В разгара на летния сезон от Агенцията по заетостта отчетоха

...
В разгара на летния сезон от Агенцията по заетостта отчетоха
Коментари Харесай

В разгара на летния сезон от Агенцията по заетостта отчетоха намаляване на безработните

В разгара на летния сезон от Агенцията по заетостта регистрираха понижаване на безработните. В края на предишния месец записаните безработни в страната са били 258 553, като по отношение на юни понижението е с 14 814 лица.

В същото време бележим нарастване от юли 2019 година и то е с 85 910 души. Междувременно страната дава опция на безработните да стартират личен бизнес. Първият вид е да се изплатят компенсациите за безработица вкупом, а другият е да им се дадат до 4000 хиляди лв. за започване на бизнес и то без да се връщат отпуснатите пари.

Мечтаният козметичен салон за Ванина от Монтана тя отваря след сложен за нея миг. Заради пандемията през март останала без работа„ Останах без работа, от през днешния ден за през днешния ден стана, по-късно да ни върнат, само че не го направиха ”, споделя тя.

Така взема решение да потърси вид за нова работа и се записва на козметични курсове. Като безработна от бюрото по труда и предложили да си направи бизнес план и да кандидатства за финансова помощ до 4000 лв. от страната.

„ Без тази помощ несъмнено няма да мога да се оправя. Не бих споделила, че е елементарно, кандидатстването също е мъчно, въпреки всичко сме доста хора от северозапада “, споделя още Ванина.

С отпуснатите пари тя закупила огромна част от козметичните уреди в салона. От началото на годината в страната 64 безработни лица са се възползвали от опцията да стартират собствен личен бизнес с паричната помощ.„ Средствата в размер до 4000 лв. могат да бъдат възобновени за направени разноски на лица, които са стартирали  лична стопанска активност след одобрение на планове в необятен диапазон от действия “, изясни Даниела Накова - шеф на Регионалната работа по заетостта в Монтана.

Друга опция за записаните безработни е да получат цялото си обезщетение вкупом и да започват с тези пари бизнес.

„ Те могат да развиват безусловно всевъзможен бизнес, в това число търговия, козметични действия, даване на услуги за бита, застрахователни действия и други ”, сподели още Накова.

Всички утвърдени имат опция да получат в допълнение още средства в случай че наемат незает в новата си компания, за консултантски услуги, както и заем за професионална подготовка в сферата в която развиват своя бизнес
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР