В процеса за убийство, по което е осъден австралиецът Джок

...
В процеса за убийство, по което е осъден австралиецът Джок
Коментари Харесай

Възможно ли е присъдата на Полфрийман да е грешка?

В процеса за ликвидиране, по което е наказан австралиецът Джок Полфрийман, се оглеждат най-лошите страни от българското правораздаване. Защото това дело излезе от правосъдната зала и се трансформира в сцена за политическо говорене без познаване на обстоятелствата и апели за физическа кавга със съдии, както и средство за операция на обществото в идния след 20 дни избор на основен прокурор.

До 2 месеца Върховният касационен съд би трябвало да се произнесе дали безпрецедентното искане на основния прокурор Сотир Цацаров да бъде преразгледано влязлото в действие правосъдно определение за предварителното освобождение на Полфрийман е възможно и основателно.

Дотогава Полфрийман ще остане арестуван в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. И евентуално ще е първият предварително освободен пандизчия, на който е отказана независимост. Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря " неюридически съображения " зад отхвърли на българските управляващи да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предварително от пандиза, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г.  Австралийски медии загатват за проблеми с върховенството на закона у нас. Семейството на Полфрийман изиска и министър председателят Морисън да се намеси. А първият посланик на България Екатерина Захариева отхвърли среща с Пейн поради натоварената си стратегия.

---

Възможно ли е три правосъдни състава да прегледат дело за ликвидиране и да са единомислещи за виновността на подсъдимия и въпреки всичко да е позволена правосъдна неточност? Този въпрос беше подложен на дневен ред, откакто наказаният на 20 години затвор Джок Полфрийман беше освободен 6 години и половина преди да е изтърпял присъдата си за убийството по хулигански подбуди на студента Андрей Монов и опита за ликвидиране на Антоан Захариев.

Пускането на Полфрийман провокира същинска стихия против тримата апелативни съдии, които постановиха освобождението му. Покрай това се разбра, че юристът на австралиеца Калин Ангелов през лятото е настоявал Софийската градска прокуратура да изиска наказателното дело да бъде обновено, защото съгласно него видеозаписите от съдбовната нощ на 28 декември 2007 година дават спомагателна и незнайна до момента информация, която трансформира фактическата конюнктура по делото. Държавното обвиняване обаче е отхвърлило настояването за преразглеждане. Пред " Сега " юрист Ангелов изясни, че още веднъж ще сезира прокуратурата с настояването си. Като този път ще се обърне към основния прокурор.

Само в случай че основният прокурор сезира Върховния съд, той може да реши дали има нови доказателства, които постановат процесът за убийството да бъде преразгледан.

Съвсем накратко, версиите на двете страни по случая звучат по този начин.

Полфрийман се е притекъл на помощ на роми, нападнати от подпийналата компания на Монов. Тогава експанзията на групата се е насочила против него, той е атакуван и замерван с павета. Затова е извадил и ножа за самоотбрана. Ако е отговорен за ликвидиране, то го е направил при превишаване рамките на неизбежната защита.

Полфрийман се е втурнал към групата младежи с желание да убива. Това е и сторил.

Пред Софийския градски съд, който е първата инстанция по делото, прокурорът Първолета Никова пледира, че " дейностите на подсъдимия са необясними, несъответстващи, че той е показал очевидно и жестоко пренебрежение към българското обществото, чиито нрави, политически ориентации, футболни придвижвания не познава ". Прокурорката желае доживотна присъда за Полфрийман, който пък отхвърля да е направил убийството.

 

Защитата намира пропуски в следствието

 

Като това, че разпитът на служителите на реда, пристигнали на мястото, не е извършен неотложно. Че не са били навреме издирени и разпитани, или най-малко не са били направени опити за това, неустановените лица от ромски генезис, влезнали в спор с групата от младежи, в която са били и жертвите. Нищо не е било направено за издирването на хората, за които се твърди, че първи са подхванали дейности по неутрализирането и задържането на подсъдимия до идването на първия полицейски екип. Нищо не е било направено за издирването и разпита на охранителите от близката банка, за които има очевидец, че са били на мястото. И най-важното - не са били конфискувани незабавно дисковете със записите от камерите, ситуирани на постройката на Министерството на здравеопазването, в чийто обсег е мястото на случая. Това е един от най-сериозните пропуски в следствието, тъй като, когато проверяващите най-накрая вземат решение да потърсят тези дискове, " по не напълно ясни и в този момент аргументи информацията върху тях е била заличена, а по-късно и цялата компютърна настройка е била сменена ", пледира отбраната. Съдът приема, че участвалите в случая не са попаднали в обсега на камерите за снимане на министерството и записът от нощта на 27 против 28 декември е автоматизирано заличен за сметка на последвалите записи. На другите възражения на отбраната в претекстовете няма отговори.

Не излиза наяве и за какво проверяващите

 

не са потърсили и други записи,

 

а са се задоволили единствено с уличните камери. Все отново в този централен софийски регион има банки и държавни институции, които сигурно употребяват видеонаблюдение.

В последните дни в YouTube в два клипа бяха пуснати въпросните 6 записа от улични камери. Първият клип задава въпроса дали присъдата е обективна и припомня, че прокуратурата не е разпитала всички очевидци. Вторият клип e пуснат от приятелите на Монов с техен коментар, подкрепящ виновността на Полфрийман. 

Градският съд в състав Георги Колев (той по-късно стана ръководител на Върховния административен съд, а в този момент е редови арбитър там. По друго знаково дело на Колев - за източването на САПАРД, горната инстанция откри, че той е преписал буквално некачествения обвинителен акт на прокуратурата), Силвия Цепова и трима правосъдни заседатели приема, че подсъдимият е навлязъл сред групата момчета, държейки ножа, като ги бутал; те се разпръснали, а той крещял и посягал да ги мушка с ножа. Не е потвърдено да е бил атакуван някой различен, който Полфрийман е желал да отбрани, написа още съдът. Няма данни групата момчета да е понечила да нападне Полфрийман, тъкмо противоположното - те са се разбягали от нападението му и освен това – то ги е изненадало изцяло. Според съда, като се има поради, че Полфрийман си е " послужил с нож вид " пеперуда ", местата на нанесените удари на потърпевшите, тяхната мощ, налага се изводът, че желанието му е било да умъртви и двамата и че е действал с директен предумисъл за ликвидиране ". Според съда придвижванията на тялото на Полфрийман  " са прекомерно целенасочени и са водели само и единствено до настъпването на гибел ". 

Експертизата демонстрира 2.90 промила алкохол в кръвта на Андрей Монов, т.е. " непосредствено преди смъртта е бил в тежка степен на алкохолно повлияване ", написа в претекстовете на първата инстанция. По време на убийството Полфрийман е с 1 промил, а Захариев - с 1.8.

 

Алкохолното замайване на жертвите

 

съдът приема за смекчаващо виновността събитие.

За съда не става дума за неизбежна защита, " тъй като от думите на подсъдимия " Ноу фашизъм! ", извикани на негоден, само че добре понятен български език със мощен британски акцент, е видно, че той не се отбранява, а атакува лица, които счита за фашистки настроени ".

Втората инстанция - Софийският апелативен съд (САС) в състав Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Камен Иванов, изцяло се съгласява с обстоятелствата, както ги е възприел градският съд. Единствената разлика е, че апелативните магистрати одобряват, че с изключение на вербален спор сред групата на Монов и ромите е имало и физическа кавга. Но  " този факт самичък по себе си не би довел до смяна в правните заключения, тъй като дали конфликтът е бил единствено вербален, или съпроводен и с физически конфликт, е без значение, защото преди намесата на подсъдимия този спор е бил прекратен ".

През юли 2011 година висшите съдии Савка Стоянова, Биляна Чочева и Жанина Начева не откриват доказателства, които долните инстанции да не са разискали или да са тълкували превратно, с което да са нарушили принципите за откриване на обективната истина, за взимане на решение по вътрешно разбиране и правото на отбрана на подсъдимия. И по този начин присъдата на Полфрийман става дефинитивна.

На 21 февруари 2013 Белинда Хокинс, която издава и книга за процеса, написа в The Sydney Morning Herald, че след 5 години изследване на проблема е разкрила, че той е повече от това, което е станало ясно в съда. " Скоро след началото на процеса

 

правосъдният доктор, направил аутопсията, е задържан

 

Твърди се, че той печели от човешки органи, използвани от частна компания. На път да даде показания по време на процеса против Джок Полфрийман, той бе задържан още веднъж, този път за шофиране в нетрезво положение. Въпреки че в този момент е изправен пред две съществени обвинявания, беше му позволено да даде показания. Очевидно авторката загатва за оказан напън над лекаря. Доказателствата му са ключови за прокуратурата. Когато отбраната изиска второ мнение, то й е отказано на две инстанции.

Припомня се, че полицията нахлува в дома на прокурорката по делото, с цел да арестува любовника й по обвинявания, че е забъркан в проведена незаконна група. Прокурорката се пробва да отърве любовника си, като му дава да изяде доста бонбони, с цел да получи хипергликемия, което повдига въпроса за пригодността й, написа Белинда Хокинс.

Не дълго откакто Георги Колев признава Полфрийман за отговорен през декември 2009 година, той е издигнат за ръководител на едно от двете висши съдилища в България.

Хокинс напомня и

 

какъв брой авторитетен е бащата на жертвата

 

Андрей Монов - психологът Христо Монов. И по какъв начин на погребението на младежа са отишли доста авторитетни персони. В това число хора от съда и политици. Сега основният прокурор Сотир Цацаров припозна като свои причините на Христо Монов да желае обновяване на делото по стартирането на Полфрийман.

" В последна сметка получих достъп до записа на камерата за наблюдаване на трафика. Кадрите бяха смразяващи. Записът е замъглен, не се вижда добре моментът, в който Монов е намушкан. Но някои придвижвания са ясни мигове преди този момент: Полфрийман е ударен в главата, пада на земята, става и се пробва да избяга от огромната група младежи, която бързо го заобикаля ", споделя още Хокинс в следствието си. И добавя, че Полфрийман постоянно е казвал, че не помни какво се е случило след рухването на земята. Не помни да е бягал и да е преследван.

В медиите се появяват информации, че Полфрийман и различен път е взел участие в произшествия с нож. Макар че са опровергани, участват в кориците на делото, написа още австралийската журналистка.През юли 2013 година основният прокурор Сотир Цацаров отказа Полфрийман да бъде пратен да изтърпи присъдата си в Австралия. Според основния прокурор тогава към момента не са реализирани задачите на наказването. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР