В рамките на дни ще бъде взето решение за намаляване

...
В рамките на дни ще бъде взето решение за намаляване
Коментари Харесай

Ангел Кунчев с важна новина за бустерната доза срещу ковид

В рамките на дни ще бъде взето решение за понижаване на интервала за слагане на третата бустерна доза от шест на три месеца, а за имунизацията на „ Янсен “ - на два месеца. Необходими са няколко дни да се пренастрои системата, само че при започване на новата година към този момент ще се слагат според новите периоди, заяви пред бТВ основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му България не е закъсняла в предприемането на тази стъпка и работи в синхрон с европейските институции.

В началото на януари ще е ясно дали Омикрон е към този момент в България, тъй като секвенирането на една проба лишава от 8 до 10-12 дни и резултатите ще излязат след Нова година, сподели Кунчев.

При Омикрон липсва един от антигените, само че той липсва и при Делта и по тази причина се е стигнало до комплициране в една българска лаборатория, означи основният държавен здравен контрольор.

" Излизаме от предната вълна на едно не доста ниско базово равнище - това е ясно. това, че след празниците ще ни удари вълната от Европа - също е ясно. Тенденция на повишаване, да кажем задържане, към този момент има, от 4% към този момент е 9% ", разяснява основният държавен здравен контрольор.

Новата вълна ще е цунами. Това съпоставяне пръв е направил шефът на учебното заведение по тропическа медицина в Лондон. " По простата причина, че Омикрон удвоява случаите на два-три дни. Това е неприятната му характерност. Добрата е, че смъртността не е толкоз огромна и по-малко хора влизат в болница, само че когато болните са ужасно доста, лечебните заведения отново ще се изпълнят ", означи Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор още веднъж предвижда, че при актуалното имунизационно покритие у нас Омикрон ще аргументи огромни проблеми.

" Няма неуспех на имунизационната акция. Провал е, в случай че няма ваксини и достъп до тях. Грешка беше неналичието на добра информационна акция ", счита Кунчев.

Според него 10-15% от популацията в никакъв случай няма да се имунизират и с тях няма смисъл да се работи, само че изследванията са посочили, че 48% се двоумят или се опасяват от имунизация и те биха се ваксинирали, в случай че получат отговор на всичките си въпроси.

По думите на Кунчев „ политическият напън и страстите в обществото “ по тематиката COVID-19, трите избора и политическата употреба на тематиката са попречили доста на взимането на верните решения за справяне с пандемията.

Главният здравен контрольор оцени като верни стъпки въвеждането на финансовия тласък за пенсионерите и контрола на достъпа посредством зеления документ.

Зеленият документ работи и е добра мярка, безапелационен е Кунчев. Впечатленията му са, че на всички места в моловете и в " сериозните заведения " се изисква представянето на документа.

33 сигнала за подправени зелени документи са подадени в прокуратурата, а при започване на януари се чакат и първите резултати от следствията кой стои зад тяхното издаване, сподели Кунчев.

По думите му " хората вършат подправени паспорти и пари ", тъй че не можем да се преборим с това, само че при добър надзор, ще има и добър резултат от тази мярка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР