неналичието на регулации газът, придобит в Тексас, е "най-мръсният " газ в света.

Увеличеният експорт може да докара до тонове нови нездравословни излъчвания

Според изследване от 2019-а година нарастването на световните излъчвания метан е в следствие от взрива на фракинга в Съединените щати. Проучването заключава, че добивът на шистов газ в Северна Америка евентуално е виновен за "повече от половината от нарастването на излъчванията от изкопаеми горива в света " през последното десетилетие.

Според изследователките Аманда Левин и Кристина Суонсън от американския Съвет за отбрана на естествените запаси опитите на Съединени американски щати да покачат продукцията и износа на полутечен природен газ могат изцяло да унищожат шанса за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса. Макар при газа излъчванията да са към 50 % по-ниски от тези при въглищата, растежът в експорта на полутечен природен газ като "мост " към прехода към по-чиста сила " затвърждава зависимостта от изкопаеми горива, която прави прехода към нисковъглеродна сила още по-труден ", изясняват Левин и Суонсън в свое изследване.

Влиянието на втечнения газ от Съединени американски щати върху климата в интервала 2020-2030 година ще се удвои, в случай че към нездравословните излъчвания се от изгарянето на газа се прибавят тези за добива му, превоза, втечняването и придаването още веднъж на газообразна форма. Утроявянето на износа сред 2020-а и 2030-а година ще се равнява на спомагателни 45 милиона автомобила с мотори с вътрешно горене.

Трябва ли Европа да се откаже напълно от газа?

Въпреки че немският стопански министър Роберт Хабек посети Катар и ОАЕ този месец, с цел да разиска възможни доставки на газ от двете арабски страни, съгласно специалистите на фона на растящото търсене в света ще е мъчно да се покачат съществено доставките на полутечен газ за Европа. Освен това единствено построяването на нужната инфраструктура като терминали за полутечен газ евентуално ще отнеме две до три години, което прави задачата на Европейския съюз да понижи вноса на съветски газ с две трети до края на годината малко евентуална.

За увеличение на доставките на полутечен газ са нужни нови терминали

Природозащитниците споделят, че силата, добивана от изкопаеми горива, е една от главните аргументи за войната. Тя би трябвало последователно да бъде сменена от възобновими сили.

"Увеличените вложения и зависимостта от изкопаеми горива са музика за ушите на деспоти и войнолюбци по целия свят, които са осъзнали, че това е енергийна система, от която могат да печелят ", предизвестява Мъри Уърти от Global Witness.

"Ако Европа в действителност желае да се откаже от съветския газ, единствената действителна опция, която има, е да се откаже напълно от газа. "

"Имаме неповторима историческа опция и обвързване да променим коренно метода, по който добиваме и консумираме сила ", споделя Анди Георгиу. "Но решението, което нашите държавни управления показаха, не е нищо повече от продължение на предишното. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР