В разгара на драматичните крими събития у нас и след

...
В разгара на драматичните крими събития у нас и след
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Божков не идва случайно ден след погребението на Алексей Петров

В разгара на трагичните крими събития у нас и след убийството на Алексей Петров, който бе заровен през вчерашния ден, потърсихме политолога доцент Стойчо Стойчев, който направи любопитен коментар в обществените мрежи във връзка поръчката на Васил Божков за завръщането му в България през днешния ден. Преподавателят в СУ участва и на поклонението на Трактора на гробищата в Бояна. В последна сметка стана ясно, че той е бил там като сътрудник на Петров в Пловдивския университет.     

- Доц. Стойчев, бяхте на погребението на Алексей Петров и предизвикахте мощно любознание. Познавахте ли се персонално с някогашната барета, бяхте ли близки? 

- Да, бяхме сътрудници в Пловдивския университет, където той беше началник на катедра „ Политология ” и бях там дружно с съвсем цялата катедра. Оттам се познавахме.

- Какъв човек беше той, личеше ли, че е по-различен човек, обитавал други етажи на  обществото?

- Не, единствено в това му качество го познавам. Не съм имал нито бизнес връзки с него, нито някакви други, отвън университетските връзки в ПУ. Смятам, че останалите сътрудници от катедрата ще кажат същото – че е бил доста колегиален и заслужаваше да го изпратим в този негов финален път. Можете да се свържете и с други преподаватели в Пловдивския университет. Предполагам, че няма да ви кажат нещо друго от това.

- Предизвикахте мощно любознание с днешния си коментар във фейсбук под поста на Божков, с който сподели, че се връща. Написал сте, че " през вчерашния ден и последната спънка беше заровена дефинитивно. " Защо тъкмо Алексей Петров да е последната спънка за Божков?  

- Като приказваме за Васил Божков, считам, че в България рядко се случват инцидентни неща и считам, че особено за него случайности няма.

При състояние, че предходната седмица е погубен Алексей Петров, през вчерашния ден заровен и през днешния ден той оповестява, че каца на летище " София ", несъмнено и след отхвърли на Румен Радев да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи. А той би трябвало да бъде арестуван за обвиняванията, които са му повдигнати. И би трябвало да бъде арестуван от органите на Министерство на вътрешните работи, не от прокуратурата, тъй като тя не разполага с такива сили. Това са знаци, които пояснявам еднопосочно. Божков го е написал – всички спънки паднаха.

- Как ще коментирате конспирациите, че надали не Васил Божков има връзка с убийството на някогашната барета?

- Много хора приказват това. Говори се, че предходните атентати били поръчани от Васил Божков. Аз нямам информация, тъй като и аз чета като вас. Но самият Божков си го споделя. Вчера погребаха Алексей, през днешния ден той написа: „ всички спънки паднаха ”. Моят коментар е в тая посока.

- Но по-логично би било да не се върне тъкмо в този момент. 

- Не знам каква е неговата логичност.

- Какви спорове са имали в предишното Алексей Петров и Васил Божков, знаете ли? 

- По-скоро можете да питате някой проверяващ публицист.

- Г-н Стойчев, доколкото Божков беше заплетен косвено и в политика, публичен живот какво би станало, като се завърне в България? Възможно ли е да има разбъркване в политическите пластове? 

- Самият Божков бе изтипосан в някакви връзки, които Гешев преди време разгласява.

Говореше за президента като за собствен фигурант. При състояние, че президентът отхвърля да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи, да приемем, че той е някаква функционалност на президента, то той би трябвало да провежда задържането на Божков на летището. Ето първия ден за Радев и за отношението към Божков е какво ще направи през днешния ден основният секретар Петър Тодоров. Дали като кацне на летището, ще го задържи или не. 

- Дали в действителност Божков е тил на президента Радев? 

- Очевидно. В тези четове, които излязоха от прокуратурата, Божков твърдеше, че Радев му е фигурант по митингите, хвалеше се, че ги управлявал през приложения.

- Прави усещане, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов резервира дълго безмълвие по всичките последни събития, в това число и след убийството на Алексей Петров. 

- Това е най-хубавата тактика в българската медийна среда. Каквото и да кажеш, почват да те въртят. По-добри си мълчи. Каквото и да кажеш, ще се употребява за някаква нечиста сделка. Плюс това Борисов не носи отговорността сега за вътрешната политика и публичния ред. Хубаво е хората, които носят тази отговорност, да го вършат без някой да им се меси и менторства, в това число с изявления. Има си министър на Министерство на вътрешните работи, той явно се пробва да направи нещо, има предпочитание да си подбере екип, само че сега му се пречи от президента да направи това. А след това президента никой няма да го пита за какво няма резултати в битката против престъпността.

Всички ще питат министъра и министър-председателя. Те сега би трябвало да бъдат подкрепени да свършат някаква работа в тая обстановка, тъй като след това ще им се търси отговорност.

- Възможно ли е да падне този кабинет в тази крими конюнктура у нас?

- Не, поради престъпна конюнктура кабинет в България мъчно е падал и мъчно ще падне.

- Да, евентуално цените на горивата и храната са по-силен претекст.

- Цените също доста рядко са били мотив за всеобщи митинги и напън върху властта.

Те са единствено предтекст – в митингите през 2013-а това беше единствено предтекст. Винаги са били политически претекстовете за свалянето на едно държавно управление. А тези, които са били способни да провеждат подобен вид митинги, сега са в ръководещото болшинство, приказвам за Демократична България. Понеже са в ръководещото болшинство, доста мъчно някой ще направи такива митинги.

Кой би провел протести, в които всеки ден, постепенно и напоително и изморително, да се клати държавното управление, с цел да го накарат да си подаде оставката. Нито Костадин Костадинов е кадърен, нито Корнелия Нинова, няма кой да ги направи. Най-много неодобрение за един ден.

- Т.е. даже Божков да се върне, няма да има политически разтърсвания, или пък да се разлюти борбата против старите врагове?

- То ще има такива кавги, драми и полемики, само че сега самият Божков не е кадърен да смъкна държавното управление. И евентуално няма такова желание.

- Опасно ли е за самия Борисов завръщането на Божков?

- Божков е човек, който постоянно е имал въздействие в България, без значение къде се намира. Ако е имало някаква заплаха за Борисов, няма да се усили с физическото му връщане. Напротив – когато е в България, опцията му да работи по методите, по които е могъл преди този момент, дори ще намалеят. Той става уязвим тук. Всеки е по-уязвим тук, в сравнение с в друга страна.

Между другото през днешния ден се заприказва, че и Цветан Василев ще се връща от Белград.

- И един по-страничен въпрос - упражнявал ли сте източни спортове? Карате, таекуондо?

- Не, нито карате, нито айкидо, таекуондо. Тренирал съм единствено бокс. Петров имаше общо единствено с каратето. Никакви спортове, които да са били в неговата федерация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР