В рамките на последващ проект ще се произвеждат 4 тона

...
В рамките на последващ проект ще се произвеждат 4 тона
Коментари Харесай

Първото в света съоръжение за производство на зелен водород в морето вече работи

В рамките на следващ план ще се създават 4 тона зелен водород на ден

Емил Василев преди 10 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:00 | 02.07.2023

Революционното носимо устройство, което „ ще размени смарт телефоните “ скоро излиза на пазара

IT НовиниДаниел Маринов - 20:29 | 01.07.2023

Само един код Енигма в никакъв случай не е бил разрушен от никого, даже с днешния запас

IT НовиниДаниел Маринов - 19:26 | 01.07.2023

Причините, заради които Съединени американски щати не строи повече атомни електроцентрали

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Първото в света офшорно оборудване за произвеждане на зелен водород към този момент е пуснато в употреба в Атлантическия океан, край крайбрежията на Льо Кроазик, Франция. Платформата беше подложена на интензивни проби на брега до месец май тази година, преди да бъде изтеглена на буксир до офшорната площадка и да бъде пусната още веднъж в употреба единствено за 48 часа.

Тъй като светът се стреми да се откаже от изкопаемите горива, водородът е най-хубавият избор за зареждане на огромни бъдещи планове. Все още обаче следва да разберем по какъв начин да произвеждаме огромни количества екологичен водород, който може стабилно да задоволява енергийните потребности на планетата.

Основаната през 2017 година компания Lhyfe има за цел да понижи излъчванията с 1 милиард тона и работи върху генерирането на водород благодарение на възобновими източници на сила. През 2021 година компанията откри първия в света обект за произвеждане на водород, захранван непосредствено от вятърна плантация. Две години по-късно тя повтори това достижение, само че в офшорно оборудване, на повече от 20 километра от крайбрежията на Франция.

Производство на водород в морето

Пилотното оборудване за произвеждане на екологичен водород в морето, наречено Sealhyfe е в развой на създаване от няколко години насам. Lhyfe си партнира с Capital Energy, с цел да създаде 1-мегаватовия (MW) електролизер единствено за 16 месеца, след което го тества интензивно в пристанището Сен Назер сред септември 2022 година и май тази година.

През този интервал компанията извърши сравнителни проби, с цел да записва точното държание и продуктивност на платформата, като в същото време работeше върху това да подсигурява, че платформата може да действа в някои от най-екстремните среди с минимално нужни интервенции за поддръжка, когато е в морето. Освен това компанията създаде програмен продукт и логаритъм, които да разрешат на платформата да работи самостоятелно и да се ръководи отдалечено.

Пилотен план

Sealhyfe беше изтеглен на буксир до тестовия полигон SEM-REV – френската дестинация за изпитване на морски технологии за възобновима сила. След това Sealhyfe беше обвързван към специфичния кабел на подводния хъб, който е създаден особено за водородни приложения, се споделя в известие за пресата. След това платформата беше рестартирана и пусната в употреба единствено за 48 часа и даже създаде първите си няколко кг водород.

Компанията ще повтори тестванията, извършени на кея в пристанището на Сен Назер, с цел да съпостави работата на платформата, а по-късно ще извърши някои спомагателни проби за офшорни приложения.

В допълнение към това достижение, Lhyfe разгласи и плана HOPE в границите на който ще се координира с 9 сътрудници в консорциум, с цел да се стреми към комерсиализация, при която електролизер с мощ 10 MW ще създава до 4 тона водород дневно и ще се изнася на брега по водопровод.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР