В профила си днес ген. Съби Събев написа: Поредният ми

...
В профила си днес ген. Съби Събев написа: Поредният ми
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев с анализ: Четири месеца руска агресия срещу Украйна – позор за Русия, страдания и слава за Украйна

В профила си през днешния ден ген. Съби Събев написа: Поредният ми къс разбор за нападателната война на Русия против Украйна:
Четири месеца съветска експанзия против Украйна – срам за Русия, премеждия и популярност за Украйна.

Изтече и четвъртият месец на съветската експанзия против Украйна, а краят на войната не се вижда на хоризонта. Над 7,7 млн украинци към този момент са напуснали страната си от началото на съветската инвазия и към 10 млн. са разселени в централните и западните райони на Украйна. Разрушени са още градове и села на страната.

Само загубите на украинската инфраструктура се пресмятат на повече от 100 милиарда щ. $, като най-вече вреди са нанесени на Мариупол, Харков, Чернигов, Северодонецк и Лисичанск. Вече два месеца съветската атака за завладяването на Донбас буксува, с доста муден прогрес и доста жертви. Провалиха се и трите съветски проекта за обграждане и заличаване на украинските войски в Донбас. Претърпя провал и съветската киберофанзива против Украйна.

За четири месеца война съветските войски съумяха да завземат още 13% от украинската територия довеждайки окупираната територия на Украйна до 20%. Но всичко това е с цената на огромни загуби в персонален състав, бойна техника и съоръжение, които става все по-трудно да се крият от съветското общество. По украински данни към 24.06.2022 година, загубите на съветските войски са: персонален състав – към 34 500 души; танкове – 1507; бойни бронирани машини – 3 637; артилерийски средства – 759; РСЗО – 241; самолети – 216; вертолети – 183; средства за Противовъздушна отбрана – 99; безпилотни летателни апарати – 622; крилати ракети – 137; кораби и катери – 14; автомобилна техника и цистерни за гориво – 2 553.

Руските военни елементи след четири месеца война са изтощени, деморализирани, демотивирани и с намаляващ цифров състав, а попълненията стават все по-проблемни.

Четвъртият месец от съветската инвазия е присъщ с борбата за Донбас, която се прояви основно като артилерийска борба, при над десетократно съветско предимство в големокалибрена артилерия и реактивни системи за залпов огън (РСЗО), които срутват със земята улици, квартали, градове и разорават отбранителни позиции.

Това нанася обилни загуби и принуждава украинските бранители да се изтеглят от обособени позиции и дребни обитаеми пунктове. Най-горещата точка в Донбас от близо месец е гр. Северодонецк, за завладяването на който съветските войски са съсредоточили своите съществени сили и артилерия.

В последният месец на войната Русия не реализира задачата си до консолидира контрола си над целия Донбаски район. На път е до реализира това единствено в Луганска област. На пътя на съветските войски е р. Северски Донецк, а нейните мостове са към този момент разрушени. Опитите да бъде форсирана преди месец приключиха пагубно за съветските войски. За да избегнат загуби при следващо форсиране, съветските сили напреднат от юг по десния бряг на реката към Лисичанск.

Но Украйна продължава да задържа и отбранява към 40% от територията на Донецка област. Използвайки особеностите на терена в Донбас, построената защита и ефикасни тактики, украинските войски сполучливо се опълчват на съветското нахлуване, като го забавят в оптималната степен и нанасят обилни загуби на съветските войски.

Неуспехът да нанесе доста проваляне на украинските войски в Донбас преди настъплението си, е неуспех и на съветската тактика във втората фаза на войната против Украйна. Руските войски се пробват да обезщетен този неуспех с непрекъснати артилерийски обстрели и засилено потребление на авиацията си в Донбас, както и с удари с крилати ракети на градове в тила на украинските сили.

Отбраната на Донбас, като цяло, не бе пробита, без значение, че съветските войски са съвсем овладели Северодонецк и напредват към Лисичанск. Но и преодоляването на тези два града в Луганска област няма да бъде повратната точка за Русия в нейната нападателна война. Омаломощавайки съветските сили към Северодонецк, украинските бранители не позволиха съветско нахлуване в други посоки и сътвориха условия за контраатаки на украинските сили в Херсонска и Харковска област. Решителен поврат във войната в интерес на Русия не е реализиран, без значение от отстраняването на някои командващи на съветските сили.

В своето нахлуване в Донбас Русия продължава да разчита на тактически рейдове, освен с батальонни тактически групи, само че към този момент и с групи в състав на роти и взводове, което няма по какъв начин да докара до забележителен пробив в украинската защита. С съображение може да се твърди, че войната в Украйна се трансформира във война на устойчивост и безсилие. Тази война се води централизирано от Русия и децентрализирано от Украйна, което дефинира и сполучливата опозиция на украинците.

В окупираните региони на Херсонска, Житомирска и Харковска област, съветските войски са на отбранителни позиции, които укрепват с няколко отбранителни линии, с цел да предотвратят и отразят украински контраудари. В тези региони се ускорява украинската партизанска опозиция, която пречи на установяването на съветски административен надзор в тях и на ограниченията за русификация на популацията в тях, в това число натискът за приемане на съветски паспорти.

В Херсонска област украинските войски са в нахлуване и към този момент са се доближили на към 15 км до регионалния център гр. Херсон. Преди това украинските сили организираха тактически настъпателни интервенции и съумяха да унищожават съветските плацдарми на западния бряг на р. Ингулец, както и да си възвърнат редица дребни обитаеми пунктове. Украйна нападна с дронове и Змийския остров в Черно море, както и съветски сондажни платформи край Крим.

Оръжейните доставки за Украйна, въпреки и по-бавно от предстоящото се усилват и при реализиране на артилерийски паритет, може да се чака поврат във военните дейности в интерес на Украйна. Вече са пристигнали и първите РСЗО " Химарс ". От особена значимост е до постигането на този паритет Украйна да издържи, даже да бъде принудена да се отдръпна изцяло от Луганска и по-голямата част от Донецка област.

Основна цел на съветските войски в околните дни и седмици и завладяването на градовете Лисичанск и Славянск, към който се пробват към този момент месец без триумф да напреднат от региона на Изюм на юг и в западна посока от Лиман. Ожесточената борба за Донбас продължава, при възходящи загуби и за двете страни.

Попълването на съветските загуби, обаче, става възходящо проблематично и съветските елементи са принудени да водят боеве с понижен персонален състав и към този момент със остаряла бойна техника, извадена от военновременни хранилища. Значителните загуби, обаче, могат да доведат и до прекъсване на съветското нахлуване, заради изтощение на настъпателния капацитет на съветските сили в Донбас.

Ако Русия не успее да овладее в идващите 1-2 месеца градовете Лисичанск, Славянск, Бахмут и Краматорск, с висока възможност може да се планува, че тя ще загуби борбата за Донбас. И назад, в случай че Украйна задържи в същия интервал последните три града и с постъпилото от Запада тежко артилерийско и друго въоръжение премине в контранастъпление, то тя ще завоюва тази борба, което ще предопредели и сполучливия излаз на войната за нея. Очевидно, водещата роля в тази борба ще продължи да бъде на артилерията и РСЗО.

Вижда ли се краят на войната? По някои прекомерно оптимистични съветски прогнози, войната може да продължи до края на 2022 година, когато се чака Русия да реализира главните цели на нашествието си, което е малко евентуално, в случай че Русия не организира открита частична готовност и подведе свежи сили към двата фронта на войната.

Реалистичните прогнози са войната да продължи по-дълго, до момента в който Украйна възвърне изгубените си територии, най-малко до ситуацията преди 24 февруари. Не би трябвало да се чака, че Украйна ще се съгласи да договаря при съветски условия и окупирана 20% от националната й територия.
Западната демократична общественост ще продължи да ускорява военната си помощ за Украйна и няма по какъв начин да одобри агресивното отделяне на територия от една европейска страна в 21-ви век.

Англия се ангажира да образова нови 10 000 души за украинската войска. Лоша вест за Русия и добра за Украйна, е че страната получи статут на кандидат-член на Европейски Съюз. Това ще активизира още повече украинското общество да докара до сполучлив край отбраната на страната си.

НАТО ще се разшири с още две скандинавски страни и ще ускори своя боен капацитет. Очаква се и Европейски Съюз да ускори военната си мощност и да добавя по-успешно Алианса в отпора на съветската нападателна политика. С приемането на новата Стратегическа идея на НАТО в края на този месец, се чака до края на годината усилване на съюзното предно наличие в източната зона на отговорност и развръщане на повече сили в източноевропейските съюзни страни, в това число на територията на България.

Укрепването на източния фланг на НАТО ще понижи военното напрежение против Украйна, защото Русия ще бъде принудена да пренасочи част от силите си към западните и северозападните си граници.
 Screenshot Screenshot Източник: От фейсбук профила на ген. Съби Събев
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР