В продължение на години, гризането на ноктите е смятано за

...
В продължение на години, гризането на ноктите е смятано за
Коментари Харесай

Ако си гризете ноктите, то задължително трябва да знаете това!

В продължение на години, гризането на ноктите е считано за симптом на раздразнителност. Това държание демонстрира, че съответното лице е нервно. Въпреки това неотдавнашно изследване споделя, че това не е същински признак на тревога, а по-скоро, е обвързвано с перфекционизъм. Това описват откриватели от университета в Канада.

Извършвате ли непрекъснато повтарящо се деяние?

Тук не става въпрос единствено за гризенето на ноктите, само че и други повтарящи се дейности, включително пипането на косата и кожата. Всичко това довежда до извода, че обещано лице е перфекционист и той/тя го прави, с цел да се отърве от досада, неодобрение и неспокойствие.

В изследване, извършено от професор Кийрън О’Конър, взели участие съвсем 50 участници. Половината от тях имали повтарящо се държание незабавно откакто били сложени в избрани обстановки, които имали за цел да ги насърчат да усещат стрес, досада или незадоволеност.

И това е забавно - 95% от хората си мият ръцете погрешно! Ето по какъв начин би трябвало! - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

В резултат на научни проучвания

Екипът разкрил, че скуката и отегчението са тези, които водят до повтарящи се привички. Видео на самолетна злополука (за стрес) и видео, което демонстрира вълните на плажа (за останалите), не предизвикват повтарящи се дейности за част на участниците.

Въпреки това, когато им е предоставена задача, която е належащо да решат бързо и елементарно, участниците почнали да хапят ноктите си. Това се случило и когато били затворени в стая, където никой не приказва за шест минути, с цел да се провокира възприятие на скука.

Това изобретение е оповестено в списание “Поведенческа терапия и пробна психиатрия”, съгласно което повтарящо се държание, в това число гризенето на ноктите, не е единствено симптом за раздразнителност. В реалност, това е реакция при перфекционистите, когато се сблъскват със скучна и разочароваща ги обстановка.

В качеството си на “перфекционист”
Професор О’Конър изясни, че тези, които стартират да ядат ноктите си, когато са изправени пред проблеми, не могат да работят с обикновено движение. Ето за какво те са по-склонни към неспокойствие, възприятие на незадоволеност и импотентност спрямо други хора. Те също по този начин се отегчават по-често, спрямо другите.

Един от създателите на проучването, Сара Робъртс (Сара Робъртс) заяви резултатите, които демонстрират, че тези, които имат навика да правят повтарящи се дейности, е възможно да намерят лекуване против възприятието на изтощение и досада. По този метод, техните убеждения могат да бъдат изменени, с цел да се избавят от безпокойството и възприятието на незадоволеност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР