В рамките на 6 месеца олиото е поскъпнало с повече

...
В рамките на 6 месеца олиото е поскъпнало с повече
Коментари Харесай

Олиото поскъпна драстично

В рамките на 6 месеца олиото е поскъпнало с повече от 70%. Според борсови специалисти растежът се дължи на ковид, и климатичните особености при развъждането на слънчогледа.

Значително повишение на цената на растителната лой през последните седмици се следи и в по-малките градчета. " Беше 2.90, 2.40 лева и за нула време стана 3.50 лева ", разяснява пред Българска национална телевизия магазинерът Маргарита Лапкова от град Съединение.

За Иванка Чушкова олиото към този момент е пределно скъпо. А в други търговски обекти цената е още по-висока. Клиенти пък се жалват, че по веригите цената му стига и до 3.70 лева за литър, поради което се постанова да наблюдават промоциите по магазините.
Слънчогледът е на двойна цена
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Дългото засушаване и горещото лято обрисува неприятна година за п...

Същевременно производителите също търсят да купят преференциално суровина, с цел да не нараства още продукцията им. На борсата слънчогледът към този момент коства двойно повече спрямо есента на предходната година.

" След като прибраха реколтата ценовите котировки потеглиха някъде сред 550-600 лв. за звук без Данък добавена стойност. В момента евентуално на продавачите им се желае цената да мине 1000 лв. ", разясни доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса. В същото време складовете на зърнопроизводители от Тракийската равнина са празни..

" Повечето производители още в интервала преди Нова година са продали слънчогледа ", съобщи селскостопанският производител Ангел Вукодинов. Търсенето му обаче продължава да пораства. Малките рафинерии оглеждат районите си за регистрирани аграрни стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио плануват и ограничение на производството, а това би довело до още по-висока цена по магазините.

Борсовите анализатори регистрират друга наклонност. " В момента сме стигнали в пикови ценови нива. Навярно колкото повече се доближаваме до беритба, нещата би следвало да се успокояват ", заключи доцент Дафчев.

Производители на растителни масла са безапелационни, че цената на олиото може да се контролира и в случай че се спре износа на необработен артикул и слънчоглед. Наличието на държавен запас също би успокоило пазара.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР