В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния

...
В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния
Коментари Харесай

Искат да съборят хотел Рила, за да построят комплекс

В районната администрация е постъпил план за смяна на регулационния и застроителен проект на хотел "Рила ". Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде издигнат комплекс от комерсиална, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна интервенция в сложната за балансиране централна градска част, заяви кметът на регион "Средец " Трайчо Трайков.

В мнението си до основния проектант на София Трайчо Трайков обаче споделя, че обектът попада в територия с културно историческо завещание. Появата на нова висока постройка ще наруши съществено архитектурно историческия образ на ул. „ Леге “.

Освен това новопредвидената постройка е ситуирана в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „ национално значение “.

"Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна полезност „ Църква „ Св. Николай Мирликийски “, с категория „ локално значение “. Съществуват опасения, че градивната непоклатимост на старинната черква и останалите здания НКЦ може да бъде застрашена от плануваните огромни строителни действия. Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната би трябвало да бъде съобразено със тактиката на общината за развиване на обществените пространства в градския център, план “София – град за хората” и отчета направен от проф. Геел. Поставените цели като облекчение на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „ човешки мащаб “ са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и сега проблем с паркирането ще бъде комплициран ", изброява още Трайков.

Според него би трябвало да се вземе поради и забележителното увеличение на количеството генерирани битови боклуци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването, и ще наложи да се плануват пространства за разполагане на огромен брой нови контейнери за боклук, нарушаващи привлекателността на близките улици.

"Разширяването на пешеходните зони към обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника. Уличната настилка към обекта съставлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна полезност (НКЦ) “Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 година на територията на град София” с предварителна категория „ локално значение “. Необходимо е да се подсигурява предодвратяване на нейното увреждене. Не на последно място разрушаването на съществуващата постройка и последващия градеж биха основали съществени неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със звук, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа обстановка реализацията на сходни смели капиталови начинания е доста несигурна и би могла да се проточи в допълнение. Това от своя страна основава причина за следващ спрян огромен градеж, което би се отразил доста отрицателно на визията на най-представителната градска част ", се споделя в неговото мнение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР