В разгара на месец декември сме - период, който освен

...
В разгара на месец декември сме - период, който освен
Коментари Харесай

Как да подсилим имунната си система, така че да останем здрави в сезона на вирусите?

В разгара на месец декември сме - интервал, който с изключение на с празнични безредици и срещи с обичани хора, е обвързван и с доста вирусни офанзиви. Съвсем резонно е на прага на зимата още веднъж да обърнем взор към профилактиката и вероятните способи, с които да се опитаме да надхитрим грипа.

И защото епидемиолозите чакат по-тежка и с повече усложнeния грипна вълна поради нетренирания ни две години имунитет, най-много поради ограниченията против COVID-19 (знаете доста хора оптимално понижиха контактите си, а други не са сваляли маските на обществени места), а и до момента в който върлуваше Коронавирус, грип и есенни вируси съвсем нямаше, тази година би трябвало да сме даже по-внимателни, по-добре въоръжени и по-подготвени.

Как, тъй че да останем здрави в сезона на вирусите и има ли метод да надхитрим грипа с неконвенционални способи? Отговор на тези въпроси ще търсим дружно с доктор Димитър Пашкулев - прочут експерт по естествена медицина, с богата процедура и необятни интердисциплинарни ползи като сложно природолечение, фитомедицината, ароматотерапията, Баховата цветотерапия, както и диети, разтоварващи режими, аюрведа, физикални лечения и психорегулации.

- Д-р Пашкулев, Вие сте човек с разнородни ползи и най-много – със задълбочени знания в доста области на медицината. Има ли заплаха от нова остра епидемиологична рецесия съгласно Вас? Какви вируси ще ни нападат тази зима?

- Епидемични рецесии с друга тежест има постоянно. Toва, че бяха изблъскани от Covid избрани грипни, парагрипни и други вируси изобщо не значи, че са изчезнали. Напротив, те ще се настанят на освобождаващото се място при понижаване на Covid и вероятно хора, които имат отслaбени организми било заради Covid или по всевъзможни други аргументи попадат в тези рискови контингенти и надлежно е належащо да се вземат ограничения, по опция в точния момент, а не откакто болестта се е развило или усложнило.

- Да, ние българите все не сме готови за зимата. Как да се подготвим този път? Има ли метод, с който да подсилим имунната си система, тъй че да останем здрави в сезона на вирусите?

- Има метод и той е комплелсен. Ако разчитаме единствено да се пазим – ние видяхме, че нито маските са цялостна гаранция, нито нещо друго. Трябва да съблюдаваме хигиена, където би трябвало, даже и за маски да си спомняме постоянно. Всичко това обаче може да забави, само че не може да спре вирусите. Същото важи за другите ваксини – те частично могат да оказват помощ на някои хора. Други, обаче, се сблъскват с разочаровние. Трябва да знаем, че с естествени способи, от през днешния ден за на следващия ден нищо не можем да създадем.

- Трябва неизменност?

- Да, би трябвало неизменност. Както е споделил Хипократ, бащата на медицината, същинското лекарско изкуство – това е изкуството да се опитваме да подражаваме на лечебното влияние на природата. Тоест ние би трябвало да изучим, а те значително са изучени тези естествени закономерности, и да имаме предпочитание и готовност да ги съблюдаваме. Това важи и за вярното витаминозно хранене със съблюдаване на интервали на пост и разтоварване, важи и за постоянните физически извършения, за постоянния сън, което в последно време се оказва доста значимо – постоянно си лягаме в 1-2 часа и се постанова да ставаме доста рано. Това всичко се отразява на. Има фактори, които са известни, има и такива, които непрестанно би трябвало се доуточняват и в случай че се постанова би трябвало да се обърнем към експерт. Същото важи и за потреблението на естествени артикули, на билки, които имат най-дълъг стаж в естествената медицина от древността, на минерали, на други добавки, на пчелни артикули. Те не са хапчето, което единствено при потребност за няколко дни взимаме. Те се ползват, в случай че е нужно, превантивно. А когато би трябвало да бъдат като част от комплексното ни лекуване, те могат да се ползват комбинирани и в по-високи дози. И още веднъж тук не става въпрос единствено за броени дни, а най-малко за няколко седмици, с цел да има натруване.

- Докато по телевизионните канали към този момент текат непрестанно реклами за най-различни медикаменти и лекарства срещу грип, Вие какво препоръчвате на Вашите пациенти?

- На първо място би трябвало да направя разграничението – доста хора бъркат медикаменти и хранителни добавки. При медикаментите режимът е напълно различен. Те се предписват от доктор, само че даже да се вземат без рецепта, с тях би трябвало да се внимава като дози, като опция за алергични реакции, време на банкет и така нататък Хранителните добавки можем да си ги пресдатвим като нещо съсредоточено. Реално сходни субстанции ги има в плодовете и зеленчуците, в подправките и най-много в някои билки и в най-съвременната им форма – в билковите екстракти, където се извлича всичко най-ценно. За страдание при чая доста малко се извлича – 10 или 20 %, рядко повече. Всичко това е потребно, само че в случай че желаеме да разгърнем цялостния капацитет на растенията, ние използваме стандартизирани екстракти, които подхождат на определн % на дейното вещество и по този начин сме сигурни, че осигуряваме нужните количества.

- Такова естествено оръжие ли е ViruFor да вземем за пример?

- Вируфорът е един актуален артикул, който е премислян в продължение на дълго време. При него имаме един тип сравнение на избрани средства до момента в който се получи решение за потребление съгласно научните данни на най-ефективните от тях.



- Може ли това мощно естествено оръжие да противодейства и върху елементарния грип – грип А и В и на всички тези, които идват със странни имена все отнякъде всяка зима?

- Действието на естествените артикули, изключително на някои от тях, за които има съответни данни, нормално е плеотропно, което значи множествено, т.е. по едно и също време се въздейства както върху размножаването, репликацията, самият вирус се затормозява, а по едно и също време се въздейства, освен това хармонично, върху имунната система, по едно и също време се пречистват отпадъчните артикули като слуз, микробни отрови и се въздейства на общото положение на организма. Тоест това са съществени посоки, върху които вличние оказват цели четири съставки. Бих желал да стартира с черния кимион – това е от дълго време издирван дестилат, който има по-цялостно влияние в сравнение с маслото от черен кимион, тъй като в действителност има съставки, които са маслено разтворими като тимохинона, само че има и такива, като полифеноли, кверцетин, които също са доста значими, които пък са водоразтворими. Екстрактите са разнообразни, само че най-хубавите екстракти включват всичко скъпо от съответната билка. Този дестилат, който има 20% тимохинон съдържа и доста водоразтворими съставки, т.е. всичко скъпо от това черно семе, за което са се носили митове и които актуалната медицина най-малко частично стартира да удостоверява. Тоест това множествено деяние е противовирусно, балансиращо цитокините. Ние знаем от Covid, че имуностимулирането е нож с две остриета. Ние можем да помогнем в някакъв избран стадий, когато обаче цитокините са повече – това може да сътвори проблем.

- Онази цитокинова стихия, за която приказваха експертите?

- Да. Ценното при черния кимион и джинджифила е че те могат да контролират всичко това. Те, само че в случай че има несъмнено обособяване на цитокини, те и тях контролират. Така че получаваме един доста добър и уравновесен резултат. Черният кимион е доста от дълго време проучен за възстановяване на доста други функционалности като кръвообращението, той е и невропротектор и така нататък В самия артикул имаме и други билкови екстракти, които сполучливо допълват черния кимион. Това е японският нокът, който не е доста прочут в България, само че е с хилядолетен стаж в китайската естествена медицина. Има нови проучвания от няколко години, чиито резултати мощно изнендават даже самите откриватели. Оказва се, че той няма противовирусен резултат по някои открити критерии – да вземем за пример да понижи размножението им (в случая това го има), само че има един кардинално нов противовирусен резултат – той въздейства върху генетичната конструкция на вируса, което може да се каже, че е велико. Джинжифилът е идната съставна част, която спомага за филтриране на дихателните пътища, той има един незабравим резултат върху кръвообръщението. Отново знаем това по отношение на Covid. При грипните вируси, които са кардио-, вазотропни, могат да се основат затруднения сърце - кръвоносни съдове и джинджифилът има свойството да форсира кръвосъсирването, да сгъсти кръвта, както се споделя. Джинджифилът е доста мощен в това отношение да поддържа крътва течна, т.е. тромбоцитите да не се слепват, да има по едно и също време положително кръвоснабдяване. Андографисът, който също участва, е една забавна билка с сложно влияние. При нея въздействието върху вирусите е в самото начало. Следователно колкото по-рано се употребява, толкоз по-добре. Отначало вирусите проникват в носоглътката, след това може да се разпостранят по целия организъм и да се концентрират в избрани органи. Още в първичния етап може да им се влияе. Андографисът е доста мощен за филтриране на микробните отрови, за филтриране на равнище черен дрон, на равнище бъбреци. Тук би трябвало да прибавим, че има забавни взаимоотношения с парацетамола. Определно не предлагаме да се одобряват температуропонижаващи при ниска температура или без потребност. До някакви градуси – 38 - 38.5 температурата оказва помощ на организма да се оправи. Но несъмнено, в случай че е доста висока или при хора със едва сърце би трябвало по-рано да се одобряват температуропонижаващи. Ако въпреки всичко се наложи да вземете парацетамол, резултатът се реализира с доста по-малки дози в композиция с андрогарфис. И на второ място той пази черния дроб от нежелани странични феномени. Имам чувстото, че особено е фиктивен за това.

- А можем ли да употребяваме при профилактика?

- При епидемиологична конюнктура, когато има заболели в фамилията, в трудовия колкетив несъмнено е добре да го употребяваме изключително в началните етапи. Важно е тогава да вземем ограничения и за отмора, за витаминозно хранене и за по-голям банкет на билкови артикули. Тогава резултатите са най-хубави. При оздравителните процеси постоянно имаме една опашка на заболяването като изнемощялост, липса на сили, леки, само че упорити нарушавания в доста органи и системи. Добре е да им обърнем внимание, с цел да не послужат те като база за други вируси или болести, които не са вирусни.

- Накрая на този диалог, какви дребни промени бихме могли да създадем в всекидневието си, с цел да надхитрим грипа?

- Трябва да бъдем по-близко ди биоритъма си – по-рано да лягаме и ставаме, да си осигурим спокойна атмосфера за възобновяване. На второ място, да наблегнем на вички растителни храни – плодове, заеленчуци, зърнени и натурални ядки и семена и по-малко храни, които са тежки, скотски, изолирани захари, изолирани мазнини, които много натоварват организма – голи калории можем да кажем, или прекомерно тежки като мазнини и белтъчини. Човек има потребност от разнообразна храна, само че е значимо какво доминира. Самата просвета на постите, които за жалост доста хора подценяват, подсказва какво би трябвало да доминира. Самата душeвност също е извънредно значима. В последно време имаме доста постоянно случаи на професионално или прочувствено прегаряне, тъй като отлагаме да вземем ограничения за релакс, отмора и даже в случай че е нужно за експерт. Отлагането значи, че всеки идващ път все по-трудно ще се реализира резултата и поради това би трябвало и в това отношение да взимаме ограничения в точния момент. Контактът с природата е добре да се поддържа, макар че в този момент сезонът не е толкоз предразполагащ, да не се пуши... Повечето неща ние ги знаем, само че някак си, улисани в проблемите, ги подценяваме.

Благодаря ви, че ни ги напомихте през днешния ден. Благодаря ви препоръките и се надявам, че сме били потребни на феновете. Бъдете здрави!

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Д-Р ДИМИТЪР ПАШКУЛЕВ e прочут експерт по естествена медицина, с богата процедура и необятни интердисциплинарни ползи. Разработва самостоятелни стратегии по сложно природолечение. Предлага лечебни, консултантски и учащи модули в региона на фитомедицината, ароматотерапията, Баховата цветотерапия, както и диети, разтоварващи режими, аюрведа, физикални лечения и психорегулации. Д-р Димитър Пашкулев е приключил с отличие академичното си здравно обучение през 1986 година, редом с което е изучавал и редица природосъобразни предпазно-възстановителни способи. От началото на 90-години на предишния век, той сформира самостоятелни цялостни природолечебни стратегии, написа многочислени книги („ Сила за живот-2 и 3 “, „ Древни и нови хрумвания във фитотерапията “, „ Чудото на магнезия “, „ Природолечение “, серията „ Супердобавките “, „ Основи на интегралния метод “ и т.н.) и публикации, получава медийни изяви. Има над 50 осъществени разработки за билкови и етеричномаслени артикули.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР