В разгара на водната криза и след скандалите и арестите

...
В разгара на водната криза и след скандалите и арестите
Коментари Харесай

Мръсотии в Дунава от завод за тоалетна хартия

В разгара на водната рецесия и след свадите и арестите - екипът на „ Неделята на NOVA “ разкри още една корист с води.

Снимките и видеото са от река Осъм край село Черковица, община Никопол. А мръсотията, която се излива в канал и се влива в реката, са от цех за тоалетна и домакинска хартия.

„ Това е тръбата, която идва от завода. Точно тук се излива цялата тази бедност, която виждате, и се влива в реката. Той е изработен особено за тази цел, да се излива мизерията от тука, всички тези химикали. Никой не е мислил да прави пречиствателна станция ”, споделя Богомил Пешов.

Собственик на завода от 2012г. е ливанец с американско поданство. В предприятието работят доста хора от общината. Никой от тях не желае да разяснява това, което се случва с реката. Казват, че се опасяват да не изгубят работата си.

Сигнал до способените институции подава и депутатът Стефан Бурджев.

  " Аз сезирах Районната прокуратура в Никопол, Регионална инспекция за опазване на околната среда –Плевен, шефа на полицията и по-късно и сложих парламентарно запитване и към министъра на околната среда и водите Нено Димов. Следяхме и с тези жители за безотговорно изпускане на неестествена течност от една тръба, която отвеждаше от оборудванията, в които се обработва хартията. За мен беше сериозен резултат и прогрес по случая на министерството на околната среда и водите, което наложи два акта за десетки хиляди лв. санкция на завода ", съобщи депутатът.

 

Екипът на „ Неделята на NOVA “ потърси и притежателя на завода. Иво Йорданов, който твърди, че акредитиран от притежателя да го управлява, не пожела да застане пред камера, само че все пак диалогът е записан.

  " Има проблем, има голям проблем. Значи това е цех, който работи тук от 70 години. Последните 4-5 години, откогато ние направихме пречиствателна станция, сме вложили несъмнено 250 хиляди лв., такава не е имало в никакъв случай. Той работи по този начин още от комунизма. Още от 70—та година. Никога не е имало пречиствателна станция ", изясни той.

Проблемът, съгласно хората, е от 4 години, като през 2019г. замърсяването се увеличавало всекидневно.

Според специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда –Плевен процесът е контролиран. От Екониспекцията обаче удостоверяват за наложени наказания за над 15 хиляди лв. през 2018 година на завода. Посочено е също, че е изработен надзорен мониторинг и е наложена глоба за превишени правила през септември предходната година в размер на 119 лв. месечно, която през октомври е анулирана. При последната инспекция на 17 декември още веднъж са взети проби, а резултатите от тях още не са подготвени.

Заводът работи с вода от река Дунав. Според източници на „ Неделята на NOVA “ се употребява по-голямо количество, от колкото се регистрира. Водата минава през тръби, а в тази станция се намира дебитомер. От тук водата отива в завода, употребява се в производството, след което по канала се излива в река Осъм, която пък се влива назад в река Дунав.

От тези тръби от река Дунав, заводът за хартия в Черковица черпи вода за произвеждане. Според мнение на „ Басейнова дирекция “ през 2018 година заводът е изразходвал 109 596 кубика вода. Това значи, че за произвеждане са употребявани едвам 5% от потенциала на машините на предприятието. А цената за разход на вода от река Дунав е единствено 3455,73 лв. за цяла година.

За коментар по тематиката е потърсен и кмета на община Никопол с въпрос има ли съгласно него проблем и в случай че е по този начин, по какъв начин ще бъде решен.

  " Тук публично такава информация ние нямаме. При нас не е идвало нищо ", изясни кметът община Никопол Ивелин Савов.

И до момента в който от РИОСВ-Плевен настояват, че няма проблем, хората не престават да разгласяват фотоси и видеа на мръсната река. Техните претенции са самостоятелни специалисти да изследват водата и въздуха в региона. Хората от Никопол заплашиха с митинги, в случай че казуса със замърсяването на водата не спре.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР