В рамките на днешното пленарно заседание депутатите ще дебатират по

...
В рамките на днешното пленарно заседание депутатите ще дебатират по
Коментари Харесай

Депутатите ще гледат 7 законопроекта, предвиждащи промени в НК

В рамките на днешното пленарно съвещание депутатите ще дебатират по 7 законопроекта, предвиждащи промени в Наказателния кодекс.

Това е залегнало в проектопрограмата за работа на Народното събрание, чийто финален тип следва да се гласоподава в пленарна зала. Сред импортираните оферти за ремонти в закона е и това на Българска социалистическа партия за въвеждане на по-строги ограничения против домашното принуждение, с които те целят привеждане на условията на Истанбулската спогодба в българското законодателство. Промените плануват нанасянето на междинна телесна щета в резултат на домашно принуждение да се третира като закононарушение от общ, а не от частен темперамент. Така за започването на наказателното произвеждане още веднъж да бъде нужна просба на потърпевшия, само че подадена до прокуратурата, а не до съда и тя няма да може да бъде оттегляна по искане на подалото я лице.

Народното събрание ще дефинира и разпоредбите за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия. В началото на месеца Народното събрание избра за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Пламен Георгиев. Съгласно закона, Георгиев, би трябвало да предложи собствен заместител и трима членове, с цел да завърши процедурата по попълване състава на Комисията. Гласуването за избора на членовете ще се състои, откакто претендентите ще бъдат изслушани в отрасловата парламентарна комисия.

Депутатите ще дебатират и по предлагането на Министерски съвет да се уеднакви режимът на корупционните закононарушения като се основат предпоставки наказателно-правните правила да се ползват, както за длъжностни лица от обществения бранш, по този начин и за длъжностни лица от частния бранш. Част от предложенията плануват още завишаване на глобите за бракониерите и по-ефективно противопоставяне на закононарушения, свързани с горския фонд.

В рамките на съвещанието депутатите ще дебатират и по предложение за въвеждане на минимални прагове за трудовите хонорари на учените и преподавателите, обвързани с минималната работна заплата за страната и отразяващи качеството на тяхната научна активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР