В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния

...
В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния
Коментари Харесай

Отново се заговори за събаряне на хотел Рила“

" В районната администрация е постъпил план за смяна на регулационния и застроителен проект на хотел " Рила ". Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде издигнат комплекс от комерсиална, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна интервенция в сложната за балансиране централна градска част ". Това написа в профила си във Фейбук кметът на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков, който е някогашен министър на стопанската система в първия кабинет " Борисов ".

Трайков изброява смисъла на следните условия в мнението си до основния проектант на София - Здравко Здравков.

- Обектът попада в територия с културно историческо завещание. Появата на нова висока постройка ще наруши съществено архитектурно историческия образ на ул. " Леге ".

- Новопредвидената постройка е ситуирана в Археологически резерват " Антична Сердика и Средновековен Средец " с категория " национално значение ".

- Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна полезност " Църква " Св. Николай Мирликийски ", с категория " локално значение ". Съществуват опасения, че градивната непоклатимост на старинната черква и останалите здания НКЦ може да бъде застрашена от плануваните огромни строителни действия.

- Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната би трябвало да бъде съобразено със тактиката на общината за развиване на обществените пространства в градския център, план " София - град за хората " и отчета направен от проф. Геел. Поставените цели като облекчение на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в " човешки мащаб " са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и сега проблем с паркирането ще бъде комплициран.

- Следва също да се вземе поради и забележителното увеличение на количеството генерирани битови боклуци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването , и ще наложи да се плануват пространства за разполагане на огромен брой нови контейнери за боклук, нарушаващи привлекателността на близките улици.

- Разширяването на пешеходните зони към обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника. Уличната настилка към обекта съставлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна полезност (НКЦ ) " Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 година на територията на град София " с предварителна категория " локално значение ". Необходимо е да се подсигурява предодвратяване на нейното увреждене.

- Не на последно място разрушаването на съществуващата постройка и последващия градеж биха основали съществени неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със звук, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред . При сегашната несигурна икономическа обстановка реализацията на сходни смели капиталови начинания е доста несигурна и би могла да се проточи в допълнение. Това от своя страна основава причина за следващ спрян огромен градеж, което би се отразил доста отрицателно на визията на най-представителната градска част, счита кметът на региона.

От началото на март 2020 година притежателят на постройката - " Рила-център ", е упълномощил изработването на концептуално предпроектно изследване за вероятно създаване на жилищна постройка. Той желае новият план да се осъществя на мястото на съществуващите здания, които според Общия градоустройствен проект на София попадат в остарелия градски център. Максимално допустимата разгъната застроена повърхност (РЗП) може да е 18 000 кв. метра. Проектът на новите здания плануват композиция от две постройки - висока с лице към ул. " Позитано ", и ниска, на калкан, със постройката на някогашния " Кореком ". Във всички сходни здания партерните равнища се плануват за публично обслужване.

Това не е първият проект за смяна на хотел " Рила ". Преди години някогашният му притежател искаше да издигне на негово място 22-етажна постройка. Преди това имаше концепция за уголемение на хотела с ново 10-етажно тяло.

На 31 октомври 2018 година основният проектант на столицата Здравко Здравков позволи изработването на план за изменение на проектите за улична регулация, за застрояване и работен организационен проект. Под градинката на хотел " Рила " има археология и остатъци от антична Сердика . Съдебни разногласия имаше за самата градинка пред хотела сред общината и страната. Преди години някогашният регионален шеф Тодор Модев я деактува в държавна. А тогавашният кмет на София Бойко Борисов заведе дело против регионалната администрация , с цел да върне градинката.

Смята се, че под постройката може да се крият останките на двореца на император Константин . " Археологическите изследвания ще стартират, откакто приключат разкопките на пл. " Св. Неделя ", изясни зам.-кметът по просвета и обучение Тодор Чобанов през 2019 година.

Според Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) хотел " Рила " не е монумент на културата, т.е. няма статут на единична недвижима културна полезност, оповестиха по-рано от Хотел " Рила " е издигнат през 1962 година За потребностите на Централен комитет на Българска комунистическа партия и в него са отсядали делегати на конгресите на партията.

БГНЕС заяви, че от Столична община са удостоверили, че планът за новата постройка е признат, като следва събарянето на хотел " Рила ". Теренът е частен и е в правото на притежателя да прави каквото желае с него.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР