В Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) след 2020

...
В Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) след 2020
Коментари Харесай

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

В Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) след 2020 година e препоръчано понижение от 16,6% по отношение на актуалната, която е по-малка и от първия програмен интервал. Това заяви земеделският министър Десислава Танева. Тя напомни, че дебатът за Многогодишната финансова рамка (МФР) продължава, като множеството страни членки упорстват актуалният бюджет да се резервира. " Какво ще се реши най-после, ще дефинира дефинитивно бюджетът и по какъв начин ние ще подходим. Ако крайното решение е актуалното предложение, ние имаме избрани планове, които ще обсъдим ", изясни отрасловият министър.

Нагласите в Брюксел са МФР да бъде избрана в средата на идната година, което обаче много забавя всички процеси, в това число и старта на новата ПРСР. " Към момента страната ни в лицето на Министерството на земеделието работи по три SWOT разбора, които са фундаментът, който ще дефинира и по какъв начин ще наподобява националният стратегически проект ", сподели Десислава Танева.

Първият разбор за селското стопанство е подготвен, като сега се разпознават нуждите. Вторият разбор е за околна среда и климат и беше показан в Аграрния университет - Пловдив, при започване на месец декември. " Третият SWOT разбор е социално-икономическият. Той се изготвя в Университета за национално и международно стопанство (УНСС) в София. Вероятно ще е подготвен в края на тази година или при започване на идната ", увери земеделският министър. Тези три разбора на процедура ще разпознават нуждите в родното земеделие, въз основа на които ще стъпи и Националният стратегически проект.

" Формалното показване на стратегическия проект на България е планувано за април 2021 година Най-късно до декември 2020 година обаче Европейска комисия ще предложения всички страни членки да предадат своите официални оферти. Всичко това зависи от продължителността на преходния интервал ", разяснява неотдавна за Агри.БГ Марио Милушев - шеф на дирекция " Развитие на селските региони и предприсъединителна помощ " в Генерална дирекция " Земеделие и развиване на селските региони " на Европейска комисия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР