В рамките на един ден на 30 май 2023 г.в

...
В рамките на един ден на 30 май 2023 г.в
Коментари Харесай

Две временни изложби в Тутракан чакат своите посетители

В рамките на един ден на 30 май 2023 г.в град Тутракан бяха открити две изложения с експонати, предоставени отчастен музей на Фондация " Аретé-Фол ", основан през 90-те години на предишния век, институционализиран през 2009 година и притежаващ 5 разнообразни сбирки. Става дума за експозиции с наименования " Жената " и " Земя на труд и обич ". В първата - в Галерия " Жельо Тачев, са картини от 3 генерации известни български художници, а във втората - в зала на Исторически музей - град Тутракан,малка пластика на известни скулптори, както и графика. Някои от тях са представяни в над 15 музея в страната.

Пред кмета на община Тутракан доктор Димитър Стефанов, на управлението и уредниците от Исторически музей - Тутракан, в наличието на инж. Николай Неделчев - регионален шеф на област Силистра, специфичният посетител проф. Димитър Иванов обясни от името на притежателите на творбите на изкуството техния генезис. Както и тяхната " връзка " (звезда), поради знаците на името на Фондацията " Аретé ", включваща антични добродетели и полезности, състояща се от пет " лъча " (Вяра - Власт - Бран - Труд - Любов). Техни концептуални облици са Бог - Цар - Воин - Стопани - Мъж.

Двете изложения ще бъдат разполагаем на тутраканци и на гостите на града в границите на два месеца (до края на м. юли т.г.), в това число по време на дунавските празници в средата на летния сезон, когато тук идват голям брой представители на артистичния свят на България, както още туристи от страната и чужбина. Благодарение на професионалните фотоси, които уредниците на музея в Тутракан ще създадат, проф. Иванов даде обещание да основат взаимно каталози на двете изложения. Градоначалникът доктор Стефанов пожела в Тутракан да гостуват и други изложения от многообразната палитра на " Аретé " (античната, възрожденската, тракийската - копия на предмети от съкровища, и други )
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР