В рамките на часове след като се твърди, че взривът

...
В рамките на часове след като се твърди, че взривът
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас подхранва гнева и протестите в Близкия изток на фона на опасения от по-широк конфликт

В рамките на часове откакто се твърди, че гърмежът е умъртвил стотици в болница в Газа, протестиращите хвърляха камъни по палестинските сили за сигурност в окупирания Западния бряг и против полицията за битка с безредиците в прилежаща Йордания, изливайки гнева си на своите водачи, тъй като не съумяха да спрат касапницата.

Президентът Абдел-Фатах ел-Сиси на Египет, крал Абдула II на Йордания и палестинският президент Махмуд Абас — другари на Съединени американски щати, които нормално се радват на шанса да се срещнат с американски президенти - анулираха плануваната за сряда среща на върха с Джо Байдън, който в този момент ще посети единствено Израел.

Съединени американски щати Държавният секретар Антъни Блинкен прекара огромна част от миналата седмица в срещи с арабски водачи, с цел да се опита да овладее напрежението, само че тези старания към този момент са под въпрос след гърмежа в болничното заведение. Суровият нерв от десетилетия на палестинско страдалчество, оставен оголен от постигнатите с посредничеството на Съединени американски щати съглашения за нормализиране сред Израел и арабските страни, пулсира още веднъж, заплашвайки по-широки вълнения.

Байдън повтори израелската позиция след идването си в Тел Авив, като сподели, че гърмежът наподобява е било породено „ от другия тим, а не от вас “, само че че е имало „ доста хора там “, които не са сигурни.

Нямаше подозрение измежду арабските протестиращи, които се събраха в няколко страни късно във вторник, с цел да осъдят това, което те считат за израелско безчовечие.

В окупирания от Израел Западен бряг, който е под изолираност, откогато кървавата офанзива на бойци на Хамас на 7 октомври разпали войната, протестиращите влязоха в конфликти с палестинските сили за сигурност във вторник вечерта против сряда сутринта в градове, в това число Рамала, седалището на палестинската власт. Протестиращите приканиха за самостоятелна палестинска страна и свалянето на Абас, заяви Агенция Франс Прес, и показаха поддръжка за Хамас.

Израел и Западът от дълго време гледат на Абас като на сътрудник в намаляването на напрежението, само че неговата палестинска власт необятно се възприема от палестинците като подкупен и автократичен съизвършител на израелската военна окупация на Западния бряг.

Йордания, от дълго време считана за бастион на стабилността в района, стана очевидец на всеобщи митинги през последните дни. Късно във вторник пропалестински протестиращи се пробваха да щурмуват израелското посолство, а в сряда сутринта хиляди хора стачкуваха пред постройката, съгласно Агенция Франс Прес.

„ Всички те възстановяват арабските владетели, никой от тях са свободни, всички свободни са мъртви! " един протестиращ извика във вторник вечерта. „ Арабските страни не могат да създадат нищо!

Египет беше първата арабска страна, която подписа мир с Израел в края на 70-те години. Йордания последва през 1994 година

Египет не е виждал доста огромни митинги от началото на последната война сред Хамас и Израел, само че в сряда хиляди хора демонстрираха в цялата страна в символ на взаимност с Газа, съгласно AFP. Малка група деятели пред посолствата на Съединени американски щати и Англия в Кайро приканиха Египет да прекъсне връзките си с Израел и да изгони своя дипломат във вторник вечерта. Сигурността е нараснала в квартал Маади в града, където е основано израелското посолство, прецизира Агенция Франс Прес.

Протестите са значително неразрешени в Египет и управляващите организират тежки репресии против несъгласието повече от десетилетие, което прави сходни демонстрации рядко събитие. Страната също по този начин се бори със страховете, че Израел може да изтласка 2,3 милиона поданици на Ивицата Газа към Синайския полуостров в Египет.

„ Администрацията на Съединени американски щати е сътрудник, като поддържа закононарушенията, осъществени от окупационните военни против народа на Газа “, сподели Халед Дауд, представител на коалиция от опозиционни политически партии и публични фигури.

>

Протести избухнаха и в Ливан, където Хизбула си замени огън с израелските сили на границата, заплашвайки да влезе във войната с големия си боеприпас от ракети. Някои фотоси демонстрират по какъв начин протестиращи хвърлят камъни по комплекса на френското посолство в Бейрут през нощта, с членове на ливанската войска и полицейска защита, стоящи сред постройката и тълпата.

В Турция фотоси демонстрират стотици протестиращи, събрани пред Израелско генерално консулство в Анкара вторник вечер; други изображения демонстрират протест в Истанбул.

„ Арабската улица има глас. Този глас може да е бил пренебрегнат в предишното от държавните управления в района и на Запад … само че те към този момент не могат да вършат това “, сподели Бадр ал Саиф, професор по история в Кувейтския университет. „ Хората горят. “

Протести имаше и във Филипините, Япония, Норвегия и Съединените щати, доста от които пред израелските посолства.

Още преди няколко седмици районната вероятност изглеждаше надалеч по-различна.

В речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец израелският министър председател Бенямин Нетаняху се похвали, че Авраам Споразуменията, споразуменията, в които четири арабски страни възстановиха връзките си с Израел през 2020 година, бяха „ съществена точка на историята “, която „ предвести зората на нова епоха на мир “.

Той сподели, че Израел е „ в предел на още по-драматичен пробив “ — историческо съглашение със Саудитска Арабия, върху което администрацията на Байдън се концентрира през последните месеци.

Споразуменията Ейбрахам, с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан, бяха реализирани с автократични водачи, искащи да оставят настрани палестинския въпрос, с цел да обезпечат личните си изгоди от Съединени американски щати. ОАЕ се надяваха на съвременни изтребители. Мароко завоюва поддръжката на Съединени американски щати за претенциите си за оспорваната Западна Сахара, а ръководещата военна хунта в Судан съумя да вдигне дългогодишните наказания на Съединени американски щати.

Саудитска Арабия изиска пакт за защитата на Съединени американски щати и помощ за основаване на гражданска нуклеарна стратегия, както и като основна отстъпка за палестинците, която саудитците към момента не са оповестили обществено.

Но макар цялата дипломация на високо равнище, елементарните араби и мюсюлмани към момента показват мощна взаимност с палестинската идея. По време на миналогодишното Световно състезание по футбол, да вземем за пример, палестинските флагове бяха развявани в обилие, макар че националният тим не се състезаваше.

Неотдавнашните разрушения в Газа още веднъж раздвижиха тези настроения, евентуално оставяйки пауза за саудитците и други държавни управления, които обмисляха нормализиране.

" Никое арабско държавно управление не е в положение да протегне ръката си на Израел на фона на неговата експанзия против палестинците ", Амар Али Хасан, египетски политолог. споделих.

" Арабските нации няма да одобряват сходен ход. Дори ръководещите няма да се възползват от сходни връзки в този миг ", сподели той. „ Войната против Газа съживи палестинската идея. “

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР