В продължение на повече от 10 години кметът на Столична

...
В продължение на повече от 10 години кметът на Столична
Коментари Харесай

Младите в БСП-София с 5 мерки за чист въздух

В продължение на повече от 10 години кметът на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова наподобява, че не може да се оправи с казуса към чистотата на атмосферния въздух в София. Това разгласи в своя позиция Младежкото обединяване в БСП-София. Замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) идва от два съществени замърсителя: битово отопление и превоз, споделят младите социалисти. И упорстват за работещи решения от страна на ръководещите, с цел да се резервира здравето на софиянци. Младежкото обединяване в БСП-София излезе с оферти за 5 незабавни ограничения, измежду които „ Зелен билет “, създаване на вело-връзка сред кварталите и разширение обсега на електрически превоз.

Ето цялата позиция на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия – София:

П О З И Ц И Я на Младежко обединяване в Българска социалистическа партия - София

Относно замърсеността на въздуха с фини прахови частици на територията на Столична община

В продължение на повече от 10 години кметът на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова наподобява, че не може да се оправи с казуса към чистотата на атмосферния въздух в София.

През 2017 година България бе наказана от Съда на Европейския съюз поради качеството на атмосферния въздух. Цели три години по-късно, администрацията в Столична община наподобява безсилна да се оправи с този проблем, който съгласно отчет от 2019 година на Световната здравна организация се оказва гибелен за 15 000 българи годишно, които умират прибързано поради мръсния въздух.

Необходими са работещи решения от страна на ръководещите, с цел да запазим здравето на софиянци.

Замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) идва от два съществени замърсителя: битово отопление и превоз.

За всички поданици на столицата е видно, че улиците не се почистват. Това води до високи равнища на запрашаване и в допълнение утежнява индикаторите на въздуха, който дишаме. Освен това пътната настилка през летните месеци е мощно опесъчена, което е и причина за голям брой ПТП-та в града.

С тази си позиция бихме желали да напомним, че с решение №855 от 06.12.2018 година Столичен общински съвет одобри смяна на механизма с оперативни ограничения за отделяне на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции, посредством ограничение на придвижването на МПС на територията на Столична община при положение на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза от страна на Национален институт по метеорология и хидрология или съществуване на следните неподходящи метеорологични условия през зимния интервал: жълт код за мъгла, инверсия, безветрие или ниско атмосферно налягане и други, водещи до задържане и струпване на атмосферни замърсители в ниските пластове на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на публичния градски превоз на територията на Столична община на цена от 1 лев- така наречен " зелен билет ".

Всички ние - жителите на София, знаем, че тази мярка бе дейна едвам няколко седмици. Според ръководещите очевидно са нужни ограничения единствено за няколко седмици, с цел да отчетат “видими резултати ”, само че съгласно нас се изисква доста повече.

Що се отнася до замърсяването от битово отопление, ръководещите одобриха разпоредба, която регламентира качеството на горивата – ограничение наличието на сяра във въглищата и условия дървата за огрев да бъдат изсушени.

Според нас този способ е напълно бюрократичен и не дава резултат в битката със замърсяването с фини прахови частици, поради това, че контролът е трудноосъществим.

През 2019 година стартира замяна на уредите на твърдо гориво за отопление по Оперативна програма „ Околна среда “. Целта на мярката бе да се подтикват жителите да употребяват по-екологични уреди за отопление. Това е крачка в вярната посока, само че уви прекомерно скромна.

Ние от Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия – София настояваме за незабавни ограничения за справяне със замърсеността на въздуха с фини прахови частици на територията на Столична община и предлагаме следните решения на този проблем:
Битовите горивни съоръжения да минават през годишен механически обзор.Налагане на по-засилени ограничения за газификация, слагане на климатични системи или включване на потребителите към Топлофикация. Природният газ е считан за най-екологичното гориво за отопление, само че по данни на КЕВР за 2018г. едвам 100 439 битови консуматори са се възползвали от качествата му.Необходимо е основните булеварди и натоварените основни кръстовища да се почистват най-малко един път седмично. А по-малките улици, с по-малка натовареност-  най-малко един път месечно.Необходими са целенасочени данъчни облекчения за ползвателите на електрически коли и хибриди.Мерки като „ Зелен билет “, създаване на вело-връзка сред кварталите и разширение обсега на електрически превоз следва да бъдат цели на администрацията на Столична община.
Ние от Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия - София имаме вяра, че всички поданици на София заслужаваме да живеем в един по-чист и зелен град. Достъпът до чист въздух е главно право на всеки един човек и водещ аршин за първокласен живот. Ние ще продължаваме да пазиме това наше право и да се борим за здравето и живота на всеки един гражданин на София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР