В продължение на почти три месеца през 2010 г. Марина

...
В продължение на почти три месеца през 2010 г. Марина
Коментари Харесай

Марина Абрамович с жест към пострадалите от войната в Украйна

В продължение на съвсем три месеца през 2010 година Марина Абрамович прекарва по осем часа съвсем всеки ден, като стои безмълвно пред повече от 1500 гости в Музея за съвременно изкуство (MoMA) в Ню Йорк. Озаглавен „ The Artist Is Present “, пърформансът въодушевява документален филм и се трансформира в най-известната й творба.

Наскоро Абрамович разгласи, че ще сложи още веднъж пърформанса, с цел да поддържа потърпевшите от войната в Украйна. Галерия Sean Kelly сплоти сили с аукционната платформа Artsy, с цел да предложи на участниците в търга опцията да седнат против Абрамович по време на настояща галерия с нейни произведения в художествената изложба в Ню Йорк на 16 април, оповестяват от „ W Magazine “.

Приходите ще отидат за организацията Direct Relief, която си партнира с групи като Министерството на здравеопазването на Украйна, с цел да даде нужната здравна помощ.

В изявление за изданието тя споделя: „ Наистина ме боли. Боли толкоз доста, тъй като войната е всеобщо страдалчество. Украйна може да е Сирия, както и на всички места другаде. Когато създаваш произведение и отправяш посланиe в изкуството, би трябвало да създадеш нещо, което в действителност е трансцедентално, което може да бъде употребявано по толкоз доста разнообразни способи, от каквито обществото се нуждае тъкмо в този момент. ”

Абрамович се усеща обвързвана с Украйна. Родена и израснала в Сърбия, връзките й с Източна Европа постоянно са оказвали надълбоко въздействие върху нейната работа. Наскоро в Киев Абрамович приключи последната си работа " Кристална стена на рева " в Мемориалния център на Холокоста в Бабин Яр.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute)

" Стената е най-голямото нещо, което в миналото съм правила. Дълга е 40 метра, основана е от черни въглища, а от тях стърчат кристали. Въглищата са нещо черно, източник на сила, а кристалите са просто бели и чисти. "  

Посетителите, пристигнали да видят " Кристална стена на рева " в Бабин Яр, стоят покрай кристалите, като съвсем ги допират с глави. Междувременно в изложба Sean Kelly Абрамович пресъздава кварцовите кристали като респект към Украйна - в част от галерия, която артистката споделя, че е изпълнена с " преходни обекти ".

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute)

Абрамович надалеч не е единствената измежду хората на изкуството, които поддържаха украинците посредством творбите си, откогато стартира войната. Една скорошна продажба в Лондон, да вземем за пример, събра над 135 000 паунда за Британския Червен кръст в поддръжка на Украйна.
Марина Абрамович: В изкуството не би трябвало да има разделяне сред мъже и дами


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР