В продължение на два дни в Сандански се проведе Алея

...
В продължение на два дни в Сандански се проведе Алея
Коментари Харесай

Алея за занаятите представи забравени български занаяти в Сандански

В продължение на два дни в Сандански се организира Алея на занаятите. Майстори от цялата страна показаха позабравените български занаяти.

Сандански

Уникални национални принадлежности, кукли от кратунки, красиви дърворезби, шевици или ръчно направени бижута. Това са единствено дребна част от нещата, които може да намерите на Алеята на занаятите.
Здравка Купенова: Много е красиво, има доста забавни и разнообразни неща. Много красиви ръчно направени чаши, магнитчета и такива тениски с претекстове фолклорни.,, по този начин ще се запазят традициите по-дълго живи.
С чантите си Горанка Кирова желае да предизвика дамите да погледнат по друг метод на старите български шевици.
Горанка Кирова: Ние се опитваме да го създадем съвременно, всекидневно и да го съвместим с времето, в което живеем. Започва с това да си харесаме шевицата, да я разработим в дизайн, с цел да я прехвърлим за бродерия след което да си я подготвим, да изработим самата чанта, да избродираме шевицата - не е малко, работата си е много.
Огнян Пендичиев демонстрира своите авторски бижута, въодушевени от старинни украшения за национални носии.
Огнян Пендичев, Плевен: Нещата са посребрени и са направени от цам - сплав от алуминии и мед. Характерното за нея е, че не съдържа никел, противоалергична е. Ще върша демонстрации през целия ден тука на место от авансово отлети детайли, по-късно всичко се сглабя на ръка. Това е най-трудоемко да се сглоби, да се получи накит в приключен тип.
Алея на занаятите се провежда за четвърти път в Сандански, като тази година се включват повече от 30 майстори занаятчии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР