В рамките на цяла една година почти нищо не се

...
Коментари Харесай

АЕЦ "Белене" или 7-ми блок на "Козлодуй" - ще решава следващият парламент

В рамките на цяла една година съвсем нищо не се случи към процедурата по построяването на АЕЦ " Белене ". В същото време, в случай че до наскоро позицията на Министерството на енергетиката за бъдещето на плана бе безапелационна и ясна - " ще се строи ", то в този момент към този момент има разколебаване. За " Капитал " оттова поясняха, че от процедурата за избор на стратегически вложител за плана АЕЦ " Белене " (който се чака да коства над 10 милиарда евро) до сегашния миг, са настъпили някои съществени промени.

" На първо място, влезе в действие Оценка на въздействието върху околната среда във връзка с площадката на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Бе изработен разбор от позиция на техническите благоприятни условия на реакторите предопределение за АЕЦ " Белене " да се употребяват за 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Оказа се, че техническа спънка няма ", изреждат от ведомството на Теменужка Петкова. И напомнят, че държавното управление е упълномощило на АЕЦ " Козлодуй " - " Нови мощности " да направи финансов и юридически разбор и да предложи вид за вероятно структуриране на този план. Крайният период за това е 31 май 2021-а година.
Премиерът Бойко Борисов при визитата си в Белене през 2010 година Фотограф: Анелия Николова
Още в края на м.г. министър председателят Бойко Борисов внезапно се отхвърли от другояче " красивия " по думите му план в " Белене " и разпореди съветските реактори да се употребяват в АЕЦ " Козлодуй ". Внезапното му разколебаване има своето пояснение - то пристигна в отговор на рецензиите от страна на Съединени американски щати, съгласно които планът е механически неприятен и не би защитил енергийната сигурност на страната. Този коментар евентуално нямаше да има чак такова отражение, в случай че не бе последвала и друга забележка - че.
Можем да изчакаме
Засега няма смяна във връзка с претендентите от късата листа и никой не се е отказал поради дългото очакване. Това са китайската корпорация CNNC, корейската Хидро-атомна корпорация, американската " Дженерал Електрик ", съветската " Росатом " и френската " Фраматом ".

Макар че доста специалисти импровизирано чакат строителите да бъдат от Русия, на няколко пъти от Москва обявиха, че чакат от, което в допълнение усложнява обстановката поради поръчките, че планът ще се извършва на пазарен принцип.

Проблем към момента се оказва и осведомителната стая, в която кандидат-инвеститорите могат на място да се срещнат с сензитивните документи по плана, които нямало по какъв начин да се дават по електронен път, твърдят от министерството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР