В професионален план д-р Таня Рейн притежава двадесет години опит,

...
В професионален план д-р Таня Рейн притежава двадесет години опит,
Коментари Харесай

Лекторът в онлайн фестивала Животът след 40 Таня Рейн за финансовите взаимоотношения между партньорите

В професионален проект доктор Таня Рейн има двадесет години опит, като фармацевт. Причината да стане фармацевт е трагично събитие в детство. Когато е на 10 години, фамилията и претърпява автомобилна злополука, откакто задремал водач, навлиза в платното за насрещно придвижване. От опита си в аптека придобива умеенето да бъда прецизна към детайлите, както и възприемането на реда, като способ за резултатност в работата.

През 2008 година още веднъж се връща на студентската пейка. Завършва бакалавърска степен по маркетинг и магистърска по финанси. През 2020 година сполучливо пази дисертационен труд със заглавие „ Моделиране държанието на семействата при взимане на решения за икономисване и вложение “ в СА „ Д. Ценов “ гр. Свищов, катедра „ Финанси и заем “.

Научните ѝ ползи са в региона на персоналните финанси. Като откривател, ползва интердисциплинарен метод за проучване риска, като фактор за взимане на капиталови решения. Автор на научни изявления в региона на персоналните финанси. Хоноруван учител. Сертифициран капиталов съветник. Серифициран обучител по обществени умения.

В практиката си, отвън активността по образования, семинари и уъркшопи в областта на персоналните финанси е сертифициран посредник и има опит като подобен в Център за спогодби и медиация в Софийски градски съд и СРС.

Освен посредством научни подходи изследва тематиката за персоналните финанси и в художествени текстове. В нейна пиеса, която е номинирана в конкурс на Нов български университет, изследва динамичността на фамилните връзки през призмата на парите.

Днес сме поканили тази прелестна дама при нас в качеството й на преподавател в онлайн фестивала Животът след 40, който стартира след броени дни. И по този начин, да стартираме с първия въпрос:

Г-жо Рейн, значима ли е финансовата просвета за положителните връзки в фамилията и за какво?

Изключително значим въпрос ми задавате. Да, за положителните връзки в фамилията финансовата просвета на сътрудниците е доста значима. Защото, в случай че единият от тях има, да кажем, даже единствено базова финансова просвета, а другият – не, в един миг постоянно ще зародят спорове. Този, без финансова просвета преотстъпва отговорността на другия. А когато нещо се обърка, в случай че той не направи нещо както би трябвало, тогава ще настъпи раздор в връзките, ще има обвинявания и разногласия. Много по-просто е когато хората взимат решение да надграждат своите познания и умения. Точно тогава ще бъдат построени най-пълноценни партньорски взаимоотношения, както и ще се получат положителни финансови резултати.

Много двойки, които живеят на фамилни начала, се двоумят по какъв начин тъкмо да дефинират своите финансови взаимоотношения. Кое е по-правилно съгласно Вас – бюджетът да общ или всеки от сътрудниците да разполага със личните си пари, като и двамата влагат някаква част за покриване на общите разноски?

Още един доста значим въпрос. Ние, дамите 40+ израснахме с родители, които споделяха общ бюджет, който се разпределяше най-често от дамата. Но в актуалния свят, съгласно мен, е добре противоположният вид. Даже има такава специфична формула, по която се пресмята най-справедливо каква част от приходите на сътрудниците би трябвало да бъде вложена в общия бюджет.

Тъй като в този момент има доста хора, които печелят огромни суми пари. Да вземем един образец, при който мъжът печели 10 000 лева, а дамата – 3000 лева И в случай че тези сътрудници влагат в общия бюджет половината от своя приход, се получава диспропорция.

Затова е основана и специфичната формула за заслужено систематизиране. Защото, знаете, в днешно време връзките доста постоянно се разпадат. Тоест, одобряваме, че една част от персоналния приход може да бъде споделен, само че не и изцяло. Аз съм последовател на концепцията, че всеки би трябвало да има и персонална спестовна сметка. Може даже да е под формата на бързо ликвиден актив, само че този актив би трябвало да е персонално негов. За да може в миг, в който има потребност, този човек умерено да оперира с него, без това да зависи от неговия сътрудник.

А общият бюджет може да е в обща банкова сметка. Защото ние към този момент сме във 21 век и би трябвало да подредим нашите връзки по отношение на новите действителности. Добре да обмислим всичко.

И това е и моят зов към актуалните дами. Защото най-често тъкмо ние, дамите сме алтруистите, тези, които постоянно вършим взаимни отстъпки и даваме задачите си заплати в фамилията, не отделяме нищо за себе си.

Разчитаме, че сътрудникът ще отговори по същия метод, само че това не постоянно се случва и ние го знаем Много неща се случват и по тази причина аз моля към дамите – да, бъдете отново тези, които държат на фамилните връзки, поддържайте колкото можете фамилията, само че не забравяйте и себе си! Не забравяйте и да имате персонална ваша сметка, в която да заделяте някакъв, даже и дребен, % от приходите си.

Аз самата работех като фармацевт, непрекъснато съм имала приходи и в един миг, когато се разделих с колегата си, трябваше да взема пари назаем, с цел да стартира нов живот.

Точно това щях да запитвам – множеството дами, каквото изкараме, го влагаме в фамилията и в последна сметка, изключително при един стеснен бюджет, не остава нищо за нас самите. Има доста дами, които не са стъпвали, примерно, във фризьорски салон или различен салон за хубост, както и на СПА. Какво ще кажете на тях?

Имам тъкмо такава позната. Тя е бизнесмен, обгрижва цялото си семейство, само че особено за себе си не желае да харчи нищо. Никога не е ходила в салони за хубост и не си е разрешавала нещо за себе си. А Вие знаете какъв брой е значимо за нас, дамите, понякога да посещаваме такива места. Там се усещаме друго, отпускаме се, можем да си побъбрим и по този начин. Това е огромна неточност.

Да, атмосферата на тези места е специфична. Това го споделят доста дами и споделят, че се усещат друго, в положителния смисъл на думата.

Аз най-вече вървя при една и съща фризьорка. За мен е наслаждение да навестявам нейния салон, да си бъбрим, тъй като в този миг забравяме всичко друго и сме единствено със себе си.

Следващият ми въпрос е обвързван с тези дами, които са най-вече издържани от мъжете си. Те не работят и са напълно подвластни от колегата. Какви опасности крие това пък от своя страна? В някои от случаите мъжете им задоволяват всеки един каприз и всичко е наред. При други, обаче, не е по този начин. След като дамата не носи никакви приходи, мъжът преценява какъв брой пари ще й отпусне като бюджет и тъкмо защо.

Много хубави, настоящи въпроси ми задавате, за което благодаря!

Мъжът през днешния ден има пари, очевидно има качества да ги придобива, само че нещата могат да излязат отвън надзор. Той да загуби част от парите си, примерно. А сътрудникът е тъкмо по тази причина – двамата да си взаимодействат във всеки един миг – когато има пари и когато няма. Наистина парите са един доста прекрасен измерител на взаимоотношенията. А тези дами, които разчитат единствено да бъдат обгрижвани, би трябвало да премислят решението си.

Имах подобен случай като посредник. Мъжът имаше сериозен бизнес. В един миг обаче той си отиде от този свят и тя се оказва с три дечица напълно сама. Няма да встъпвам в детайлности какъв тъкмо беше въпросът в тази обстановка, само че изводът е един – даже и сътрудникът да е финансово гарантиран, той да е доста грижлив, доста любящ, което поисквам на всяка една дама, дамата има също лична отговорност. Ако не друго, най-малко да покачва непрекъснато своята финансова просветеност. Не споделям, че би трябвало да бъде специалист, само че би трябвало да е наясно какво се случва с колегата й, доколкото това може да я засегне.

Искате да кажете да го поддържа. А не би ли следвало и тя да не остава без никакъв приход?

Да, никога не трябва да се остава без приходи. Сега, в случай че тя го поддържа в бизнес начинанието му, даже и морално, в този случай, парите, който той й дава, са заслужени. Те въпреки всичко построяват нещо общо.

Но да остава без свои други приходи, това е един огромен риск. Не бива да се позволява.

Добре, да забележим противоположната страна на нещата. Ако дамата е тази, която устоя фамилията, а мъжът по някаква причина не носи пари – да вземем за пример, не може да си откри подобаваща работа. Жената в този случай какво би трябвало да направи? Какъв съвет бихте дали на тези дами, които, сигурна съм, по никакъв начин не са малко?

Този съвет го даваме и на родители, чиито деца са пораснали. Да дефинират един период, в който този човек да откри своето място в обществото, т.е. да откри някаква работа, без значение дали високоплатена или не. Но той би трябвало да взе участие в издръжката на фамилията, с цел да се построяват пълноценни връзки.

И тук още веднъж стигаме до образуването на общия бюджет и на персоналните сметки, с които всеки да разполага. Между другото, доста се сюрпризирам, когато хората ми кажат: „ Аз получавам доста ниска заплата “. Колкото и да е ниска заплатата на човек, той въпреки всичко може да отдели 10% от нея. Или 5 %. Или единствено 20 лева Но отделете ги в действителност – това е вашата сума. Колкото и малко да е, това построява привички, развива потребни качества.

В живота може да случи по този начин, че някой от двамата в фамилията да остане работа, само че въпросът е другият сътрудник е да го стимулира да продължи да търси и да се развива. Да се сложи явен период, примерно 6 месеца, 1 година, в който период нещата още веднъж да се върнат към естествения темп. Може даже през това време човек да надгради своите познания, да придобие ново обучение. Но откакто този период изтече, той да откри своето място в обществото и да бъде потребен в партньорските връзки.

Да, въпреки всичко, един мъж е мъж, когато на него може да се разчита. Включително и в един толкоз значим аспект, какъвто е финансовият. Иначе самият той няма да се усеща добре.

Разбира се. Човек би трябвало да умее да намира своето място. Има към този момент задоволително благоприятни условия, в това число и онлайн образования. Преди интернет беше друго, само че в този момент никой не трябва да има опрощение.

Да, аз също постоянно се запитвам по какъв начин сме живели без интернет!

Точно, по какъв начин в действителност сме живели?/смее се/

Добре, казахте доста потребни и доста значими неща, които нашите читатели сигурно ще оценят. Ще задам единствено един финален въпрос – за какво се съгласихте да участвате като преподавател в този фестивал Животът след 40?

В този фестивал вземам участие с огромно предпочитание. Чудесно е, че можем да споделим своите познания и умения с доста дами. Защото в новите условия всички дами търсим нови модели на държание. Няма по какъв начин да заимстваме готовите модели от нашите родители, тъй като в този момент нещата са радикално изменени. И ние непрестанно би трябвало да имаме обмяна на опит и познания, с цел да сме си потребни едни на други. Мисля, че това е и методът самото общество да върви нагоре и напред. Всички желаеме да живеем в една по-добре уредена България.

А и доста мои близки и познати са на мнение, че в случай че, да вземем за пример, аз съм минала през нещо скъпо и значимо в живота, то безусловно би трябвало да го споделя и с други, с цел да им оказа помощ. На фестивала аз пък ще науча нещо скъпо и потребно от другите лектори.

Това е методът да вървим всички напред.

Това ще значи, че и за нашите родители, нашите деца и внуци, ще успеем да създадем това общество малко по-добре уредено. И България една по-добра за живеене страна.

Прекрасен свършек на нашия диалог!

Благодарим Ви! Това беше Таня Рейн, която е един от лекторите на започващия след броени дни 

Билети може да закупите 

Интервю на Лора Костова

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР