В рамките на визитата си в Украйна Николай Денков разговаря

...
В рамките на визитата си в Украйна Николай Денков разговаря
Коментари Харесай

Денков подари на Зеленски реплика на меч на хан Кубрат

В рамките на визитата си в Украйна Николай Денков беседва с президента Володимир Зеленски в двореца в Киев. Българският министър-председател е подарил на Зеленски имитация на меча на хан Кубрат. Подарък обаче изненада украинският президент, който разбра за подаръка безусловно на брифинга. " Не съм го виждал. В повече страни, когато получвам дарове не ги виждам, само че всичко остава в Украйна ", сподели Зеленски. Денков му описа легендата и символиката на меча. 
 
" Единият е, че свободата се реализира с меч. Вторият е, че хан Кубрат, който е живял в земите на Украйна и който е първият исторически регистриран в летописите държател на България, е посочил, че с цел да можете да съумеете, би трябвало да бъдете единни ", уточни министър председателят. 
 
Руската експанзия трансформира този район в един от най-горещите, съобщи Зеленски в границите на общото си изказване с Денков. И добави:  
" Украйна цени всяка демонстрация на поддръжка на нашата защита. Благодаря на България за поддръжката на нашите старания за Черно море, за комерсиалните направления и възобновяване на обикновено мореплаване. Това е доста значимо, че макар компликациите и комплицираното време съумяваме да осигуряваме естествени стопански връзки. Ще работим да подкрепяне на икономическия напредък на двете страни. Обсъдихме и съдействието в енергетиката и отбранителното произвеждане. Отделихме внимание и на двустранните съглашения за сигурност, както и за въпросите за отговорността на Русия ", съобщи Зеленски.
 
" България доста ни оказва помощ в установяването на правдата за дейностите на съветските нарушители. България ще се причисли доста интензивно към работата по привличане на Русия към отговорността за закононарушенията на експанзията. Много ценим поддръжката на България на нашето евроинтеграционно и евроатлантични желания. Формулата на мира с поддръжка от България е доста скъпо. Ние доста ценим дейната роля на България за мира ", уточни украинският президент.
 
Денков от своя страна назова Зеленски " скъпи Володимир " и му благодари за поканата. " Благодаря за поканата, която ми разреши да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето незаслужено страдалчество, само че и вашия героизъм и увереност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди две години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския регион ", акцентира българският министър председател. " Продължаващата към този момент 2 години пълномащабна война на Русия против Украйна е война против Европа, против целия демократичен свят. Вече е ясно, че задачите на Путин се простират отвън рамките на Украйна. Амбициите на съветската експанзия са директна опасност и за националната сигурност на България.
 
Ето за какво, поддръжката ни за Украйна е отбрана за нас самите. А и, както споделя бесарабският българин Георги - сапьор на фронта: " Ние сме братя, ние сме едни хора.. ”. България застава категорично на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна експанзия. На страната на човешкия живот и достолепие, на свободата, демокрацията и интернационалния правов ред ", съобщи още Денков.  " Повече от 700 дни сме очевидци на ужасите на войната, водена от режима на Путин с неприемлива цел – една самостоятелна и свободна страна, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена.
 
И повече от 700 дни сме очевидци на героизма на украинския народ, който се бори както за своята независимост, по този начин и за мира в Европа и у нас, за отбрана на благоденствието, което сме постигнали. Затова българското държавно управление и парламентарно мнозинство работят праволинейно за обезпечаването на оптималната по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална поддръжка за Украйна.
Оставаме ангажирани с използването на Формулата за мир на Украйна за реализиране на обективен, повсеместен и резистентен мир, основан на правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Имаме подготвеност за съдействие и в подтекста на основаната Международна коалиция за връщане на украински деца, нелегално депортирани и принудително преместени в Русия, като България е измежду учредителите на Коалицията. Русия не може да завоюва тази война! И един ден ще има правосъдие за всички военни закононарушения против украинския народ. Призовавам интернационалната демократична общественост да остане единна в поддръжката си за Украйна, с цел да бъде този ден поскоро! ", заключи Денков. 
 

 

 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР