В рамките на общоевропейската инициатива Investor Confidence Project (ICP) бяха

...
В рамките на общоевропейската инициатива Investor Confidence Project (ICP) бяха
Коментари Харесай

Вече са достъпни нови международни инструменти за разработване на проекти по енергийна ефективност


В рамките на общоевропейската самодейност Investor Confidence Project (ICP) бяха основани нови напълно на практика принадлежности - Протоколи за енергийни обновления, които могат да бъдат употребявани гратис при създаването на планове по енергийна успеваемост. Това са управителни документи, обхващащи целия витален цикъл на създаването и осъществяването на план за енергийна успеваемост – установяване на базовата линия, пресмятане на енергийните спестявания, планиране и строителство, употреба поддръжка и мониторинг, премерване и инспекция. Протоколите са основани на база съществуващи и необятно приети европейски и национални стандарти, като вкарват типов развой от най-хубави практики в сферата . Те са резултат от сериозна работа сред специалисти от разнообразни европейски страни при непрекъсната консултация с разнородни групи заинтригувани страни. Приложими са за множеството планове за енергийна успеваемост в публични и жилищни здания, промишлени системи и системи за улично осветяване. Налични са разнообразни версии на протоколите по отношение на вида на плана – отчасти или изцяло възобновяване на здания или промишлени системи. ICP протоколите към този момент са налични и на български език и могат да бъдат изтеглени гратис от интернет страницата:http://europe.eeperformance.org/protocols.html.

Предимство на самодейността ICP е безплатната онлайн стратегия за обученияна експерти по създаване на планове по енергийна успеваемост и на специалисти по обезпечаване на качеството. Участниците в образованията получават на практика насоки за работа с протоколите, както и достъп до инвеститорската мрежа на ICP.

Investor Confidence Project е общоевропейска самодейност, целяща да стандартизира процеса по създаване и документиране на планове по енергийна успеваемост, прилагайки най-хубавите практики. Реализира се от 2015 година, по едно и също време в Австрия, Англия, Германия, Португалия и България, като се поддържа от над 200 организации в цяла Европа. В рамките на самодейността е основана и Европейска мрежа от вложители, в която членуват 18 финансови институции и има за цел да реализира връзка сред вложители и разработчици на планове по енергийна успеваемост. Основните детайли, част от тази самодейност, са ICP протоколите и Investor Ready Energy Efficiency (IREE) сертификацията. Проекти, които са създадени въз основата на ICP протоколите, могат да бъдат сертифицирани след самостоятелен обзор от ICP оценител за обезпечаване на качеството. IREE плановете доста покачват равнището на доверие в качеството им измежду вложителите, притежателите на уреди и други заинтригувани страни, което способства за ускорената оценка на плана и преференциални условия за финансирането му. ICP протоколите могат да бъдат употребявани гратис при създаването на планове, даже и да не се премине през сертификационен развой.

Европейската комисия разгласи ICP Europe за „ най-хубава процедура “ за максимизиране на капацитета за енергийни спестявания в нови здания и за увеличение на инвеститорския интерес и доверие в планове за енергийни обновления в съществуващи здания. През 2016 година, Green Business Certification Inc. (GBCI) и Environmental Defense Fund (EDF) анонсираха своята стратегическа визия за взаимна работа за създаване, даване и промотиране на Investor Confidence Project (ICP) като водещия световен стандарт в създаването на планове за енергийна успеваемост.

За спомагателна информация – denkstatt (Денкщат) България, сътрудник на самодейността ICP за България, Невена Давидова, [email protected], 088 486 4515.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР