В продължение на цели три часа - между 13 и

...
В продължение на цели три часа - между 13 и
Коментари Харесай

За първи път - нулева цена на тока в следобедните часове на 20 май

В продължение на цели три часа - сред 13 и 16 часа на 20 май борсовата цена на електрическата енергия в България ще бъде нула лв.. Това се случва за първи път и демонстрира на процедура какво следва в идващите месеци - увеличаващото се произвеждане на слънчевите централи води до по-голямо предложение на сила и извънредно ниски цени.Безплатния ток е добре пристигнал за потребителите, изключително на фона на сериозно високите цени през 2022 година Но за производителите това е пагубно, защото без доходи няма по какъв начин да се възвърнат вложенията.

В продължение на цели три часа - сред 13 и 16 часа на 20 май борсовата цена на електрическата енергия в България ще бъде нула лв.. Това се случва за първи път и демонстрира на процедура какво следва в идващите месеци - увеличаващото се произвеждане на слънчевите централи води до по-голямо предложение на сила и извънредно ниски цени.

Безплатния ток е добре пристигнал за потребителите, изключително на фона на сериозно високите цени през 2022 година Но за производителите това е пагубно, защото без доходи няма по какъв начин да се възвърнат вложенията.

Още по-важното е, че сегашната невиждана обстановка е реалност до момента в който единия блок на АЕЦ " Козлодуй " е в планов ремонт и действително 1000 мгавата мощности не работят. След седмица обаче те ще бъдат пуснати и обстановката на пазара ще стане още по-критична. А на този декор с изобилна и съвсем безвъзмездна сила служебното държавно управление приказва за създаване на АЕЦ " Белене ".

Реклама Как се получава безвъзмезден ток
Основната причина за нулевите цени на 20 май (вероятно такива ще има и на 21 май) е слабото ползване в почивния ден. Липсата на задоволително потребители води до състояние, в което създадената сила безусловно прелива от мрежата, и защото няма къде да се запази, се предлага гратис - единствено и единствено да не се изключват мощности, което нормално води до повече разноски.

Това, несъмнено, е феномен единствено в избрани часове от денонощието. Вечерта, след 20 часа да вземем за пример, цените на силата се покачват до над 160 лева./мВтч.

Като цяло междинната борсова цена на електрическата енергия в България на 20 май ще бъде 89.77 лева./мВтч, което въпреки всичко е най-ниската стойност от месеци насам. Подобни обаче се цените освен в района, само че и в цяла Европа. Изключение прави само Полша, където цените остават твърдо над 200 лева./мВтч поради по-широкото потребление на въглищните Топлоелектрическа централа. Последните работят на минимална мощ в България, като съответно държавната " Марица изток 2 " е натоварена приблизително на 15%.
Спадащо произвеждане и повече импорт
Именно тази динамичност на цените на електрическата енергия води до съществени промени при производството и търговията. Данните на Електроенергийния систематичен оператор демонстрират, че от началото на годината създадената в страната електроенргия е била с 20.2% по-малко по отношение на същия интервал на 2022 година Спадът идва напълно от базовите централи като Топлоелектрическа централа и АЕЦ. В същото време при слънчевите централи има съвсем 40% растеж на производството. За намаленото произвеждане има две аргументи. Едната е по-слабото ползване, което на годишна база понижава с 5%. Но по-важната е сривът при износа на ток.
Реклама
- 123 мВт във Верила

Пак по данни на ЕСО той се намалява с съвсем 70%, като през май България не изнася съвсем никаква електрическа енергия, а по-скоро внася такава. Причината за последното е, че цената на тока, който могат да предложат българските Топлоелектрическа централа е доста по-висока от тази на пазара и действително е конкурентна. Вместо нея търговците (а и потребителите) избират да купуват евтина сила от Румъния и даже Гърция (когато работят ВЕИ).

Тази наклонност ще става все по-отчетлива с стартирането на нови възобновими мощности в идващите месеци. И слага енергетиката на страната в напълно нова среда.
Свързани публикации Слабото търсене на газ в Европа продължава да смъква цените 14 май 2023, 12:49 За пръв път ВЕИ са генерирали повече сила от изкопаемите горива през зимата в Европейски Съюз 14 май 2023, 11:40 Седмични вести за енергетика: Печалбите на АЕЦ и Топлоелектрическа централа се сриват;Новата мярка за домашните солари потегля 13 май 2023, 10:01 По следите на изгубените ВиК милиони в Пловдив 11 май 2023, 16:38 Соларна апаратура вместо печка на дърва? Ето по какъв начин 11 май 2023, 15:05 Отчитай мъдро: по кое време новите смарт електромери ще навлязат в бита 8 май 2023, 08:05 Седмични вести за енергетика: Бъдещето на въглищните централи е под въпрос; Ремонтът на ПАВЕЦ " Чаира " 8 май 2023, 08:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР