В рамките на посещението си във Вашингтон, председателят на Управителния

...
В рамките на посещението си във Вашингтон, председателят на Управителния
Коментари Харесай

Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Робърт Питинджър

В рамките на визитата си във Вашингтон, ръководителят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Робърт Питинджър от Северна Каролина, създател и уредник на Парламентарния конгрес за разузнаване и сигурност (Parliamentary Intelligence-Security Forum). Форумът е основан през 2014г. за определяне на професионални контакти сред парламентаристи от американския Конгрес, европейските национални парламенти и представители от неправителствения бранш с профил сигурност. По време на годишните срещи във Вашингтон и разнообразни европейски страни се преглеждат въпроси от региона на сигурността и разузнаването.

Цветанов показа активността на учредения от него Евро-атлантическия център за сигурност, като изведе част от главните сфери на интерес – асиметрични закани за сигурността на Република България и страните от района, геополитическите процеси на Балканите и в Близкия Изток, енергийните планове като средство за въздействие и влияние върху страните от района. Конгресмен Питинджър изрази удовлетворение, че подобен уверен евроатлантик като Цветанов е основал платформа, която ще даде опция на обособени персони и организации от района да показват своите убеждения и визии. Беше отправена покана към Цветанов за присъединяване в идни сесии на Парламентарния конгрес за разузнаване и сигурност. Двамата се съгласиха, че новите провокации пред света са въпроси, свързани с цифровите технологии и тяхната накърнимост – 5G мрежите, изкуствения разсъдък, блокчейн и огромните бази данни.

Цветанов и Питинджър разговаряха и по съответни аспекти на заканите пред Европа и Съединени американски щати, обсъждайки необятен кръг от въпроси. Изразено бе общото виждане, че чрез по-тясна европейска и атлантическа интеграция страните от района на Балканите ще могат да отговорят на заканите, пред които са изправени. Допълнително бяха разисквани опциите за осъществяване в Югоизточна Европа на районен конгрес по сигурност по сходство на Вашингтонския конгрес, учреден от конгресмен Питинджър преди пет години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР